Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 8.500

Scheidsrechter: Luc Huyghe

R Antwerp FC buigt in zinderende cupmatch pas na strafschoppen voor Club Brugge
DEURNE - R Antwerp FC ontwaakt vandaag met een enorme kater. Drie dagen na het verdiende gelijkspel tegen RSC Anderlecht, was de Great Old in de 150e bekermatch uit haar geschiedenis dicht bij een stunt, maar Lange maakte in de slotfase een 1-0 voorsprong van Stefan Leleu ongedaan. In een dramatische strafschoppenreeks misten Patje Goots en Bernt Evens de beslissende penalty's. "Toch moet dit een opsteker zijn voor de komende weken."

Bernt Evens en Patrick Goots waren uiteindelijk verantwoordelijk voor de uitschakeling van R Antwerp FC. "Tja, dit is de extreme vorm van emotie in sport," probeerde de Limburgse verdediger zijn ontgoocheling te verbergen. "Je stapt naar die bal, je zet je verstand op nul en je weet dat je moet scoren. Als de bal er dan niet ingaat, is dat verschrikkelijk. Voor mij is dit de grootste ontgoocheling van het seizoen. Maar goed, iemand moet ze nemen, hé. Niemand wilde de vijfde strafschop trappen. De anderen dienden zich aan ik neem de tweede, ik de derde, de vierde, maar voor de laatste waren geen kandidaten."

Ook Patje Goots had liever een andere strafschop getrapt. "Ik vond het vreselijk dat ik moest beginnen, dan is de druk duizend keer groter. Had ik maar de vierde genomen. Nu goed, de penalty was niet goed getrapt. Het beste was eraf. Ik zat niet zo fris meer, ik heb nooit zoveel gelopen als vandaag. Wees gerust, als je 120 minuten in de benen hebt, dan is het niet zo evident om een strafschop te nemen. Toch nam ik mijn verantwoordelijkheid, omdat ik altijd de penalty's neem."

Niet alleen in de strafschoppenreeks, maar ook in de wedstrijd zelf ging R Antwerp FC dramatisch ten onder. Een halfuur voor tijd bracht Stefan Leleu zijn ploeg op voorsprong, die pas zes minuten voor tijd verloren ging. "Ongelofelijk, dacht ik na mijn goal, we hebben ze, het is in de sacoche," sakkerde Stefan Leleu. "Club Brugge KV is RSC Anderlecht niet. Club stuurde al zijn lange mannen naar voren en begon meteen zwaar te drukken. Echte kansen konden ze niet creëren, maar op een hoekschop kwam de gelijkmaker op een domme manier tot stand. Lange raakte de bal maar half, Yves Feys stompte de bal tegen mijn gezicht en zo ging de bal over de lijn. Als je zo uitgeschakeld wordt, doet dat enorm pijn, dit is het grootste drama van het seizoen. We hebben een unieke kans gemist om geschiedenis te schrijven."

"Toch denk ik dat deze nederlaag geen diepe sporen gaat maken. We moeten ons juist optrekken aan deze twee uitstekende prestaties. Vooraf was ik bang voor de reeks RSC Anderlecht en Club Brugge KV, maar nu ben ik gerustgesteld. Het is een opsteker dat we na de glansprestatie tegen RSC Anderlecht geen terugval kenden. R.A.F.C. heeft laten zien dat het heel goed kan voetballen. Ik denk dat het realistisch is om te stellen dat we de komende weken zo snel mogelijk weg kunen geraken van de degradatieplaatsen. Te beginnen met de match in Genk. Akkoord, we zijn vermoeid, maar ook KRC Genk heeft verlengingen moeten spelen."

De grootste winst voor R Antwerp FC was de steun van het publiek. "Het was weer de Hel van Deurne," had ook Stefan Leleu vastgesteld. "De sfeer in de Bosuil was fantastisch. De supporters hebben genoten en gaven ons een daverend applaus bij het verlaten van het veld. Het had één groot feest kunnen worden als we gewonnen hadden, maar al bij al mogen we vertrouwen putten uit deze week."
(Steven Tuyls - bron: GvA - 17/01/2002)

Minuut per minuut
00' Vooraf: bij R Antwerp FC zijn Giovanni Dekeyser, Alex Klak, Barry Budts en Zoran Campara out. Neil Wood en Alan Tate zijn niet speelgerechtigd. Bij Brugge zijn Lesjnak, Martens, Van der Heyden en Geeraerts er niet bij. Als het na 90' nog gelijk is, volgen twee keer 15 minuten verlenging. Is de stand dan nog gelijk, dan volgen strafschoppen. Scheidsrechter op de Bosuil is Luc Huyghe.
00' De Brugse supporters verstoren de minuut stilte voor de overleden Jean Dockx.
03' Nog niets gebeurd in de beginfase van de match. Nemec kreeg de voorkeur op Verlinden. Sollied wachtte tot kort voor de match om dat bekend te maken.
06' Lange knalt op de paal, het leer gaat buiten.
10' Patje Goots neemt de bal onmiddellijk op de slof, Nemec komt goed tussen. Club neemt de wedstrijd in handen.
25' Veel middenveldspel, veel meer gebeurt er niet op de Bosuil. Club creeërt te weinig diepgang en kan daarom de Antwerpdefensie niet in verlegenheid brengen. De thuisploeg komt nooit echt in gevaar.
33' Corner Patje Goots, Harald Pinxten kopt maar nipt naast.
36' Druk van Brugge, Lange krijgt twee kansjes. De Antwerpdefensie verdedigt sterk.
43' Stefan Leleu trapt na een corner voorlangs buiten.
40' Lange kan uithalen, maar de bal wordt nog weggezet door Stefan Leleu. Plots regent het kansen op de Bosuil.
45' Rust: in de beginfase was er weinig te beleven tot Lange op de paal knalde. Patje Goots zette daar een volley tegenover. Nadien veel middenveldspel. Brugge kon geen diepgang creeëren en Patje Goots zat in de tang van de Brugse verdedigers. Tegen de rust aan kwamen er wel kansen. Patje Goots kon alleen op Nemec af, maar knalde op de Brugse portier. Aan de overkant moest Stefan Leleu lijf en leden riskeren om Lange van een doelpunt te houden. Beide ploegen houden mekaar in evenwicht.
46' Aan het begin van de tweede periode is Ceh voor Club in de plaats gekomen van Simic.
49' Vrije trap voor roodwit. De bal gaat de hoogte in, maar Bernt Evens krijgt 'm niet in doel. De Brul kan wegwerken
51' Op voorzet van Verheyen heeft Mendoza de kans op de 0-1. Yves Feys heeft een schitterende redding in huis. Prima start van de tweede helft.
62' G O A L: corner vanop rechts van Noureddine Zyati. Libero Leleu rukt mee op en zet de bal in de vlucht over de lijn. Het is 1-0 voor R Antwerp FC! Nemec had geen schijn van een kans. De voorsprong is niet onverdiend voor de thuisploeg.
70' Ibrahima Yattara komt dicht bij de 2-0, maar schiet voorlangs.
72' Mendoza verschijnt alleen voor Feys. De Antwerpdoelman komt zuiver tussenbeide.
74' Club grijpt de Great Old nu bij de keel. De thuisploeg loert ondertussen op de counter. Patje Goots knalt zo'n tegenaanval in het zijnet.
75' Ceh zet voor waarop Lange kan koppen. Yves Feys staat op de juiste plaats, zoals al zo dikwijls in deze partij.
80' Veel druk is er niet meer van Club. Ze trekken nog wel in de aanval en ook Clement is voorin te vinden. Bij de thuisploeg kwam De Neys in de plaats van Zyati.
84' G O A L: Lange kopt een hoekschop aan de eerste paal binnen.
89' Club is nu heer en meester en perst er een slotoffensief uit. De Brul zet bijna de 1-2 op het bord.
90' De negentig minuten zitten erop met 1-1 en dus volgen twee verlengingen van 15 minuten elk.
105' Er gebeurt weinig op de Bosuil. De spelers raken moe.
114' Vrije trap va, Patje Goots gaat over het doel. Alle spelers zijn doodmoe. Gaan we naar strafschoppen?
120' Einde: de 120 minuten zijn gespeeld, er volgen strafschoppen.

19 Patrick Goots

77' 10 Noureddine Ziyati (uit)/
20 Jurgen De Neys (in) - 99'
97' 13 Ibrahima Yattara (uit)/
Rune Lange - 83'

46' Josip Simic (uit)/
Nastja Ceh (in)
69' Gert Verheyen (uit)/
Koen Schockaert (in)
100' Andrés Mendoza (uit)/