Fenerbahçe S.K.

2 - 2

Don. 21/10/2021 18:45 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadyumu Istanbul

Toeschouwers: 22.000
 
Scheidsrechter: Sergei Ivanov (Rus.)

Lijnrechters: Roman Usachev (Rus.) - Valeri Danchenko (Rus.)

Vierde official: Kirill Levnikov (Rus.)
 
Ally Samatta en Pieter Gerkens bepalen mee het resultaat
Royal Antwerp FC moest met een behoorlijk gehavende kern richting Istanboel. Net voor de derde Europese opdracht in het indrukwekkende Fenerbahçe Sukru Saracoglu Stadyumu vervoegden Radja Nainggolan, Aurélio Ulineia Buta en Koji Miyoshi de blessureboeg. Eerstgenoemde gaf visie en beeld bij de door Aurore veroorzaakte (storm)schade aan de infrastructuur van de club, maar dat mocht de verwachtingen in het verre Istanboel niet temperen. Ondanks de matige generale repetitie, zorgde de technische staf slechts voor een mini-make-over van het elftal. Dorian Dessoleil, Benson Manuel en Micky Balikwisha startten de avond in de dug-out. Ritchie De Laet schoof het centrum van de verdediging in, Sam Vines pakte over op linksback en Jelle Bataille moest depanneren op rechtsachter. Zo startte Royal Antwerp FC met een onuitgegeven defensie, maar wel ook met Ally Samatta in steun van die andere ex-Fenerbahce-spits Michael Frey. De thuisploeg was dan wel van de Europese nul verlost, had het afgelopen weekeinde eveneens averij opgelopen tijdens de clash om de eerste stek in de Super Lig. Op het thuisfront voerde o.a. ex-Beerschotter Mathijssen het hoge woord, in het stadion deelde de Russische buur Sergei Ivanov de leiding met assistentie uit Nyon van Vladimir Moskalev.

Van een blitz start gesproken Het duurde slechts anderhalve minuut om de beruchte blauwe 3D-lijn te trekken. En wat bleek? De Belgische commentatoren moesten hun ongebreidelde kennis van de buitenspelval inslikken. "The visitors have the breakthrough! Barely two minutes in and the Belgian side make their way down the right flank thanks to a crisp passing move. Viktor Fischer combines well with former Fenerbahçe man Michael Frey midway in the opponents' half, before the midfielder is sent scampering down the right. He centres for the Tanzanian forward (Ally Samatta), on loan at R Antwerp FC from the Yellow Canaries, who makes no mistake from close range", beschreef uefa.com het openingsdoelpunt van de partij. Het werd (akelig) stil in het stadion. Mooie opener dus voor de bezoekers. Het kostte de thuisploeg bijna twintig minuten om ook maar in de buurt van Jean Butez te komen, maar dan was het helaas goed raak. Jelle Bataille stond de hoekschop toe. Sosa trapte. Tisserand kopte vol op Jean Butez. Koud kunstje voor Valencia om de rebound tegen de netten te jagen. Fenerbahçe leek gelanceerd, zeker nadat de scheidsrechter bijna twee minuten na een ongelukkig contact in de zestien naar het beruchte scherm werd geroepen. De dwarsligger stond Jean Butez en de rood-witte selectie bij wanneer Valencia plofte de elfmeter strak rechtdoor tegen de dwarsligger aanstuurde. Ritchie De Laet ontzette zijn kamp met het hoofd. Beter verging het de thuisploeg wanneer diezelfde Valencia bij het ingaan van de extra-tijd van de eerste helft opnieuw achter de stip stond. Hoewel de Antwerpdoelman de juiste hoek las, verdween de bal linksonder tegen de netten. Fenerbahçe had heel hard moeten werken om de tegenstand op achterstand te plaatsen en dat was zeker minder dan waarop de groep van Brian Priske Pedersen en Rudi Cossey aanspraak mocht maken.

Viel de commentaarlijn vanuit Istanboel uit, veel wijzer werd de neutrale voetbalfan niet van het gewauwel uit de studio. Wel duidelijk werd de inbreng van Micky Balikwisha, die na de kampwissel Viktor Fischer was komen vervangen. Antwerpcoach Brian Priske Pedersen was het bij en zoveelste licht toegekende vrijschop manifest oneens met de leiding en werd prompt met een geel karton bedacht. Hoewel F-spits Valencia ook nu worstelde met de buitenspelval, was het plots F-doelman Altay die verzorging op het terrein vorderde. Birger Verstraete trapte voor zijn kleuren de zoveelste hoekschop. Dinis da Costa Lima Almeida stuurde zijn kopslag links naast het doel. In een duel met Valencia ging Ritchie De Laet in het Russische opschrijfboekje en even later onderging Szalai hetzelfde lot na een zoveelste brutale overtreding op Micky Balikwisha. Een mooie aanvalsbeweging van centraal naar links met Sam Vines en een kantwissel naar Jelle Bataille via heel veel stations en Alhassan Yusuf Abdullahi werd door Sosa afgeblokt. Birger Verstraete vond aan de eerste paal het doelgerichte hoofd van Pieter Gerkens en tot ontzetting van de 22.000 Turkse Fenerbahçe-supporters en tot groot plezier van die enkele Antwerpfan in het Fenerbahçe Sukru Saracoglu Stadyumu caprioleerde de bal in het linkerzijnet. Royal Antwerp FC had de gelijkmaker beet. De technische staf bracht prompt zeventienjarige Pierre Junior Dwomoh om mee het resultaat te consolideren. Michael Frey leek niet echt gelukkig bij zijn vervanging, maar de Great Old stond plots met een wel heel jong elftal tussen de lijnen. Wat de thuisploeg nog probeerde vanop afstand of via het bestoken van kortbij van de linkeronderhoek van Jean Butez, de rood-witte elf stonden pal en sleepten het resultaat over nog bijna vijf extra minuten.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 21/10/2021)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
61 Dinis Almeida
2 Ritchie De Laet (K) - 54'
21 Sam Vines (K)
6 Birger Verstraete
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
16 Pieter Gerkens - 62' - 81'
70 Ally Samatta - 2'
7 Viktor Fischer - 44'
99 Michael Frey
 
46' 7 Viktor Fischer (uit)/
10 Michel Ange Balikwisha (in)
63' 8 Alhassan Yusuf Abdullahi (uit)/
80 Pierre Dwomoh (in)
70' 99 Michael Frey (uit)/
14 Benson Manuel (in)
Fenerbahçe S.K.
1 Altay Bayindir
32 Marcel Tisserand
3 Minjae Kim
41 Attila Szalai - 59'
21 Bright Osayi-Samuel
5 José Sosa
20 Luiz Gustavo
16 Ferdi Kadioglu - 40'
10 Mesut Ozil
13 Enner Valencia - 21' - 45' (P)
11 Mergim Berisha
 
66' 10 Mesut Ozil (uit)/
14 Dimitris Pelkas (in)
66' 11 Mergim Berisha (uit)/
9 Diego Rossi (in)
67' 5 José Sosa (uit)/
26 Miha Zajc (in) - 75'
67' 16 Ferdi Kadioglu (uit)/
30 Nazim Sangare (in)
87' 41 Attila Szalai (uit)/
37 Filip Novak (in)