R. Antwerp F.C.

2 - 2

Zon. 21/01/2018 14:30 u.

Club Brugge K.V.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 11.300
 
Scheidsrechter: Sébastien Delferière

Lijnrechters: Yves De Neve - Kevin Monteny

Vierde official: Wesley Alen
 
Royal Antwerp FC op een zucht van een stuntzege...
Eigen bericht - Elk kalenderjaar verdient een Vlaamse Classico. Zulke wedstrijd is zeker het duel tussen Club Brugge KV (koploper in de huidige voetbaljaargang) en Royal Antwerp FC (promovendus en verrassend vierde). De elf van Royal Antwerp FC kwamen in 2017 met lege handen terug uit Brugge. Ontgoocheling alom, want er had ook op het veld van Jan Breydel iets meer ingezeten. Niet alleen beide teams vochten in het verleden dus menig pittig duel uit, ook voor de beide supportersclans is dit een hoogdag waarvoor de stemmen speciaal opgeblonken werden en worden. De terugwedstrijd op deze eerste speeldag van het pas begonnen 2018 kondigde zich dus dubbel speciaal, dubbel aantrekkelijk aan. Bij winst zou de Great Old de run naar play-off I onderstrepen, maar wie durfde daar vooraf van te dromen? De Bosuil kreeg al eerder een makeover, werd in aanloop naar deze topaffiche op alle veiligheidsaspecten tegen het licht gehouden en goed voor de dienst bevonden. Er werden scheidingsmuren in allerhaast opgericht en de bezoekers kregen een net toegemeten, geen overbodige voorzorg, zeker na de baldadigheden tijdens de provinciale derby in de Proximus League. Scheidsrechter van dienst was de nationale nummer een Sébastien Delferière.

Het woord vooraf was aan de coaches. Beide clubs waren actief tijdens de wintermercato. Enkel bij Club liep er ook een nieuwe rekruut in de startersrij. Net die nieuwe doelman zouden William Owusu Acheampong & co. scherp onder vuur moeten nemen, om met een gunstig resultaat de Engelse week te beginnen. De Great Old stond inderdaad voor een loodzwaar begin van het sportieve 2018 en kreeg Club Brugge KV, KAA Gent en Sporting du Pays de Charleroi binnen de zeven dagen te bekampen. Voor de eerste opdracht moest Alexander Corryn verrassend zijn basisplaats inruilen voor een zitje in de verwarmde rood-witte dug-out. Nader Ghandri kreeg de voorkeur om met zijn gestalte mee te strijden tegen de federale helikopter die onophoudelijk boven de Bosuil cirkelde, al werd het geluid daarvan al heel vlug overstemd door de duizenden rood-witte kelen. Antwerpcoach Laszlo Bölöni had misschien wel graag beroep gedaan op ervaren Jonathan Pitroipa, maar die was tot ontzetting van de Antwerpcoach nog niet speelgerechtigd. Niet kandidaat Gouden Schoen Vormer mocht er de eerste tik tegen geven, die eer was weggelegd voor spits Diabi. Nader Ghandri beklom onmiddellijk de Bosuilhemel en zou zich een hele wedstrijd lang onderscheiden.

Het uitverdedigen leek in het prille begin nog moeilijk. Club claimde balbezit, maar moest wel als eerste op een heel gevaarlijk plekje dicht bij de grote rechthoek een vrijschop toestaan na stevige overtreding op Geoffry Hairemans. Het moest nog een keertje over na te snel vertrek van Denswil. De eerste van zes, waarvan vier (!) voor de bezoekers, gele kaarten kwam daarmee bij de wedstrijdleiding uit de bovenzak. Royal Antwerp FC mocht net voor en Club Brugge door toedoen van Nader Ghandri, pal op het kwartier een eerste hoekschop trappen. Het schot van Clasie klom de federale helikopter tegemoet. Beide doelmannen hadden halverwege nauwelijks werk gehad, maar er hing toch enige dreiging in de lucht. Sambou Yatabaré dwong de hoekschop af, Geoffry Hairemans trapte, Matheus Borges kopte vol op de Brugse doelman en vond ook zelf in de rebound al voor de derde keer dit lopende seizoen de weg naar de netten. De voorsprong van de Great Old ontredderde het Brugse spel. Balbezit op eigen helft zette Club zelf de wedstrijd op slot. Vanaken probeerde het van (heel veel te) ver. Sinan Bolat reageerde klemvast op de grond. Even later moest de Antwerpdoelman zich scherp in de baan van Vormer werpen.

Het leverde de bezoekers een nieuwe zwak benutte corner op. De kopbal van linksachter Denswil ging totaal de verkeerde richting uit. Net voor inrukken ging Jelle Van Damme aan het spurten over links met Geoffry Hairemans als aflossingspunt. William Owusu Acheampong kopte de perfecte assist overhoeks binnen. De Bosuil barstte in vreugde uit.

De Great Old mocht met een dubbele bonus aan de tweede periode beginnen. Beide coaches spaarden hun materiaal, al zou Leko al spoedig een verdediger opofferen voor een bijkomende offensieve kracht. Moustapha Sall moest spoedig een hoekschop toestaan, maar ook daarin vond Vormer niet de juiste draai. Aurélio Buta liep in een offensieve bui tegen het tweede geel van zijn ploeg aan, nadat Jelle Van Damme tijdens zijn feestroes ook al geboekt werd. Sambou Yatabaré werd op zijn beurt hardvoetig aangepakt en dat kwam Cools eveneens op een publieke waarschuwing te staan. Club zocht verwoed naar een tegenzet en dus liet de blauw-zwarte technische staf nu ook Emmanuel los op het Bosuilgras. Ondanks hard labeur tijdens de onderbreking, zag de mat er inderdaad niet meer frisgroen meer uit. Halverwege de tweede periode kwam de Great Old dicht bij een derde treffer. De voorzet van Sambou Yatabaré dreigde, maar vond de vuisten van Gabulov aan de tweede paal. In de rebound op de hoekschop van Geoffry Hairemans stuurde William Owusu Acheampong de bal over de dwarsbalk. Even later hinderde een rugpor de rood-witte spits net voldoende zodat ook dan de doelpoging via een Brugse voet de dwarsligger oversteeg.

Hij liep in volle slotoffensief een staande applausvervanging tegemoet. Obbi Oulare mocht opnieuw van competitieminuten proeven, al viel het wedstrijdverloop niet echt mee voor de ex-Bruggeling. Sambou Yatabaré zag even te voren zijn kopbal afgeslagen. De rebound van Faris 'man van de Vereniging' Haroun was net een metertje te hoog gericht. Ook Jelle Van Damme kon nog dreigend uithalen, maar zag zijn poging gepakt door Gabulov. De tachtigste minuut voorbij, de vijfentachtigste minuut voorbij en de dubbele voorsprong stond nog steeds op het elektronische scorebord te blinken. 'Slimme' Jelle (Vossen) bracht seconden voor het einde van de officiële speeltijd dichterbij. Ondanks manhaftige pogingen van Antwerpcoach Laszlo Bölöni leek zijn team daarmee even van slag. Diep in blessuretijd slaagde Tomecak er alsnog in de bezoekers (vanuit buitenspel?) langszij te trappen, helaas geen videoref in de buurt om de (ingedommelde) assistent tot de orde te roepen! Ondanks het mooie resultaat moest de Antwerpcoach toegeven toch een tikkeltje ontgoocheld te zijn. Zo dicht bij een stunt waren ze op de Bosuil nog niet geweest dit seizoen...

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 21/01/2018)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat
30 Aurélio Buta - 54'
16 Moustapha Bayal Sall
2 Matheus Borges Domingues - 25'
37 Jelle Van Damme - 44'
9 Stallone Limbombe
38 Faris Haroun (K)
18 Nader Ghandri
60 Sambou Yatabaré
20 Geoffry Hairemans
19 William Owusu Acheampong - 44'
 
82' 19 William Owusu Acheampong (uit)/
58 Obbi Oulare (in)
88' 9 Stallone Limbombe (uit)/
29 Yehor Nazaryna (in)
Club Brugge K.V.
1 Vladimir Gabulov
5 Benoit Poulain
44 Brandon Mechele
24 Stefano Denswil - 9'
21 Dion Cools - 59'
25 Ruud Vormer - 90'
6 Jordy Clasie - 26'
14 Ivan Tomecak - 43' - 89'
20 Hans Vanaken
7 Wesley Moraes Ferreira da Silva
10 Abdoulaye Diabi
 
58' 24 Stefano Denswil (uit)/
30 Marvelous Nakamba (in)
64' 7 Wesley Moraes Ferreira da Silva (uit)/
42 Emmanuel Bonnaventure Dennis (in)
73' 10 Abdoulaye Diabi (uit)/
9 Jelle Vossen (in)