R. Antwerp F.C.

2 - 0

Don. 26/08/2021 21:00 u.

Omonoia F.C.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 10000
 
Scheidsrechter: Andris Treimanis (Let.)

Lijnrechters: Haralds Gudermanis (Let.) - Aleksejs Spasjonnikovs (Let.)

Vierde official: Aleksandrs Golubevs (Let.)
 
Een goal in elke speelhelft doet de Bosuil daveren...
Een club van extremen. In aanloop naar de terugwedstrijd van deze laatste voorrondewedstrijd werden de "Helden van Vitosha" Dimitri Davidovic, Nico Claesen en Raph. Quaranta van onder de drukinkt gehaald om hun relaas van die gedenkwaardige Bosuilavond nog eens dunnetjes over te doen. Mirakels happen in Deurne-Noord. Maar om nu de situatie van toen te vergelijken met 2021? Royal Antwerp FC werd ten alle kante gewezen op het Belgische coëfficiënt. Alsof de club vorig seizoen niet al goed had bijgedragen. Geen mirakel nodig? Deze terugwedstrijd kondigde zich nochtans als loodzwaar aan. Na de helse temperaturen op het eiland van de dubbelrepubliek, moest de Great Old met een weekje extra training in de benen, een voor velen (on)overkomelijke achterstand ophalen. Ondanks de onstuitbare berichten over nieuwe voetbalbenen, moest de technische staf in ongewijzigd aantal de pionnen schikken. Aanvoerder Faris Haroun viel uit de selectie. Zijn plaats werd ingenomen door Dinis (de Costa Lima) Almeida. De aanvoerdersband ging rond de bovenarm van Ritchie De Laet, die "gevierd" werd voor "honderd" optredens in rood-wit shirt. Hij nam de honneurs lastens de club waar samen met de Cypriotische aanvoerder Jordi Gomez. Met een indrukwekkende minuut applaus werd oud-Antwerpspeler, oud-international, oud-bondscoach en icoon van het nationale voetbal Wilfried Van Moer herdacht. Vervolgens klonk het eerste fluitsignaal van de Letse scheidsrechter Treimanis.

In tegenstelling tot Omonoia FC, kwam Royal Antwerp FC niet in ongewijzigd basiselftal aan de aftrap. Sam Vines, Pieter Gerkens en Alhassan Yusuf Abdullahi leverden hun basisplaats in, maar zouden in de loop van de partij nog een rol te spelen hebben. In hun plaats liepen Jelle Bataille (op linksachter), Koji Miyoshi (als aanvallend dirigent) en... Radja Nainggolan in de startersrij. De ervaren middenvelder liet zich meteen gelden, al kreeg hij wel direct de fout tegen gefloten. Neen, dit leek geen scheidsrechter om zonder geel strafblad te eindigen. De Ploeg van 't Stad nam na de aftrap van Omonoia FC het initiatief meteen over. Op aangeven van Aurélio Ulineia Buta, knalde Koji Miyoshi al een eerste keer. Het schot zocht helaas te snel hoogte. Ook Johannes Eggestein kwam even later boven de dwarsbalk uit. De Great Old was dan al begonnen aan een indrukwekkende reeks hoekschoppen, vanop links voorgebracht door Koji Miyoshi, vanop rechts stuurde Radja Nainggolan aan. Voorlopig zonder tastbaar resultaat. Jean Butez moest genoegen nemen met een plaatsje in de schaduw. Pas rond het kwartier kwam de Bosuilportier voor het eerst in beeld na een flauwe poging van Kakoulli, in de heenwedstrijd nochtans goed voor een van de vier Cypriotische doelpunten. De Antwerpdoelman moest vervolgens de handen uit de mouwen steken op een poging uit de box van Diskerud. Aan de overkant lanceerde Radja Nainggolan een verraderlijk voorzetschot, door Fabiano gepareerd. Auteur van vertragingsmaneuvers, werd de doelman keer op keer op een afkeurend fluitconcert getrakteerd. De wedstrijdleider keek toe en zag dat het goed was. Plots viel dat eerste doelpunt uit de lucht. Jean Butez trapte diep, Johannes Eggestein verlengde, Koji Miyoshi besloot met een heerlijke opwipper in het lege Cypriotische doel. Het eerste en enige gele streepje van de eerste periode kwam achter de naam van Radja Nainggolan. Radja Nainggolan op free-kick en Johannes Eggestein probeerden nog, maar meer dan nog twee hoekschoppen wisten zij niet te versieren.

Rusten en terugkeren om de voorsprong op z'n minst nog te verdubbelen, dat was de opdracht die coach Brian Priske Pedersen zijn groep voorhield tijdens de publicitaire onderbreking. En waag het niet de reclames door te spoelen met een frisse pint! Schwalbe-koning Atienwen, in het GPS-stadion zowaar beloond met een strafschop voor zijn tuimelperte!, was Kakoulli komen vervangen. Het effect op het verloop van de partij was minimaal. Koji Miyoshi en Benson Manuel wisselden af aan het kanon. Het stadion hield de adem in, maar die pogingen kenden geen doelrijp vervolg. Even leek de schwalbe-koning van Cyprus gelanceerd, maar hij werd afgevlagd en teruggefloten voor buitenspel. Pieter Gerkens, Alhassan Yusuf Abdullahi en robbe Quirynen liepen zich warm, Koji Miyoshi vuurde vanop afstand. Het schot ging helaas uit de richting. En de strijd ging verder met een ingreep van Fabiano op schot van 'man van de match' Koji Miyoshi. Ook Jelle Bataille stond inmiddels in het opschrijfboekje en dan verscheen Pieter Gerkens tussen de lijnen. Nog veertien minuten geduld... Samen met Samuel Marqus Lloyd Vines als vervanger voor Jelle Bataille kwam Abdoulaye Seck de moegestreden Radja Nainggolan vervangen. Hij liep zowaar in de spits en moet zowat het record van snelste gele kaart ooit hebben geboekt na "fout" (?) op de doelman. Na heel wat omzwervingen, vertrok er plots een bal van de voet van Pieter Gerkens rechttoe, rechtaan richting Cypriotisch doel. De dubbele voorsprong stond op het indrukwekkende scorebord. Zes en nog wat extra minuten scheidden de Bosuil van verlengingen, mogelijks ook nog strafschoppen. In het verleden zouden die er sowieso nooit meer gekomen zijn.

Ondanks de kille temperatuur, trokken beiderzijds spelers met 'zware' benen doorheen de dertig+ minuten verlenging. Gelukkig was daar Alhassan Yusuf Abdullahi om het dirigeerstokje over te nemen. Het tempo stokte weliswaar, maar de Great Old hield zeker niet af gedurende dat eerste kwartier. Johannes Eggestein, Pieter Gerkens tot tweemaal toe, Yusuf Abdullahi, Birger Verstraete, Koji Miyoshi richtten de bal op het doel van Omonoia FC. De Cyprioten hielden het hoofd koel. Bijna in het eindsignaal van de eerste ontsnapten ze nochtans aan doorboring. Koji Miyoshi opende de vijandelijkheden, Fabiano was de redder in nood, Pieters Gerkens zag zijn poging geblokkeerd, Koji Miyoshi trof in laatste instantie de dwarsligger. In blessuretijd stuurde Aurélio Ulineia Buta op de vuisten van Fabiano. Drie gele kaarten later klonk het fluitsignaal voor einde wedstrijd. De strafschoppenepiloog moest uitsluitsel geven over kwalificatie. Ondanks de redding van Fabiano op de elfmetertrap van Pieter Gerkens, had de Great Old dank zij twee knappe reddingen van Jean Butez genoeg aan vier strafschoppen om de poort naar Europa League open te breken. Loting deze vrijdag 27 augustus 2021.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 26/08/2021)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
5 Aurélio Buta
3 Björn Engels - 86'
2 Ritchie De Laet (K)
34 Jelle Bataille - 70'
14 Benson Manuel
6 Birger Verstraete
44 Radja Nainggolan - 30'
10 Michel Ange Balikwisha - 112'
19 Koji Miyoshi - 28'
9 Johannes Eggestein
 
71' 14 Benson Manuel (uit)/
16 Pieter Gerkens (in) - 84'
78' 44 Radja Nainggolan (uit)/
4 Abdoulaye Seck (in) - 79'
78' 34 Jelle Bataille (uit)/
21 Sam Vines (in)
91' 3 Björn Engels (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
Omonoia F.C.
40 Fabiano
4 Abdullahi Shehu
22 Adam Lang
30 Nikolas Panayiotou
17 Jan Lecjaks - 72'
42 Mix Diskerud - 70'
16 Jordi Gomez (K) - 113'
19 Fouad Bachirou
13 Fotis Papoulis
80 Andronikos Kakoulli
75 Loizos Loizou
 
46' 80 Andronikos Kakoulli (uit)/
8 Iyayi Atiemwen (in)
57' 13 Fotis Papoulis (uit)/
21 Marinos Tzioni (in)
81' 75 Loizos Loizou (uit)/
6 Hector Yuste (in)
87' 42 Mix Diskerud (uit)/
20 Panayiotis Zachariou (in) - 96'
110' 4 Abdullahi Shehu (uit)/
2 Paris Psaltis (in)
Strafschoppen
Jordi Gomez
Birger Verstraete
Iyayi Atiemwen
Pieter Gerkens
Jan Lecjaks
Johannes Eggestein
Hector Yuste
Koji Miyoshi
Panayiotis Zachariou