Toeschouwers: 3.000

Scheidsrechter: Gino De Belder

Lijnrechters: Tony Simons - Xavier Decocq

Scheids met verkeerde kleur op veld gestapt?
Eigen bericht - Pas in een zinderend match-slot na een onderbreking van bijna tien minuten vanwege een incident met de lijnrechter, slaagde R Antwerp FC er in een aantal pogingen op doel in mekaar te boksen. Boksen? Dat werd er vooral gedaan vanaf het begin en niet helemaal volgens de regels van de Belgische Voetbalbond. De armetierige scheidsrechter Debelder was al in de eerste minuut de controle over de partij kwijt nadat hij een aanslag op Kevin Baert vergat (?) op een gepaste manier te bestraffen. Het werd dus een avondje gevechtsvoetbal met toestemming van het scheidsrechterlijk trio. Daarvoor lijkt het team van Joyce-Welsh niet echt gewapend. En als je dan een tikkeltje geluk te kort komt beslist een 'strafschop', die overigens door iedereen bij R Antwerp FC fel gecontesteerd werd, over het eindresultaat. Ook dat stak bij de bezoekers op en naast het terrein.

Warren Joyce had met ongeduld op de papieren van nieuweling Peter Utaka gewacht. De Antwerpcoach had zijn oog op de spits laten vallen om de onbeschikbaarheid van Mamam Souleymane op te vangen. Toen de documenten ook daadwerkelijk in orde waren, was het selectieplaatje meteen af. De Antwerpse hoop werd gevestigd op hetzelfde team als tegen Dessel met aanvallende versterking van de Nigeriaan. Zoals gebruikelijk wilde de technische staf samen met de spelers het speelveld verkennen. Dat was echter niet naar de zin van de lokale 'terreinbeheerder' die zijn weekje chapewerken J.D.R. niet verloren wilde zien gaan. Dat veroorzaakte een gespannen sfeer van nog voor scheidsrechter De Belder ook maar een keer gefloten had.

Zo begonnen ze er dus aan. De lokale spelers keken met het nodige respect naar de naam van de bezoekers, vertelde Diawara aan de clubwebsite. Datzelfde ontzag gold echter de edelgevormde roodwitte onderbenen niet. Drie zware overtredingen binnen de eerste twee minuten. Je zag zo de twijfel in de roodwitte hoofden van slachtoffers Campbell, Verbiest en Di Gregorio opdoemen. Op de zesde minuut kwam daar Kevin Baert na een aanslag van Diawara ook nog bij. Gibson trapte de vrijschop. De boksbal van Wauthy werd door van Hemert naastgekegeld. Het voetballend vermogen leek aangetast. Het ploeterwerk kon vervolgen. De verre bal deed zijn intrede, maar de grote jongens van Tubize beheersten het luchtruim. Ook in de duels kreeg het tweetal Utaka-Campbell geen voet aan de grond. Echt doelgevaar was er pas op de veertiende minuut. Ristovic moest met een gestrekte hand een laag schot van Neels in hoekschop deviëren. Moeilijk, maar geen onmogelijk werk voor de Antwerpdoelman. Utaka reageerde en dwong op zijn beurt een hoekschop af. Verbiest vond het hoofd van de lange Shawcross echter niet.

Ook niet op de 19' als Utaka aan de basis lag van weer een roodwitte corner. Halverwege de eerste helft ontwikkelden de roodwitten eindelijk enige (steriele) druk. Campbell stuitte op een verdediger. De rebound van Hilton werd afgeblokt. Baert kon geen voordeel halen uit de terugvallende bal. Di Gregorio werd afgeweerd. Verbiest trapte de zoveelste hoekschop. Van Hemert werd foutief afgestopt en er was geel voor Lambot. Na een 'contact' tussen doelman Ristovic en Habibou, bleef de kaart wel in de achterzak, maar de bal ging wel op de stip. De Tubeekse nr. 10 trapte feilloos naar de linkerbenedenhoek. 1-0 na 30' gevechtsvoetbal. De aard van de goal vertelt er alles over. Slag om slinger aan de overkant bijna de gelijkmaker. Campbell tikte de bal vanuit een moeilijke hoek links van het doel van Wauthy voorlangs. AFCT won nu vaker de duels. Ook Campbell keek zo'n 5' voor de rust na een stevige tackle tegen geel aan. Doelkansen vielen er helaas niet meer te noteren. Joyce & co. voor het eerst sedert 12 november met achterstand de rust in.

Met Olguin i.p.v. Utaka bracht Warren Jocye een stevige kerel mee om vooraan meer duels te winnen. En de rijzige spits deed wat van hem verlangd werd. Toch bracht dit niet de verhoopte ommekeer. De roodgele afweer werkte zich te pletter en dat loonde. De clash werd nu nagenoeg volledig uitgevochten rond de middencirkel. Baert waagde zich in de 9' aan een duel met Habibou en moest dat met geel bekopen. Vrijschoppen, diepe ballen en andere uittrappen werden nagenoeg telkens door de respectieve verdedigingen opgeraapt. Verliep de aanvoer eerder stroef, op de 12' verschalkte 'klein' Baert de hele roodgele verdediging met een krachtig naar de rechterbenedenhoek gekopte bal. In een uiterste reflex stak doelman Wauthy er nog een hand tegen. De corner leverde helaas weer niets op. De spelhervattingen duurden naarmate de tijd vorderde steeds langer. Scheidsrechter Debelder liet tot ongenoegen van de Antwerpbank rustig begaan. Reden genoeg om op het uur Andy Welsh naar de tribune te verwijzen. Het overleg tussen de beide coaches verliep plots een stuk moeilijker.

Halverwege de tweede helft leek Campbell op weg naar de gelijkmaker, maar ook nu zat de Tubeekse doelman er goed tussen. Lukanovic stond maar pas mee te doen of hij dwong al een eerste corner af. Verbiest vond het hoofd van Olguin die krachtig kopte Bonny sprong op of achter de lijn zijn doelman deskundig bij. Dit was de beste scoringskans voor een Antwerpspeler tot dan toe. Volgde nog een paar rondjes schaduwboksen voor de onderbreking van de partij. De lijnrechter had iets zien vliegen en voelde zich 'bedreigd'. Scheids- en lijnrechters samen met de spelers voor een afkoelingsperiode van zo'n tien minuten naar binnen. Volgde er nog een derde periode van een negental minuten. De Antwerpspelers vonden plots hun draai en drongen de thuisploeg op de eigen speelhelft terug. Shawcross kreeg tot drie keer toe een fraaie kopbalkans, maar telkens bleef de lokale afweer overeind. Ook in deze periode nog een weinig fraai opstootje. Lukanovic incasseerde een trap op het scheenbeen en revancheerde zich. De hele meute klitte, Shawcross die in de onderlinge duels nog twee keer een slag in het gelaat had geïncasserd op kop, samen voor nog een rondje schaduwboksen.

Warren Joyce hervond pas op de tribune zijn Britse cool. De laatste stormloop leverde niets meer op. De Antwerpspelers vertrokken met de nodige frustraties en een hoop revanchegevoelens in de koffer uit het Stade Leburton.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 10/02/2007)

9 Peter Utaka

46' 9 Peter Utaka (uit)/
10 Luciano Olguin (in)
67' 3 Kevin Baert (uit)/
9 Christophe Lepoint - 78'

74' 14 Benoit Sotteau (uit)/