Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters: Benoit Struys - Erwin Sarlet

Na KFC Germinal Ekeren - R Antwerp FC

Doeltreffend R Antwerp FC doet gouden zaak

EKEREN — KFC Germinal Ekeren, op jacht naar eerherstel, ontving buur R Antwerp FC, op jacht naar Europees voetbal. Het resultaat was een energieke, aangename en temporijke partij die de bezoekers dank zij een surplus aan efficientie naar hun hand zetten. De Europese dromen krijgen hiermee in Deurne steeds vastere vorm. Zelfs de derde plaats van RFC Seraing komt binnen bereik.

"Uiteraard ben ik zeer gelukkig met de zege", zei Urbain Haesaert, nog eens te gast in het Veltwijckstadion. "Na de resultaten tegen R Standard CL en RSC Charleroi was winst een noodzaak. Wij kenden een beetje geluk, maar onze doeltreffendheid trok ons over de streep." Ware woorden van de Antwerpcoach die had gezien dat zijn spitsenduo Severeyns-AloIsi vrijwel 90 minuten onder de hoede van Verstraeten en Janssens vertoefde, maar wel driemaal scoorde. Twee van die treffers vielen nadat Germinal tot tien herleid was.

Frank Bosmans moest na een uur afdruipen met zijn tweede gele kaart. "Het cruciale moment in de match", meende Anthuenis. "Wij kwamen met een man minder. Didier Segers kon vanaf dan de flank voor zich opeisen. Dat leidde tot de treffer van Aloïsi en onze nederlaag. Niet terecht, want voordien had Germinal meer kansen gekregen en beter gevoetbald." Ecn pegel van Krist Porte, een raid van Cisse Severeyns en een schuiver van Hans-Peter Lehnhoff tekenden aanvankelijk de intenties van de bezoekers.

De thuisploeg herstelde rond het kwartier de balans. Vooral op rechts, waar Bosmans sterk aan de slag was, had rood-wit het moeilijk. Het eerste doelpunt ontstond na een actie door
het centrum. Hofmans devieerde leuk tot bij Tahamata. De onverslijtbare Molukker ging neer in het duel met Yves Van der Straeten. Hofmans zette de penalty om. Met een snuifje geluk kwamen de Haesaert-elf luttele tellen later langszij.

Cisse Severeyns trapte naar goal, het leer week af op Talbut en het stond 1-1. Germinal reageerde snel. Weer een knappe deviatie zonderde Halmai af, de Hongaar miste de uitgelezen kans. De partij bood niet altijd even fraai voetbal, maar de hardnekkigheid waarmee gestreden werd en het tempo waaraan de maneuvers verliepen, hielden het amusementsgehalte op peil.

Dat was, na enkele barre weken, een verheugende vaststelling voor de rood-gele getrouwen. Het tweede geel voor Frank Bosmans, nochtans de braafste jongen uit 's lands profgild, liet de match kantelen in het voordeel van de Great Old. Didier Segers, verlost van zijn rechtstreekse tegenstander, kreeg vrije baan. Een eerste infiltratie van de Brabander werd door Verstraeten diep in het strafschopsgebied tot staan gebracht. Toen Segers vanop links fraai voortrok en John Aloïsi voor de eerste maal bewaker Janssens verschalkte, stond het 1-2.

Zelfs met die voorsprong en een numerieke meerderheid beleefde R.A.F.C. penibele momenten, maar toen Cisse Severyens gebruik maakte van de toegenomen ruimte in de Germinal-defensie om met een listig opwippertje Vande Walle te verschalkken, kon rood-wit tevreden richting Bosuil (Marc Vermeiren - Het Nieuwsblad - 18/04/1993).

John Aloïsi houdt R Antwerp FC in Europese koers

Met de uitslagen van de Europese concurrenten RSC Charleroi, R Standard CL en RFC Seraing in het achterhoofd, wist R Antwerp FC vooraf dat punten halen in het Veltwijckpark noodzakelijk was om Europees mee te blijven praten. Tegen tien Ekerenaars trok rood-wit in de tweede helft de match naar zich toe. Een opportune zege in het vooruitzicht van de duels tegen RSC Charleroi en R Standard CL die de beslissing zullen brengen over de Europese ambities van R.A.F.C.

De bezoekers begonnen scherp aan de wedstrijd met Geert Emmerechts als libero in de plaats van de geschorste Nico Broeckaert. Cisse Severeyns zette drie man in de wind, maar Aloïsi kon onvoldoende besluiten. Opwinding daarna voor de kooi van R.A.F.C. waar Yves Van der Straeten een bal die afschampte op de voet van Geert Emmerechts opraapte. Terugspeelbal zei Piraux. R.A.F.C. met elf in het doel. Een been van Kiekens redde de vrije trap van Dheedene op de lijn. De match was tien minuten bezig en de toon was meteen gezet voor een best bekijkbare partij. Niet altijd technisch hoogstaand voetbal, maar tempo en inzet was er bij beide ploegen volop aanwezig. R.A.F.C. stuitte op een gemotiveerd Germinal dat het thuispubliek nog iets wou bieden.

Het was lang geleden voor de Ekerse supporters dat ze hun spelers nog een degelijke competitiewedstrijd zagen afwerken. Het werd helemaal mooi toen Tahamata in het straatje werd gestuurd. De Molukker ging neer in een duel met Yves Van der Straeten. Penalty, oordeelde Piraux die de verwachte kaart op zak hield voor de Antwerpportier. Hofmans zette Germinal op voorsprong. Lang duurde de vreugde bij de thuisploeg niet. Een minuut later probeerde Cisse Severeyns vanop afstand. Zijn schot raakte de rug van Talbut en verdween voorbij een verraste Vande Walle in doel. Naar de rust toe kreeg Germinal nog een kans. Hofmans zonderde Halmai af voor Yves Van der Straeten, maar de Hongaar schoot naast.

De Antwerp-doelman had even voordien wel een gele kaart gepakt in een duel met Diagne die al was teruggefloten voor buitenspel. Geel kreeg ook Frank Bosmans te zien. Een eerste keer in de beginfase van de wedstrijd na een fout op Didier Segers. Een tweede keer en dus ook de rode kaart, na opnieuw een fout op zijn directe tegenspeler Didier Segers. "De uitsluiting van Bosmans was cruciaal in de wedstrijd", vond Anthuenis. "Ik ga me niet uitspreken over de rode kaart, maar zag wel dat Didier Segers in de eerste minuten een zware fout maakte op Bosmans die niet bestraft werd. Het eerste uur hebben we enkele kansen gehad, maar ze niet benut. Met tien werd het moeilijker. Zeker toen R.A.F.C. opnieuw scoorde was de wedstrijd gespeeld."

Dat tweede doelpunt van de bezoekers kwam er een kwartier voor tijd. Didier Segers was ruim sneller dan Pierre en zijn voorzet werd door Aloïsi binnengekopt. Het was de eerste keer dat de Antwerpaanvaller los geraakte van zijn bewaker Janssens. Voldoende om voor opluchting te zorgen op de bank van de bezoekers. R.A.F.C. was in die tweede helft op zoek geweest naar die tweede goal, maar had het niet makkelijk om de wedstrijd naar haar hand te zetten. Yves Van der Straeten had net na de rust Hofmans van een goal moeten houden. R.A.F.C. eiste het balbezit op, kansen kwamen er weinig. Talbut en Verstraeten veegden alles uit het strafschopgebied. Het uitvallen van Bosmans zorgde voor meer inzet bij Germinal dat uiteindelijk toch de wet van de sterkste moest ondergaan.

Het doelpunt van Aloïsi deed de wedstrijd kantelen. Cisse Severeyns maakte in de slotfase de klus volledig af. "Gezien de andere uitslagen was het noodzakelijk te winnen in Ekeren dat één van onze moeilijkste uitwedstrijden was", stelde Urbain Haesaert. "Positief is dat de ploeg geknokt heeft voor de laatste meter. Zo komen we naast RSC Charleroi dat vrijdag op bezoek komt. Een wedstrijd die we moeten winnen, zij het zonder Didier Segers en John Aloïsi die geschorst zijn. Nico Broeckaert recupereren we wel (Kurt Tuerlinckx - Het Volk - 18/04/1994)."

"Laatste tijd weinig voor doel door gebrek aan ruimte" (Francis Severeyns)

EKEREN — R Antwerp FC was er de laatste drie competitiewedstrijden niet in geslaagd te scoren. Cisse Severeyns was in de wolken met zijn twee doelpunten tegen Germinal. "In de eerste helft werkten we wat teveel met lange ballen, waar je als spits niet veel aan hebt. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat ik de laatste tijd minder voor doel kwam. Vandaag kreeg ik de opdracht iets meer op rechts te spelen, maar toch ben ik automatisch wat dieper kunnen gaan spelen, omdat er vanuit het middenveld goed werd overgenomen. Toen we met elf tegen tien op voorsprong kwamen, konden we eindelijk nog eens ons geliefkoosde spelletje spelen. Ergens is het voor mij dit seizoen wat moeilijker geweest door het vertrek van Czernia. Aan de ene kant kreeg ik daardoor de kans diep te spelen, maar anderzijds was er geen bliksemafleider meer. Misschien is de komst van John Aloïsi in de spits voor mij een uitstekende zaak. Er zat niet veel anders op dan te winnen in Ekeren, want nu houden we alle kansen op Europees voetbal in eigen handen." Vrijdag speelt R.A.F.C. thuis tegen RSC Charleroi, vierde met evenveel punten als rood-wit, maar met twee duels meer gewonnen (S.M.M. - D.N.G. - 18/04/1994).

(bron: de pers - 18/04/1994)

Minuut per minuut

25' Tahamata wordt onderuit gehaald door Yves Van der Straeten, Hofmans zet de strafschop om (1-0);
27' een gevaarlijke bal van Cisse Severeyns wijkt af op de schouder van Talbut, Van de Walle is verrast (1-1);
73' Didier Segers met een mooie voorzet op het hoofd van John Aloïsi, het staat 1-2;
83' Cisse Severeyns sluit een lange ren succesvol af (1-3).

9 Cisse Severeyns - 26' - 85'

71' 7 Wim Kiekens (uit)/
14 Nico Claesen (in)
86' 11 John Aloisi (uit)/
8 Gabor Halmai

60' 11 Victor Diagne (uit)/
12 Frédéric Pierre (in)
68' 8 Gabor Halmai (uit)/