Toeschouwers: 6.000

Scheidsrechter: Guido Adriaensen

Lijnrechters: Christian Theus - Noël De Groot

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

R Antwerp FC klimt naast RSC Charleroi, maar is ontevreden met scoreloos gelijkspel

DEURNE — In zijn jacht op een Europese plaats kwam R Antwerp FC zaterdagavond aan een scoreloos gelijkspel tegen KV Mechelen, dat Preud'homme, Molby, Van den Buys, Gysbrechts, Sanders en Eszenyi miste. Eddy Wautcrs, die dit wekeinde zijn 25e verjaardag als voorzitter vierde, kreeg geen doelpunt als cadeau. Wel klimt rood-wit in de stand naast RSC Charleroi en wordt R Standard CL op grotere achterstand gezet. "We doen een goede zaak, maar zijn toch ontevreden", aldus trainer Urbain Haesaert.

De streekderby tussen R Antwerp FC en KV Mechelen werd ingezet met een feestje. Eddy Wauters werd door de rood-witte familie in de bloemetjes gezet voor zijn 25e verjaardag als voorzitter van 's lands oudste club. R Antwerp FC-KV Mechelen was een warrig streektreffen, waarin alleen de thuisploeg na de pauze aanspraak kon maken op een doelpunt. Twee keer zorgde Ivan De Wilde ervoor dat het cadeau van de spelers aan hun voorzitter ingepakt bleef. Geen doelpunt en dus geen zege. R.A.F.C. kon zaterdag geen beroep doen op Rudi Taeymans, Milos Bursac, Rony Van Rethy en Kubu Lembi, KV Mechelen miste een halve ploeg. Urban, wiens schorsing vrijdag tot twee speeldagen werd teruggebracht, liep er wel bij. Zo kon Vanhoof, die Stijn Vreven opnieuw een speelkans als rechtsachter gunde, een degelijk elftal naar de Bosuil sturen. Meer doen dan de nul op het bord houden, kon het elftal van gelegenheidsaanvoerder De Boeck niet.

Tijdens de eerste speelhelft dreigde KV Mechelen af en toe langs Urban en vooral Vangompel, die kort voor de koffie plots vrij voor Yves Van der Straeten opdook. Nadien kon Malinwa niet anders dan zich beperken tot verdedigen. Er heerste niet zo'n beste verstandhouding bij KVM. De aanvallers Czerniatynski en Arambasic kwamew niet in het stuk voor. "De ploeg werkte hard. Wat kan ik in de gegeven omstandigheden meer verlangen?", klonk het uit de mond van Fi Vanhoof, die hoopt op de terugkeer van enkele basisspelers. Zijn rekening is al lang niet meer te vergelijken met die van Urbain Haesaert, die nog steeds jacht maakt op een Europese plaats. Rood-wit kon daarvoor zaterdag een gouden zaakje doen, maar het slaagde er niet in te scoren. Daarvoor maakte R.A.F.C. te weinig klaar, voetbalde het te onzorgvuldig, met te weinig overleg en te onrustig.

Ook werd het enkele keren door invallersdoelman Ivan De Wilde afgestopt. De 27-jarige leerling van Michel Preud'homme greep vooral na de rust af en toe keurig in. "Ivan verdient een pluim. Als dat moet, staat hij altijd klaar", aldus Vanhoof. Zo maakte de goed spelende Moukrim kennis met de vuisten van De Wilde, hield Mechelens nummer één Nico Claesen van een doelpunt en wist hij best raad met pogingen van Krist Porte en Cisse Severeyns. De spits mikte daarnaast nog een keertje onortodox op de dwarslat, terwijl Nico Kiekens naast kopte. Dat had R.A.F.C. zaterdagavond te bieden, zodat het verjaardagsfeestje voor Eddy Wauters werd afgesloten met een scoreloos gelijkspel, al nestelt rood-wit zich wel naast RSC Charleroi op de vierde plaats. (Marc Gijs - Het Nieuwsblad - 21/03/1994).

De Wilde houdt R Antwerp FC op nul

DEURNE — R Antwerp FC heeft in het Bosuilstadion de klus nog niet kunnen afmaken. De thuisploeg verdiende, zeker op basis van de tweede helft, de overwinning, maar een haperende afwerking en een sterk keepende Ivan De Wilde gaven een vertimmerd Mechels elftal toch een puntje. Ondanks het verloren punt doet R.A.F.C. met de nederlagen van R Standard CL en RSC Charleroi een goede zaak voor Europees voetbal.

Voor de wedstrijd ging alle aandacht naar Eddy Wauters die al 25 jaar aan het roer staat bij Royal Antwerp Football Club. De langst zittende voorzitter in eerste klasse werd door alle geledingen van de club uitvoerig in de bloemetjes gezet. Het feestgedruis stopte bruusk bij het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Adriaensen. Op de grasmat viel er in de eerste helft immers weinig te beleven. R.A.F.C. nam geen onaardige start met Krist Porte die door Hans- Peter Lehnhoff vrijgespeeld, net over schoot. Het vervolgde echter als een erg gesloten wedstrijd waarbij KV Mechelen enkel de nul op het bord trachtte te houden. Fi Vanhoof had zijn elftal moeten aanpassen omwille van schorsingen en blessures. Geen Preud' homme, Sanders, Mölby, Gysbrechts, Eszenyi en Van den Buys bij de bezoekers. Bovendien had Malinwa de jongste twee wedstrijden zeven goals om de oren gekregen.

Organisatie kreeg jammer genoeg de absolute voorrang bij Vanhoof. "De nul houden was belangrijk. In de eerste helft ging dat makkelijk, na de rust moeizaam", aldus de Mechelse trainer. R.A.F.C., zonder Rudi Taeymans en Kubu Lembi, trok evenmin roekeloos in de aanval. De thuisnederlagen tegen KV Oostende en Cercle speelden allicht in het achterhoofd mee. Tegen het einde van de eerste helft moesten beide doelmannen, die het voor de rest vrij rustig hadden, even ingrijpen. De Wilde plukte een schot van Krist Porte, terwijl Yves Van der Straeten een poging van Vangompel onschadelijk maakte. R.A.F.C., nadrukkelijk solliciterend naar een Europees ticket, moest na rust op zoek naar een doelpunt. De tweede helft was nog geen minuut oud toen de kans zich aandiende. Noureddine Moukrim mocht ongestoord oprukken vanuit het middenveld, maar zag De Wilde zijn schot uit de hoek ranselen.

De Mechelse doelman kon de bal niet bijhouden. Nico Claesen kreeg in de herneming een kans voor de voeten, maar de Limburger mikte binnen bereik van De Wilde. Nog voor het uur stond de vervanger van Preud'homme opnieuw op de goeie plaats bij een schot van Krist Porte. R.A.F.C. voerde in de tweede helft de druk op. Twee uitstekende doelkansen kwamen er in het vijfde kwartier. Eerst zonderde Cisse Severeyns Wim Kiekens af maar de kopbal ging naast. Toen volgde de mooiste actie van de wedstrijd, getekend Cisse Severeyns. De aanvaller zette zijn bewaker Mauroo voor schut, stifte de bal schitterend over De Wilde die tot zijn grote opluchting de bal op de dwarslat en vervolgens buitenzag botsen. Het was duidelijk dat scoren moeilijk was. Er waren nog wat halve kansjes maar Ivan De Wilde speelde een uitmuntende wedstrijd en hield de bordjes uiteindelijk op 0-0.

Te weinig voor de thuisploeg in de rush naar Europees? "We verliezen tegen KV Mechelen een punt", vond ook trainer Urbain Haesaert. "In de wedstrijd hebben we er alles aan gedaan om een doelpunt te maken. De Wilde speelde een goeie wedstrijd, maar die kans net na rust moest gewoon binnen zijn. Als we dan op voorsprong komen, krijg je een grote match. KVM had ons dan de ruimte moeten geven die ze ons nu ontnamen (Kurt Tuerlinckx - Het Volk - 21/03/1994)."

(bron: de pers - 21/03/1994)

Minuut per minuut

43' Yves Van der Straeten stopt een schot van Vangompel;
46' een 25-meterschot van Noureddine Moukrim, De Wilde pakt, Nico Claesen besluit de rebound op De Wilde;
57' De Wilde stopt een schot van Krist Porte;
65' Krist Porte kopt van dichtbij naast;
75' een stiftertje van Cisse Severeyns landt op de deklat;
88'Cisse Severeyns schiet recht in de handen van De Wilde;
90' Eddy Wauters werd gevierd voor 25 jaar voorzitterschap, maar R Antwerp FC kon KV Mechelen niet van de mat vegen.

9 Cisse Severeyns

70' 11 Nico Claesen (uit)/
11 Alex Czerniatynski

83' 9 Florian Urban (uit)/