Scheidsrechter: Lothar DHondt

Lijnrechters: Jimmy Cremers - Jo De Weirdt

Vierde official: Arthur Denil

Driepunter aan de Gaverbeek na kansenregen
Wie Ivan Leko over voetbal hoort praten, luistert vaak naar het gedachtengoed van Pep Guardiola of Louis van Gaal. "Voetballen, voetballen, voetballen", vatten de spelers de denkwijze van hun coach samen na de zomerstage in het Duitse oefenkamp. Waar voorganger Laszlo Bölöni onder druk soms de lange bal op targetspits Dieumerci Mbokani hanteerde, daar eiste de Kroaat dat de optie over de grond wordt gezocht. Spelers die met het excuus kwamen dat het te risicovol was, kregen uitgelegd dat dit een denkfout was. De Reds moesten en zouden met inspeelpasses kort opbouwen en zo het vijandelijke doel zoeken, mits de onderlinge ruimtes groot genoeg waren en herkend werd waar de vrije man ontstond. Zondagmiddag aan de Gaverbeek werd een ode gebracht aan de trainersvisie van Ivan Leko met het creëren van 19 doelkansen, waarvan 11 binnen het kader. Met meer dan 63% balbezit in de eerste helft is er duidelijk sprake van dominant voetbal. Een te vermijden vroege achterstand werd in een fabuleuze tweede helft omgezet in correcte 1-3 eindcijfers. Met dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden vervoegt de Great Old de hoogste regionen van de Jupiler Pro League ranking.

Na deadline day kon de sportieve staf vijf nieuwkomers verwelkomen. Door omstandigheden haalde slechts centrale verdediger Jérémy Gelin de starterself, Christian Benavente en Nana Ampomah kwamen in de tweede helft hun kunsten vertonen. Geen studieronde in het begin van de wedstrijd. Nieuwkomer Jérémy Gelin verlengde een voorzet richting doel, een attente verdediger ontzette in hoekschop. Ook de jongens van ereburger Francky Dury lieten zich niet onbetuigd. In de zevende minuut kapte ex-Antwerpspeler Opare bewaker Simen Juklerod uit. De Ghanees liep ongehinderd 20 m met de bal en verstuurde met buitenkant rechts een steekpass richting de kwikzilveren buitenspeler Dompé. De Fransman kon voorbij de onoordeelkundig uitgekomen Jean Butez razen en simpel de bal in het lege doel deponeren. Opnieuw een vroeg tegendoelpunt en opnieuw achtervolgen dus voor de comeback kids van Deurne-Noord. Afstandsschoten van Martin Hongla en Koji Miyoshi werden door een uitblinkende keeper Bostyn onschadelijk gemaakt. Een strakke voorzet van een erg bedrijvige Pieter Gerkens werd door Dieumerci Mbokani tegen de dwarsligger gebuffeld. Bij de thuisploeg zorgde vooral de Tsjechische nieuwkomer Chory voor gevaar. De boomlange spits was in de eerste helft een ideaal aanspeelpunt voor de fusieclub. Hij kon met zijn kopbalsterkte vaak een medemaat in kansrijke positie afzetten. Jean Butez verijdelde een kans op rebound van goaltjesdief Jelle Vossen. De thuisploeg kon enkel overleven door het sterke ontregelende werk van controleur Marcq.

Nadat de Fransman zijn gehele arsenaal fysieke troeven had uitgespeeld in een aangename eerste helft, beheersten de Reds het tweede bedrijf. De thuisploeg kon na de rust nog even dreigen via woelwater Dompé. Na 10 minuten over en weer gebrei vonden de bezoekers het welletjes. Rond het uur stelden ze orde op zaken. De vinnige Japanner Koji Miyoshi dreef de bal richting het doel van Bostyn, via verdediger De Bock caprioleerde de bal voor de voeten van Faris Haroun. De modelkapitein zette de bordjes in evenwicht met zijn eerste treffer in twee jaar. Even later konden Dieumerci Mbokani en Koji Miyoshi loepzuivere kansen niet benutten. Toen Pieter Gerkens nogmaals zijn flank afdweilde en infiltreerde vond de Limburger controlerende middenvelder Martin Hongla in het vijandelijke strafschopgebied. De Kameroener schoot staalhard richting doel en dank zij een kleine deviatie van birthday boy Opare verdween de bal tegen de touwen. Een verdiende voorsprong voor de bezoekers op basis van de kansen en het balbezit. Antwerpcoach Ivan Leko bracht toen Nana Ampomah en Christian Benavente om de offensieve druk op de kooi van Bostyn nog te verhogen. De 3.300 thuissupporters toonden hun ongenoegen toen Dompé door Dury werd vervangen. Buiten een afgeblokt schot in de slotfase van Deschacht en ongevaarlijke kopballen van Seck kwamen de gastheren niet. Het was integendeel invaller Nana Ampomah die in de dying seconds nog een bal kon ontfutselen om Christian Benavente op weg naar doel te zetten. De Peruviaanse invaller scoorde zijn eerste doelpunt in Antwerpse loondienst.

Een geslaagde repetitie dus voor de moeilijke wedstrijden van de volgende weken. Eerst volgt er de Balkantrip naar PFK Ludogorets Razgrad in de Europa League, alvorens in de eigen Bosuil de vrienden van het Kiel te ontvangen. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 18/10/2020)

70 Dieumerci Mbokani

60' 18 Martin Hongla (uit)/
23 Nana Ampomah (in)
76' 11 Lior Refaelov (uit)/
24 Christian Benavente (in) - 90'
87' 19 Koji Miyoshi (uit)/
15 Tomas Chory

64' 9 Jelle Vossen (uit)/
6 Abdoulaye Sissako (in)
67' 17 Jean-Luc Dompé (uit)/
11 Bassem Srarfi (in)
75' 5 Damien Marcq (uit)/