R. Antwerp F.C.

0 - 1

Zat. 29/12/2007 20:00 u.

R.F.C. Tournai

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 5.350
 
Scheidsrechter: Gerd Bylois

Lijnrechters: Manuel Sacré - Denis Jacob
 
Banbliksems van de roodwitte tribunes
Eigen bericht - Opnieuw twee wijzigingen in de starterself van R Antwerp FC. Geveld door ziekte moest Kevin Baert noodgedwongen aan de kant blijven. Zo kwam de keuze automatisch uit bij Souleymane Mamam om centraal op het middenveld als schakel te dienen in het offensief dat Peter Utaka en spitsbroeder Darko Pivaljevic voor doel moest afzetten. Coach Warren Joyce oordeelde de Servische spits inderdaad voldoende hersteld van wat stilaan een chronische enkelaandoening lijkt. Darko Pivaljevic moest helaas al heel vlug de pijn in het gewricht verbijten. Toch zou Stavros Glouftsis samen met invallersdoelman Kevin Wauthy, Henry McStay en Marco Gbarssin heel lang geduld moeten oefenen aan de zijde van zijn coach. En dan viel het begin van zijn invalbeurt niet geheel toevallig nog samen met een storm van onbegrip vanwege de achterban.

Niet na nog eerst zijn gewezen maatje Darko te hebben begroet, trapte Patje Goots de match stevig op gang en oogstte al meteen het eerste applaus van de ruim gevulde tribunes. RFCT poogde vanuit de aftrap al onmiddellijk diep te gaan, maar dat mislukte jammerlijk. Roodwit nam onmiddellijk het initiatief over. Zarko Jelicic liet zich over rechts opmerken. Het eerste schot kwam van de voet van Michael Lea. Craig Cathcart stuurde David Geeroms voor het eerst in de buitenspelval. Spencer Verbiest moest een gaatje dichten en liep dan al tegen een uitbrander en later in de partij ook nog tegen de gele kaart van scheidsrechter Bylois aan. Darko Pivaljevic zorgde ei zo na voor vroege voorsprong, maar doelman Roland stak de handen uit de mouwen. Peter Utaka werd op zijn beurt door de blauwzwarte verdediging afgeblokt, terwijl een pass op David Geeroms zoveel meer kans op succes bood. Eerste gevaar van de bezoekers na bijna een kwartier. Stéphane Zebre zag de vallende bal achter het doel van Predrag Ritstovic belanden. Twee corners op rij voor roodwit. Kwam doelman Roland er bij de eerste goed bij met de vuisten, bij de tweede miste hij en moest de blauwzwarte verdediging in hoge nood bijspringen.

Halverwege de eerste periode kreeg Darko Pivajevic een opgelegde kans van Peter Utaka voorgeschoteld, maar de spits liftte over het doel. Peter Utaka knalde op aangeven van Darko Pivaljevic voorlangs. Niet veel later had Doornik-doelman Roland het geluk aan zijn zijde als hij een grondscherende knaller van Spencer Verbiest met voeten en handen kon afweren. Peter Utaka pikte bezoekend balverlies op en bediende Darko Pivaljevic. Het vluchtschot kwam zo'n kleine halve meter aan de verkeerde kant van de staak uit. Pascal Devreese, al heel veel keren boeman voor roodwit, voerde een overtuigende schwalbe op en naaide Craig Cathcart meteen zijn derde geel van het seizoen aan. Warren Joyce mag op zoek naar een valabel alternatief, want de centrale verdediger is op de valreep volgeboekt. Zelfs bij een verlengd verblijf, is hij tegen Lierse SK onbeschikbaar, rekende clubsecretaris Paul Bistiaux ons voor. Zarko Jelicic ging ten koste van geel, voor de Doornikse bijl. David Geeroms schilderde de vrijschop met links op het hoofd van Peter Utaka. De dwarslat stond in de weg van verdiend succes. Zoveel balbezit en zoveel kansen gemist, dan loop je inderdaad het risico op gemor van opspelige fans bij het rustsignaal en 0-0 op het bord.

Al in de eerste minuut na de pauze kon de spits op een schitterende voorzet van Darko Pivaljevic trappen, maar alweer was de bijna lege goal niet groot genoeg. Boegeroep viel hem ten deel. Kwelduivel De Vreese kopte naast en maakte het stadion duidelijk dat de bezoekers nog meededen. Het roodwitte team vertoonde stilaan enige tekenen van ongeduld. Terwijl de drie roodwitte invallers zich opwarmden, begon het aangebonden spel wat te verflauwen. Toch nog een geweldige scoringsmogelijkheid voor Darko Pivaljevic. Op aangeven van Ransford Addo ging de spits vlot voorbij doelman Roland, maar had daarbij net niet genoeg ruimte om binnen te knallen. Roodwit balverlies op de rechterkant spleet de hele roodwitte verdediging open. Een streep van Thibaut Thonon zette de netten van Predrag Ristovic bol en bezoekende voorsprong op de tabellen. In de reactie bracht Antwerpcoach Warren Joyce Stavros Glouftsis voor een al heel lang trekkebenende Darko Pivaljevic, maar haalde daarmee enkel de banbliksems van de roodwitte tribunes over zich heen. Hoe precies ook de coach achteraf de ingreep probeerde te verdedigen, zijn savoir faire viel bij iedereen in dovemansoren.

Geïntimideerd door de reacties van het publiek en de achterstand, vielen de roodwitten ruim een kwartier ten prooi aan twijfelvoetbal met slechts een grote kans. Craig Cathcart streelde een corner van Spencer Verbiest rakelings naast. Pas in de laatste tien minuten kwam er opnieuw een georganiseerde bestorming van het bezoekende doel op gang. Een reeks corners leende zich uitstekend tot het opzwepen van het publiek. Spencer Verbiest zette een terugvallende bal vanop enige afstand links naast het doel. Ook voor Henry McStay lukte het net niet. De kopslag zocht net iets te vlug hoogte en scheerde de balk aan de bovenkant. Het was over voor de roodwitte XI. Restte enkel nog een striemend fluitconcert dat ze naar de kleedkamer begeleidde. Enkel Spencer Verbiest ontsnapte aan de publieke tuchtiging. De oorverdovende stilte in de roodwitte thuisbasis stond er in schril contrast met de vreugdegezangen die door de gangen van de bezoekersvleugel galmden. Meest verrassend nog dat Doornik-coach Thierry Pister (in perfect Nederlands) zijn ex-club bijsprong. Luisteren we bij RAFC.TV hoe erg zijn team te lijden had gehad van de roodwitte dominantie. Hoewel onverdiend, de driepunter kon hij echt niet achterlaten.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 29/12/2007)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Predrag Ristovic
16 Ransford Addo
7 Bobsam Elejiko
12 Craig Cathcart - 41'
6 Michael Lea - 72'
52 Zarko Jelicic
14 Spencer Verbiest - 87'
19 Souleymane Mamam
17 David Geeroms
11 Peter Utaka
9 Darko Pivaljevic
 
60' 9 Darko Pivaljevic (uit)/
10 Stavros Glouftsis (in)
77' 6 Michael Lea (uit)/
23 Henry McStay (in)
R.F.C. Tournai
16 David Roland
25 Stéphane Zebre - 43'
5 Fabian Delbeeke - 16'
4 Toni Di Tullio
6 Fabiano Scarpino
19 Olivier Guilmot
7 Matthieu Quivy
8 Aurélien Lecaillier
14 Michaël Thonon
11 Thibaut Thonon - 57'
18 Pascal Devreese