Scheidsrechter: Benoît Struys

Lijnrechters: P. Demeulenaere - Chr. Demoustier

Na Royal Racing Heirnis Gent - R Antwerp FC

Met groeten van Leo Vander Elst

Gent - Tamme Bosuilen worden na strafschopthriller uitgeschakeld. Jaren heeft R Antwerp FC geknokt om de bekerreputatie kwijt te geraken. Dottenijs, Libramont, KFC Zwarte Leeuw en KSK Hoeselt worden nog met de regelmaat van de klok opgerakeld als er over sensationele uitschakelingen wordt gesproken. Gisteren werd in het mistige Ottenstadion nog een naam toegevoegd. Royal Racing Heirnis Gent, in competitieverband een derdeklasser op de zesde plaats, wipte rood-wit in een onvervalste thriller na verlengingen en strafschoppen. Toeval? Dag Jan. Verdiend voor de Oost-Vlamingen, die nadien nog een pluim kregen van George Kessler, zoals gebrulkelijk ook groot in de nederlaag.

Het zat er natuurlijk aan te komen dat er een supergemotiveerde thuisploeg op het veld zou staan. In het kamp van de derdeklasser staat immers niemand minder dan Leo Vander Elst aan het roer, de middenvelder die ooit nog in de kleuren van de Bosuil rondliep. Hij lag erop gebrand om zijn vroegere club een hak te zetten en alzo als trainer op een positieve manier in het nieuws te komen. Bij R Antwerp FC liep iedereen schijnbaar met precies tegenovergestelde gevoelens rond. Zeker nadat Cisse Severeyns na nauwelijks vijf minuten op hoekschop van Sandro Da Silva zijn ploeg op voorsprong had gebracht. De sinjoren stonden erbij alsof er niets kon gebeuren en vertikten het om op zoek te gaan naar een veiliger voorsprong. Het zou wel loslopen, zo was het op de gezichten te lezen.

Foutieve gedachtengang, zo bleek al vlug, want Heirnis beschikt over een stevige ruggengraat. Het kan rekenen op een sublieme doelman Hofman en enkele spelers die bij de grote buur werden geschoold. Geeraerts en Reyns speelden ooit als invaller bij AA Gent. Eeckman en Demol doorliepen de jeugdreeksen van de eersteklasser. Het reeksverschil was gedurende de negentig minuten nooit te bespeuren. Racing Heirnis teerde op wilskracht en enthousiasme en gaf nooit op. Met die instelling won het nagenoeg alle belangrijke duels. Het was dan ook dik verdiend dat de ploeg van Van der Elst voor de rust langszij kwam. Een identiek doelpunt als het eerste van R Antwerp FC trouwens. Een hoekschop van De Deyn werd door De Waele aan de eerste paal binnengeknikt.

RH Gent hield zonder moeite gelijke tred met R.A.F.C. en timmerde zelfs de betere combinaties in mekaar, al dient gezegd dat Aleks Klak weinig in problemen kwam. Dat was ook zo aan de overzijde. Alleen in de slotfase werden de bezoekers wakker, getuige daarvan de loeier van Geert Emmerechts en de poging van Cisse Severeyns. In de verlengingen zette R Antwerp FC dan toch druk op de ketel, maar toen voelde je al dat doelman Hofman de grote figuur van dit bekertreffen zou worden. De manier waarop hij kansen van Cisse Severeyns onschadelijk maakte, getuigde van klasse. Hij zat vanaf de eerste minuut goed in de wedstrijd. Het wekte daarna geen verbazing toen hij de held van de strafschoppenreeks werd.

Hij pakte met glans de elfmeters van Sandro Da Silva, Cisse Severeyns en Bimbo Fatokun: toch niet de minsten, als u het ons vraagt. In dit Hitchcock-slot mocht Dierickx uiteindelijk de klus afmaken, met een sensationele 8-7 eindscore als resultaat. "De spelers moeten niet sakkeren over die gemiste kansen in de verlengingen", zuchtte George Kessler nog. "We hebben slechts tien van de oorspronkelijke negentig minuten goed gespeeld. Dat is absoluut veel te weinig. Doorslaggevend was de inzet en de wilskracht van dit Racing Heirnis Gent, eigenschappen die wij vandaag ontbeerden (Ludwig De Smedt - GvA - 9/12/1996)."

11 Gouram Makaev

60' 6 William Verbeeck (uit)/
15 Sinisa Koncalovic (in) - 73'
89' 11 Gouram Makaev (uit)/
10 Karel De Waele

95' 8 Chris De Deyn (uit)/
7 Francis Dierckx (in)
106' 2 Kurt Demol (uit)/