R. Antwerp F.C.

1 - 0

Don. 09/12/2021 18:45 u.

Olympiacos F.C.

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 8.000
 
Scheidsrechter: Marco Di Bello (It.)

Lijnrechters: Daniele Bindoni (It.) - Alberto Tegoni (It.)

Vierde official: Rosario Abisso (It.)
 
Mooi sluitstuk van de Europese campagne
Geen naweeën van de gewonnen derby van 't Stad in de selectie van de Great Old. Brian Priske Pedersen had bovendien een bijzonder origineel plannetje klaar om de Griekse recordkampioen te ontvangen in Deurne-Noord, City of Antwerp. Er was, in tegenstelling tot de wedstrijd van 4 november, volk, veel volk komen opdagen in het Bosuilstadion, zij het niet de volle capaciteit. De Antwerpcoach koos voor een zelden geziene verjonging van de troepen. Zo bleven niet alleen de Europese en nationale clubtopschutters aan de kant, ook derby-uitblinker Radja Nainggolan werd rust gegund. Zo kon Johannes Eggestein zich met steun van Benson Manuel en Michel-Ange Balikwisha tonen tijdens deze laatste Europese opdracht van de campagne 2021-2022. Pieter Gerkens en Pierre Dwomoh stonden paraat om Birger Verstraete niet alleen defensief, maar ook richting Grieks doel bij te staan. Dorian Dessoleil, neergesabeld door de kenners in de pers, en Dinis da Costa Lima Almeida vormden samen met captain Ritchie De Laet en... Jelle Bataille op linksachter de (centrale) afweergordel om de clean sheet van Jean Butez te helpen verdedigen. Ook Pedro Rui da Mota Vieria Martins had aan zijn elftal gesleuteld, al liep wel een grote meerderheid van de weekeinde-winnaars in de basisrij. Marco Di Bello was door de Uefa aangeduid om de partij conform het voetbalreglement in goede banen te leiden.

Royal Antwerp FC had de aftrap met de 'kop' in de rug en trok gezwind richting het doel van Vaclik. Benson Manuel kwam geregeld forse tegenstand tegen en kreeg daarbij (te) weinig bescherming van de wedstrijdleiding. De rood-witten kregen pas in de achtste minuut de eerste overtreding mee. Op dat ogenblik had de Great Old had meer te verdedigen dan eer en waardering van de fans. Pierre Dwomoh pikte het balverlies van Camara op en dan ging het van voet tot voet via Jelle Bataille en Benson Manuel tot bij Michel-Ange Balikwisha. De jonge flankspeler legde van binnen de rechthoek aan voor een overhoeks schot en trof raak! Zijn eerste Europese goal bezorgde zijn rood-witte kleuren een droomstart. De tegenstander leek aangeslagen, trappelde een beetje ter plaatse, maar dwong toch al snel een dubbele hoekschop af. In eerste instantie degelijk afgeweerd, kon Soares met een kopslag het doel van Jean Butez even bedreigen. Aan de overkant corner van Birger Verstraete op het hoofd van Pieter Gerkens en de doelman van Olympiacos moest met de vuist aan de slag in de korte hoek. De rood-witte aanvalsgolf, flink ondersteund vanuit de tribunes, leverde nog enkele hoekschoppen op. M'Vila probeerde het van ver. Nog voor spits Soares nog maar kon denken aan gevaar, liep hij tegen een stevige schoudercharge van Ritchie De Laet aan. De aanvoerder richtte zijn blik eveneens richting Grieks doel en zag hoe de bezoekende doelman halverwege de eerste periode alles uit de kast moest halen om Benson Manuel het scoren te beletten. En het moet gezegd de linkspoot was goed bij schot, al miste hij een tikkeltje precisie bij zijn volgende poging. Stereotiep de opbouw van de Griekse recordkampioen, probeerde Bouchalakis een verre poging die los in de handen van Jean Butez viel. Jelle Bataille ondersteunde de rood-witte prikken vanop links en kon zelfs een keertje uithalen. De vrijschop van Birger Verstraete na een stevige overtreding met geel bovenop van spits Soares ging rechtstreeks op doel, maar kwam te breed uitgemeten. M'Vila probeerde nog een keer wat tegen te doen. Ook zijn poging was niet gekaderd. Zo mocht de Ploeg van 't Stad met voorsprong de rust in.

Opwarming op en naast het terrein, al viel er door de overheidsmaatregelen helaas niets te eten of te drinken, tijdens de break. Zo bracht de Griekse recordkampioen drie wissels na de kampwissel. Björn Engels en Robbe Quirynen stonden in rood-witte uitrusting te trappelen van ongeduld naast de lijnen. Zij mochten in de eerste wisselbeurt Dorian Dessoleil en captain Ritchie De Laet komen vervangen. De aanvoerdersband ging gezwind rond de bovenarm van Birger Verstraete. Pal op het uur bracht bezoekend coach Martins opnieuw een verse kracht. Had zijn team tot dan nauwelijks in de buurt van het rood-witte doel geweest, Benson Manuel had toch nog een keertje kunnen vuren, zij het dat zijn schot te vroeg hoogte vond over het doel van Vaclik. Ondanks die vierde wissel wilde het niet lukken voor Olympiacos. Jelle Bataille vond Michel-Ange Balikwisha in de zestien. Doelman Vaclik had een stevige reactie met de vuist nodig om het gevaar te keren. Robbe Quirynen liep met vertrouwen te voetballen. Hij liet zich na balverlies van Cissé over rechts in de combinatie betrekken, die uiteindelijk via Benson Manuel op de vuisten van Vaclik zou stranden. Aan de overkant werd Jean Butez mogelijk voor het eerst in de partij echt aan het werk gezet. Hij verhinderde dat de lage voorzet van Androutsos doelrijp zou worden afgerond. Michael Frey en Ally Samatta deden meer dan de Griekse afweerzone bezig houden, al klapte de buitenspelval nu wel een paar keer open. De inzet van de nationale clubtopschutter leverde Olympiacos een paar vrijschoppen op eigen helft op. Echt gevaarlijk werd het bezoekende elftal nog slechts met alweer een stevig indraaiende flankvoorzet van Androutsos. Michel-Ange Balikwisha kreeg enkele minuten voor het einde van de reguliere speeltijd een eerste applausvervanging op de Bosuil. Diens vervanger Alhassan Yusuf Abdullahi dwong Vaclik bij het ingaan van extra-time nog een laatste hoekschop weg te geven. Rood-wit tikte na een laatste overtreding met geel voor Cissé de wedstrijd uit en tilde zodoende de voorsprong over de drie minuten toegevoegde tijd.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 09/12/2021)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet (K)
61 Dinis Almeida
24 Dorian Dessoleil
34 Jelle Bataille
6 Birger Verstraete
80 Pierre Dwomoh
16 Pieter Gerkens
9 Johannes Eggestein
14 Benson Manuel
10 Michel Ange Balikwisha - 7'
 
57' 24 Dorian Dessoleil (uit)/
3 Björn Engels (in)
57' 2 Ritchie De Laet (uit)/
17 Robbe Quirynen (in)
73' 9 Johannes Eggestein (uit)/
99 Michael Frey (in)
73' 14 Benson Manuel (uit)/
70 Ally Samatta (in)
87' 10 Michel Ange Balikwisha (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
Olympiacos F.C.
1 Tomas Vaclik
27 Kenny Lala
15 Sokratis Papastathopoulos
66 Abou Cisse - 66'
45 Oleg Reabciuk
6 Yann M'Vila
5 Andreas Bouchalakis (K)
10 Rony Lopes
4 Mady Camara
7 Henry Onyekuru
29 Tiquinho Soares - 38'
 
46' 10 Rony Lopes (uit)/
19 Giorgos Masouras (in)
46' 29 Tiquinho Soares (uit)/
11 Youssef El-Arabi (in)
46' 5 Andreas Bouchalakis (uit)/
22 Aguibou Camara (in)
60' 7 Henry Onyekuru (uit)/
17 Marious Vrousai (in)
66' 27 Kenny Lala (uit)/
14 Thanasis Androutsos (in)