Scheidsrechter: Marnicq Sandra

Lijnrechters: Luc Helderweirdt - Yvan Vanveerdeghem

Na KSC Lokeren - R Antwerp FC

Het gaat gemakkelijker met tien

R Antwerp FC verliest eerst Wim Kiekens met een rode kaart en stelt dan orde op zaken. De bezoeker deed gisteren een uitstekende zaak in verband met een Europees ticket. Na het verlies van KRC Harelbeke vrijdag op RSC Anderlecht, hebben de rood-witten zich nu veilig en wel op de vijfde plaats van het klassement genesteld. Met die belangrijke uitzege duwden de Sinjoren KSC Lokeren trouwens nog wat dieper de ellende in. Na een veelbelovende eerste competitiehelft zijn de Waaslanders ver teruggezakt en zien zelfs het degradatiespook opnieuw opduiken.

Vreemd was wel dat R.A.F.C. de zaken volledig naar zijn hand zette op een moment dat het in numerieke minderheid kwam te staan. Zes minuten na de appelsientjes werd de doorgebroken Vonasek door Wim Kiekens, net voor de strafschopzone onderuitgehaald. Sandra aarzelde geen ogenblik en trok direct rood voor de man die Geert Emmerechts op de positie van mandekker verving. De vrije trap leverde voor Sporting niks op. Uit de daaropvolgende actie was het prijs aan de overzijde. De Schrijver tikte de zopas ingevallen Bimbo Fatokun aan in het zestienmetergebied. Opnieuw was er niet de minste twijfel in de beslissing van de scheidsrechter. Hij legde de bal zonder verpinken op de stip. Manu Karagiannis liet de kans vanop elf meter niet liggen. En jawel, met tien tegen elf liep het voor R.A.F.C. zoals gewenst.

De bezoekers controleerden het middenveld en bouwden de kloof zelfs nog verder uit. Nauwelijks vijf minuten na de openingsgoal moest KSC Lokeren alweer een bittere pil slikken. Libero Igor Nikolovski vertrok vanop de eigen helft, zette een dubbelcombinatie met Cisse Severeyns op en wist uiteindelijk vanuit een erg scherpe hoek of te ronden. Fase waarbij doelman De Schrijver niet helemaal vrijuit ging. "Met 0-2 was het Waaslandse kalf verdronken. KSC Lokeren leverde nog loffelijke pogingen in de zoektocht naar de aansluitingstreffer, maar de scherpte ontbrak. Ook het aandeel van de Antwerpse doelman was daarin niet gering. Vooral in de slotfase bewees Aleks Klak dat hij tot de beste doelmannen op Belgisch grondgebied behoort."

"Onze winst mag je verdiend noemen op basis van de kansen en onze uitstekende verdediging", glunderde general manager George Kessler. "De hele ploeg heeft knap gevoetbald en Aleks Klak behoedde ons alweer voor tegengoals. Als je bovendien bijna een hele helft met tien speelt, dan kan je niet anders dan tevreden zijn."

Te veel afwezigen
Fi Vanhoof daarentegen zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De laatste thuiszege dateert intussen reeds van 2 november en de jongste drie competitiematchen stonden gelijk aan een 0 op 9. Niet direct hoopgevend voor de toekomst. "We hebben dan nog het geluk dat VC E. Aalst het vandaag eveneens laat afweten", zei de Lokerense coach. "Zodoende blijft er toch een kloof van zes punten met de voorlaatste op het bord. Ik geef toe, we zitten in een moeilijke periode, al is die terugval makkelijk te verklaren. Voor deze wedstrijd heb ik met moeite twaalf spelers van de A-kern bij elkaar kunnen schrapen, de rest werd geput uit de B-kern. Ik hoop dat volgende week iedereen opnieuw present is. Kanu, Wilhelm en Ekakia zijn nog steeds niet terug uit het buitenland. Ze zijn belangrijke schakels voor een elftal om gemist te kunnen worden (Ludwig De Smedt - GvA - 3/03/1997)."

Retrospectieve door Walter

Op Daknam was er voor de rust maar weinig te beleven. R Antwerp FC was nochtans niet onaardig gestart, maar na een kwartier viel de rood-witte motor stil. KSC Lokeren miste Ekakia en kwam niet in het stuk voor.

Het beslissende moment van de wedstrijd situeerde zich in de vijfde minuut na de rust. Wim Kiekens blokte de doorgebroken Vonasek foutief en kreeg als laatste verdediger de rode kaart te zien.

R.A.F.C. trok zich op aan de tegenslag en ging in numerieke minderheid plots veel vinniger spelen. Bimbo Fatokun ging gretig neer bij een ingreep van De Schrijver. Manu Karagiannis zette de strafschop keurig om. Igor Nikolovski deed vijf minuten later na een knappe raid, de aangeslagen Waaslanders definitief de das om. Een precieuze zege voor R.A.F.C. dat haar kansen op een ereplaats gaaf hield (Walter Voet - Antwerp Clubblad-14 - 15/03/1997).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/03/1997)

9 Cisse Severeyns

46' 11 Ganiyu Owolabi (uit)/
14 Bimbo Fatokun (in) - 81'
88' 10 Sandro da Silva (uit)/
9 Koen Schockaert

75' 7 Edward Linskens (uit)/