Scheidsrechter: Willy Bosschaerts

Lijnrechters: Marcel De Jongh - Luc Victor

Na R Union SG - R Antwerp FC
Dank zij een strafschop ronde verder

BRUSSEL — De kwalijke bekerreputatie blijft R Antwerp FC achtervolgen. Het heeft de Great Old opnieuw water en bloed gekost om tot het eind te komen van een zich meer dan kranig verdedigend Royal Union. Alle waarschuwingen van Walter Meeuws ten spijt, ontbrak het de Antwerpenaren manifest aan de nodige inspiratie en agressiviteit die het een eersteklasser in normale omstandigheden moet mogelijk maken snel komaf te maken met een ploeg uit derde nationale.

Walter Meeuws was in zijn commentaren na afloop dan ook bijzonder kort: "Enkel om de kwalificatie kan ik hier vandaag tevreden zijn." Intussen zat men aan de overkant met een krop in de keel. Union had meer gedaan dan zich verdedigen en zonder de theateropvoering van Dragan Jakovlevic en de tuimelperte van scheidsrechter Bosschaerts tijdens de fel omstreden strafschopfase, dwongen de Unionisten zelfs verlengingen af.

Czernia zat diep in de zak van Danny Ost terwijl het zaterdag wat bleke loopfenomeen Hans-Peter Lehnhoff puik werd opgevangen door Hereng. Enkel op stilstaande fasen konden de Antwerpenaren dreigen, onder meer op vrije trappen van Ronny Van Geneugden, maar Union-doelman Michel stond dit seizoen al voor hetere vuren. Ook op offensief vlak konden de Unionisten met glans de vergelijking met hun hoger aangeschreven opponenten doorstaan.

De laatste tien minuten buiten beschouwing gelaten, konden de vloeiendste aanvalsacties zelfs op naam van de thuisploeg worden geschreven. Boyata en Flament kwamen te kort om Union naar de hemel en R Antwerp FC naar de ... bekerverdoemenis te helpen (J.M. - bron: onbekend - 28/10/1991).

Bob bekijkt de bekercampagne 1991

In het Dudenpark heeft een slordig spelend en ondermaats R Antwerp FC zich tegen derdeklasser R Union SG via een penalty-doelpunt van Ronny Van Geneugden geplaatst voor de achtste finales van de Beker van België. Walter Meeuws diende ingevolge zijn verwijdering door scheidsrechter Blareau tijdens de competitiematch tegen KSK Beveren de wedstrijd 'achter de draad' te volgen. De Antwerptrainer gaf de voorkeur aan vierde buitenlander Dragan Jakovljevic (ten nadele van verdediger Kiekens).

Trok R Antwerp FC, op papier althans, een aanvallende kaart, een moedig en met karakter voetballend R Union SG kwam nooit in problemen. Buiten een vrijschop van Ronny Van Geneugden die nipt over besloten werd (13'), lieten de aan een te laag tempo spelende roodwitten zich weinig opmerken. Bij de counters van vooral de vinnige Unionspeler Flament, moest de Antwerpverdediging aardig op de tellen te passen.

Halfweg de tweede helft voerde Walter Meeuws twee vervangingen door. De aangeslagen Alex Czerniatynski diende zijn plaats af te staan aan Nico Claesen en de lome Zsolt Muzsnay werd teruggeroepen voor Wim Kiekens. In de 72' diende een te zwakke kopbal van Dragan Jakovljevic van de lijn geveegd te worden. Twee minuten later werd Dragan Jokovljevic binnen de strafschopzone 'in de sandwich' genomen. Scheidsrechter Bosschaerts (zwaar op de korrel genomen door het thuispubliek) wees naar de stip. Ronny Van Geneugden deed dit keer het beter dan Kari Ukkonen tegen K Lierse SK en Hans-Peter Lehnhoff tegen Sporting Charleroi. Doelman Michel was kansloos tegen de geplaatste bal (0-1).

Tijdens het slotkwartier nam R Union SG danig veel risico's. Doelman Michel verliet geregekd zijn doel. R Antwerp FC kreeg zodoende heel wat kansen, maar Hans-Peter Lehnhoff noch Nico Claesen kregen de bal in het op zeker ogenblik zelfs lege Union-doel. Uiteindelijk behaalde de Great Old de zege, Niets om fier op te zijn, maar gezien de kwalificatie bij een bekerwedstrijd belangrijkst is, mag rood-wit al bij al tevreden zijn (B.C. - Antwerp Clubblad-5 - 9/11/1991)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 28/10/1991)

Alex Czerniatynski

55' Alex Czerniatynski (uit)/
Nico Claesen (in)
62' Zsolt Muzsnay (uit)/
Koulibaly

77' Flament (uit)/
Sanchez (in)
82' Di Sciacca (uit)/