Scheidsrechter: Fernand Meese

Lijnrechters: Luc Lippens - Piero Camassa

Na KFC Germinal Ekeren - R Antwerp FC

Resultaat van goed en minder goed

Deurne - Blok D van de Antwerphoofdtribune mocht opnieuw open voor het publiek. Ze waren er op de Bosuil blij om. Echt nodig was de extra zitruimte niet. De wedstrijd die heden ten dage doorgaat als dé derby van 't stad lokte weinig toeschouwers. De afwezigen kregen in de eerste vijfenveertig minuten het gelijk aan hun kant. Na de pauze dansten de Antwerpse veulens veel vloeiender over het Deurnese gras. Dat hadden diegenen die een avondje TV boven een matchke voetbal prefereerden, wél moeten zien. Resultaat van goed en minder goed: een voor de Bosuilgroep leuk ogende 4-2 overwinning.

Niet aangekondigd maar wel van de partij: Itzacq Zohar. Wel aangekondigd maar niet speelklaar: Van den Buijs. Zo wisten de aanwezigen meteen waarover te praten. Itzacq Zohar had, volgens trainer Haesaert, 's ochtends nog getest. Hij deed dat positief en mocht dus 's avonds opdraven. Hij speelde zeker niet schitterend, bleek vaak door trainingsachterstand traag in de uitvoering, recupereerde niet één bal. Hij zorgde af en toe met een knappe voorzet voor gevaar en maakte onmiddellijk na de rust het tweede Antwerpdoelpunt. Kappen met links en schieten met rechts. Door de benen van Van de Walle.

Germinal moest het dus zonder Van den Buijs doen, uitgevallen met een dijblessure tijdens de opwarming. Janssens speelde libero. Hij deed dat goed. Alhoewel hij in de tweede helft meer voor dan achter zijn verdediging te vinden was. Er moest een achterstand weggewerkt worden. Vandaar. "R.A.F.C. en Germinal zijn twee teams die een identieke spelstijl hanteren. Counterploegen, zeg maar. Daarom was dat eerste doelpunt zo belangrijk," aldus Germinaltrainer Helleputte over het waarom van de slappe eerste helft en de betere tweede periode. R.A.F.C. was de eerste en dus ook laatste juicher. Germinal had dat kunnen zijn.

Radzinski omspeelde al heel vroeg in de wedstrijd Yves Van der Straeten, maar mikte in het zijnet. Een doelpunt had de voor de gelegenheid in appelblauwzeegroen-outfit acterende bezoekers op rozen gezet. Nu zorgde Francis Severeyns voor de doornen. Aanvoerder Rudi Smidts, een voorbeeld voor zijn maats, een steengoed linksachter en ook voor Pierre een haast onpasseerbaar obstakel, had Van de Walle eerst in de korte hoek willen verslaan. Hij keepte goed. Van de Walle deed minder zijn best bij een hoekschop van Itzhacq Zohar. De doelman onder de bal door, Wim Kiekens even met het hoofd en Cisse Severeyns op de doellijn met de binnenduwer. Cisse en de Antwerp-tien op de huckle bucktoer.

Germinal reageerde met een vrije trap van Dheedene. Yves Van der Straeten wettigde de keuze van zijn trainer met prima keeperswerk. Volgde onmiddellijk na de rust dat doelpunt van Itzhacq Zohar, maar niet de definitieve knockout voor roodgeel. De Ekerenaars bleven zich inspannen, voetbalden verre van denderend, maar probeerden wel door veel aanvalslust en snelheid de Antwerpdefensie onder druk te zetten. Het lukte niet. Radzinski, Hofmans en Pierre kwamen zelden van hun bewakers Geert Emmerechts, George Kulcsar en Rudi Smidts weg. R.A.F.C. counterde en miste de kansen. Francis Severeyns bijvoorbeeld. Cisse had alleen voor Vande Walle, een stiftbal in gedachte.

Vande Walle wou, oog in oog met Severeyns, met een redding met één hand uitpakken. Vande Walle nog de winnaar. Nadat Itzhacq Zohar nog eens naast had gemikt, zorgde Verstraeten aan de overzijde voor de aansluitingstreffer. Van kortbij binnen. R.A.F.C. onder druk. De thuisploeg bibberde toen Hofmans een voorzet van Pierre in één tijd voorbij Yves Van der Straeten wou pushen. Niet met Yves. Hoekschop dus. Zeven minuten voor het einde zorgde Krist Porte in de rol van buffer voor de verdediging, voor Antwerpzekerheid. Strak met rechts. Francis Severeyns, zoals vaak schitterende acties met lullig balverlies afwisselend, maakte toch nog een verliezer van Vande Walle.

Weer oog in oog. Geen stiftbal deze keer, laag binnen. Ook Hofmans ging nog solo. Voorbij Yves Van der Straeten en jawel, laag binnen. "Door Kurt Vangompel op rechts uit te spelen en Itzhacq Zohar in een vrije rol achter de spitsen te posteren, hebben we de organisatie uit de verdediging van Germinal kunnen halen", zei Urbain Haesaert na de wedstrijd. "Een verdiende overwinning, dacht ik. We blijven mee vooraan in het klassement en we scoorden in zes wedstrijden dertien keer. Dat stemt tot tevredenheid (Luk De Ranter - GvA - 26/09/1994)."

Retrospectieve door Peter

Dit was leuk, dit was spannend, dit was voetbal zoals het elke week gespeeld zou moeten worden. Dank u wel mijnheer Haesaert, dank u wel mijnheer Helleputte, voor de positieve intenties waarmee jullie de ploegen op het veld stuurden. Het werd een boeiende derby, vol kansen en doelpunten en daar konnen we natuurlijk met zijn allen voor.

De eerste helft was van beduidend mindere makelij dan de tweede. R Antwerp FC begon vol overtuiging aan deze match en dat apprecieerde een niet al te talrijk opgekomen publiek in ruime mate. De eerste kans was echter voor de bezoekers toen Radzinski zowat de hele Antwerpdefensie, Van der Straeten incluis, te vlug af was, maar vergat om binnen te duwen. Heel wat efficiënter verliep het aan de overkant. Vandewalle loste een corner van Itzhacq Zohar, Cisse Severeyns controleerde leep met de hand om kalm de 1-0 binnenn te schieten.

Het tweede bedrijf begon met een erg puike goal van Itzhacq Zohar. Hij wist overigens meermaals zijn klasse te tonen, al ontbeert het hem nog een beetje aan ritme. KFC Germinal Ekeren vocht terug. Verstraeten schoot na geharrewar de aansluitingstreffer voorbij Yves Van Der Straeten. R.A.F.C. kroop door het oog van de naald als Hofmans de 2-2 aan de voet had, maar de Antwerpdoelman met een ware kattensprong redding bracht.

Even doemde het angstbeeld van de match tegen KAA Gent weer op. Gelukkig kwam het dit keer zo ver niet. Krist Porte met een perfect gekruist, grondscherend schot en Cisse Severeyns op een diefje na knap voorbereidend werd van Kurt Vangompel legden de score in een definitieve plooi. De late tegentreffer van Hofmans kon daar niks meer aan veranderen (Antwerp Clubblad-04 - 15/10/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 26/09/1994)

11 Manu Godfroid

70' 10 Itzhaq Zohar (uit)/
12 Rubenilson Monteiro Ferreira (in)
85' 11 Manu Godfroid (uit)/
4 Frederic Pierre - 63'

55' 3 Nick Descamps (uit)/