Scheidsrechter: Leon Schelings

Lijnrechters: Jean-Marie Vliegen - Emile Ropcier

Na K Lierse SK - R Antwerp FC

R Antwerp FC houdt winst niet vast tegen wilskrachtige thuisploeg

LIER — Niet 'Helleputte buiten', maar 'Haesaert buiten' klonk het zaterdagavond na afloop uit supportershoek. Merkwaardig, als je nagaat dat R Antwerp FC al het hele seizoen in de subtop meedraait en K Lierse SK in de voorbije weken naar de bodem van het klassement is afgegleden. De frustraties en het ongenoegen aan Antwerpkant waren begrijpelijk. Rood-wit leverde een matige prestatie af en liet een opportunistisch verworven voorsprong na rust nog uit handen glippen ook. Niet dat de winst verdicnd zou zijn geweest. Afgaand op het spelbeeld en de kansen kon het gehandicapte team van de ondanks alle ontstane discussie altijd even rustige Herman Helleputte, ten minste aanspraak maken op een gelijkspel.

Rekdal en Simmes op de paal
Mits meer geluk had er voor een met veel inzet en overgave kampende thuisploeg, gedirigeerd door Rekdal, meer ingezeten. K Lierse SK begon fel en goed aan de partij, kreeg via Van Kerckhoven Pauwels twee doelrijpe kansen, maar zakte vervolgens weg in een teleurstellend eerste bedrijf, leek vlak na de rust op weg naar een tweede seizoenszege (de eerste en enige overwinning dateert inderdaad al van 21 augustus tegen KRC Genk). Rekdal, afgezonderd voor doel door Serneels, trof van dichtbij de paal. Amper enkele minuten later zag Ratko Svilar een pegel van Simmes tegen de kruising te pletter slaan. Het zat K Lierse SK dus niet mee.

Tot overmaat van ramp kreeg geel-zwart het deksel op de neus toen Cisse Severeyns na een verre bal van Rudi Taeymans profiteerde van het misverstand tussen Van Roosbroeck en Goossen in de Lierse-defensie en vrolijk alleen op doel afging. In zijn gekende stijl stiftte hij de bal voorbij Mampaey tegen het net. Een gevleide voorsprong, maar R.A.F.C., dat in de eerste periode Bursac, knap vrijgespeeld door Rudi Taeymans, een uifstekende kans had zien missen en ook via Cisse Severeyns nog eens nadrukkelijk had gedreigd, treurde er niet om. K Lierse SK wel, was even van slag af, maar wist toch nog terug te slaan. Rekdal bereikte op rechts Fierens wiens lage voorzet aan de eerste paal door Raf Pauwels, tussen Rudi Smidts en Ratko Svilar in, tegen de touwen werd gedevieerd.

Karakter
Ook al drong R.A.F.C. in de slotfase nog het felst aan tegen een voorzichtig counterende thuisploeg, toch voelde Urbain Haesaert zich na afloop niet tevreden. "De wedstrijd kon alle kanten uit", stelde de Antwerptrainer. "Wij hadden voor rust al op voorsprong kunnen komen, de match ook kunnen winnen, maar ik geef toe dat we gezien de kansen
voor K Lierse SK na rust, hier ook hadden kunnen verliezen. We pakken weliswaar een punt op verplaatsing, maar ik ben desondanks niet tevreden: Er werd niet agressief genoeg gevoetbald, de tegenstander kreeg te veel ruimte. Vooral de flanken werden onvoldoende afgedekt. De gelijkmaker was er trouwens ook een gevolg van (Walter Marien - Het Volk - 06/12/1993).

Puntje en trainer gered - Gemotiveerd K Lierse SK toont veerkracht en werkt achterstand weg

LIER — Toen Cisse Severeyns in het begin van de tweede helft een foutje in de Lierse-verdediging afstrafte, leken de dagen van Helleputte geteld. De Pallieters toonden karakter en veerkracht. Een knappe treffer van Pauwels redde het verdiende punt en de (volgens de geruchten) wankele stoel van de trainer.

Helleputte koos zaterdagavond voor routine. Hij gooide Fierens en De Smet in de strijd. Beide spelers hadden immers vijf weken inactviteit in de benen. Het bleek een goede zet. De ploeg oogde heel wat stabieler dan in de voorbije weken, bovendien dreven dirigent Rekdal en ook Simmes op een degelijk peil. Bij R Antwerp FC ontbrak de verbannen Geert Emmerechts en zat doelman Stewan Stojanovic in plaats van Yves Van der Straeten (verstuikte vinger) op de bank. Onder impuls van Hans-Peter Lehnhoff nam R.A.F.C. een vinnige start. K Lierse SK antwoordde onmiddellijk en dwong kansen af. Toen Simmes voorzette en Snelders op Ratko Svilar kopte, liet Pauwels een unieke kans liggen. De Spike trapte de rebound van dichtbij over.

R.A.F.C. liet halverwege de eerste periode een even fraaie kans onbenut. Rudi Taeymans verstuurde een splijtende bal, maar Milos Bursac schoof nipt voorlangs. Een fase die een ontevreden Urbain Haesaert inspireerde tot de vaststelling dat zijn ploeg voor de rust op voorsprong had moeten komen. Wat later flitste H.-P. Lehnhoff op de rechtefflank, Milos Bursac kopte over het Lierse doe. Aan de overzijde slikte Didier Segers geel toen hij de ontsnappende Van Roosbroeck een voetje lichtte. Rekdal trapte de vrijschop naast.

Na de evenwichtige en niet onaangename eerste helft stroopte K Lierse SK de mouwen op. Een verstandig en goed gedoseerd voetballende Rekdal stak de Antwerpse regisseur H.-P. Lehnhoff de loef af. De thuisploeg drukte de gereputeerdere tegenstander terug. "Na de rust speelden we niet kort genoeg op de man en dekten we de flanken onvoldoende af", vond Antwerptrainer Urbain Haesaert. Het had in die periode 2-0 kunnen worden.

Paal en lat
Het zat Lierse even niet mee. Afgezonderd door Serneels trof Rekdal van dichtbij de paal. Wat later knalde Simmes vanop afstand tegen de dwarsligger. Plots kantelden de kansen. Rudi Taeymans joeg een bal naar voren. De nochtans uitstekende Van Roosbroeck miste zijn kopstoot en stuurde zo de bal ideaal in de loop van Cisse Severeyns die dartel richting Mampaey spurtte en met een heerlijk stiftertje de doelman te grazen nam. De Antwerpspits was ondanks de deskundige bewaking van Goossen een permanent gevaar, de beste Antwerpenaar. De geel-zwarte hoofden liepen eventjes gebogen, maar richtten zich snel weer op. Acht minuten na het doelpunt bediende Rekdal de heroptredende Fierens.

Pauwels spurtte gevat naar de eerste paal en joeg de halfhoge voorzet in een tijd tegen de touwen. Een knappe en verdiende goal. K Lierse SK speelde in de resterende tijd meer op veiligheid, al bleef het counterend dreigen. Rekdal knalde daarbij op Ratko Svilar. R.A.F.C. drong nog fel aan, maar dat leverde enkel bijna-kansen op. "Onze organisatie klopte vandaag en ook fysiek en mentaal was de inzet maximaal", vond Helleputte. "Toch werd een foutje ons weer bijna fataal. We komen nu weg van de voorlaatste plaats en dat is een psychologisch voordeel. Nu moeten we in Waregem iets pakken. Anders lig ik volgende week toch weer buiten zeker?", besloot hij met een niet mis te verstane knipoog naar de verzamelcle pers (Walter Machielsen - D.N.G. - 6/12/1993).

"Fouten langs de flanken" (U. Haesaert)

Lier — De Antwerptainer was ontevreden na de match. Vooral de prestatie van zijn groep in de tweede helft zinde hem niet. "Voor de pauze was ons spel behoorlijk en dwongen we enkele degelijke kansen af. Een voorsprong had gekund. Na de herneming speelden mijn poulains niet agressief genoeg. Onze flanken werd slecht afgeblokt, met als gevolg geregeld gevaar en een tegendoelpunt. Een grote partij was het geenszins. R.A.F.C. had kunlen winnen, maar voor hetzelfde geld gaan we hier de boot in." Een van de weinige Antwerpenaars die op een degelijke verrichting mocht terugblikken, was doelpuntenmaker Cisse Severeyns. Het duel dat 'de Cisse' uitvocht met bewaker Goossen, werd trouwens een match in de match. "Inderdaad, tegen Goossen is het altijd pittig spelen", begon Cisse Severeyns zijn commentaar. "Steven is een van de weinige verdedigers die perfect op mijn snelheid kan reageren. Toch heb ik al elke keer. een goede wedstrijd tegen hem gespeeld."

"Het doelpunt scoren gebeurde voor mij in ideale omstandigheden. Een spits moet op de loer liggen om de kleinste fout af te straffen. Alleen voor de doelman, was het een koud kunstje om in te schieten. Jammer genoeg kon die voorsprong niet behouden blijven. Meer zelfs, een wilskrachtig K Lierse SK maakte het ons nog flink moeilijk." Didier Segers vond het duel niet zo denderend, met twee krampachtig voetballende ploegen. "Toch moet ik de thuisspelers een pluim geven", zei Didier Segers. "De manier waarop K Lierse SK de achterstand heeft weggewerkt, getuigt van een goede ingesteldheid. Gedirigeerd door Rekdal bleef mijn vroegere club knokken voor elke bal. Hoe het mogelijk is dat K Lierse SK zo slecht gerangschikt staat, begrijp ik niet goed. In elk geval, als geel-zwart iedere wedstrijd dit karakter kan opbrengen is van degradatie geen sprake (G.F. - GvA - 6/12/1993).

Retrospectieve door Peter

Net als het zwalpende R Standard CL sloot ook K Lierse SK een zwakke periode af tegen de Great Old en zette haar wederopstanding in op het eigen Lisp. De thuisploeg voetbalde scherp en snedig. R Antwerp FC troffen Simmes als Rekdal die net hun beste partij van het seizoen speelden. Kansen waren in de eerste helft nochtans schaars, al kwam rood-Wit goed weg toen Pauwels vanop een drietal meter nog kans zag om over te schieten. Ook de Bosuiljongens kregen een reuzekans voor de koffie. Milos Bursac tikte een doorsteekpass van Rudi Taeymans centimeters naast de kooi van de geklopte Mampaey.

De thuisploeg begon ook furieus aan de tweede helft. Zowel Simmes als Rekdal troffen het doelhout. Ratko Svilar bleef bij beide fases schijnbaar onbewogen en zonder reactie staan. Het deed even angstig terugdenken aan de bijna rampzalige terugmatch tegen Admira Wacker Wien. De kansen voor K Lierse SK leverden evenwel niets op. De eerste noemenswaardige tegenprik van R.A.F.C. ging wel binnen. Rudi Taeymans ontzette, Fierens devieerde de bal verkeerd, Cisse Severeyns ging ermee aan de haal en de 0-1 was een feit. De thuisploeg toog gedreven op zoek naar de gelijkmaker en kreeg die ook.

'Koperen kogel' Pauwels duwde een voorzet vanop rechts binnen. De partij kabbelde vervolgens rustig naar zijn einde. De Great Old keerde met een puht huiswaarts (Antwerp Clubblad 8 - 15/01/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/12/1993)

Minuut per minuut

03' Rekdal stuurt Van Kerckhoven weg, die op Ratko Svilar besluit;
08' voorzet Van Kerckhoven, Snelders mist van dichtbij met het hoofd, rebound Pauwels van dichtbij over;
12' De Smet trapt een afgeweerde corner naast;
23' Rudi Taeymans stuurt Milos Bursac door het midden alleen weg, hij schiet net naast;
48' Rekdal tegen de paal;
50' Rekdal haalt van ver tegen de lat;
51' doelpunt: tegenaanval R.A.F.C., Van Roosbroeck onder de bal, Cisse Severeyns alleen op Mampaey en 0-1;
60' doelpunt: Pauwels trapt een lage voorzet van Fierens binnen (1-1).
90' Helleputte toonde zich toch gelukkig met het punt omdat K Lierse SK vanuit een achterstand goed terugvocht. Urbain Haesaert was niet tevreden.

6 Milos Bursac

35' 11 Nico Claesen (uit)/
10 Kjetil Rekdal - 80'

75' 7 Daniël Simmes (uit)/