Toeschouwers: 20.000

Scheidsrechter: Egbertsen (Ned.)

Internationaal Rotterdam A.D.-toernooi

Nico Claesen opent met doelpunt

Rotterdam, vrijdagavond - Leuke opsteker toch voor de meegereisde Antwerpsupporters toen Nico Claesen na een voorzet van Thierry Pister, Camacho van zich afschudde en meteen zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe werkgever scoorde. Tevoren was ook Ralf Geilenkirchen al dicht bij de openingstreffer geweest. Aan de overzijde had Wim De Coninck geluk dat hij bijstand kreeg van Franky Dekenne toen Hugo Sanchez door Gordillo voor het Antwerpse doel was afgezonderd.

Ondanks zijn conditionele achterstand was Nico Claesen al goed op dreef. Het is duidelijk dat hij een verrijking betekent voor het Antwerpse aanvalsspel. Dat bleek ondermeer toen hij op het halfuur Thierry Pister een doelkans voor de voet legde. De gewezen Gentenaar schoot evenwel hoog over. In het vaak bitsige duel trok ref Engbertsen gele kaarten voor Sanchez na een aanslag op Frank Mariman en voor Thierry Pister vanwege spelbederf.

De tweede helft begon sensationeel toen eerst Franky Dekenne de Madrileense buitenspelval omzeilde en vervolgens Nico Claesen toeliet zijn tweede treffer aan te tekenen. Nog geen halve minuut later glipte Michel op zijn beurt door de in buitenspel gelovende Antwerpdefensie om voor de neus van de uitgelopen Wim De Coninck te milderen. Real Madrid, dat in de loop van de tweede helft ook Butragueno inbracht en dus op volle sterkte aantrad, kon in het vierde kwartier nog meer averij oplopen toen beurtelings Franky Dekenne, Hans-Peter Lehnhoff en Mark Van der Linden dicht bij een derde Antwerps doelpunt kwamen.

Naar het einde toe ging Real nochtans hardnekkig op zoek naar de gelijkmaker. Zzowel Michel als Sanchez kwamen dicht bij het beoogde doel alvorens laatstgenoemde zeven minuten voor tijd inderdaad de stand naar 2-2 tilde. De voor de nog conditioneel kwetsbare Nico Claesen ingekomen Dirk Goossens liet vijf minuten voor tijd de mooiste kans op de overwinning liggen. Te noteren nog dat R.A.F.C. zondagavond met aftrap om 17 u., zijn tweede wedstrijd van het Rotterdamse tornooi speelt tegen het Schotse Aberdeen FC (Walter Geboers - bron: onbekend - 6/08/1988).

Nico scoort twee keer tegen Real Madrid

ROTTERDAM — Nico Claesen heeft maar zestien minuten moeten wachten op zijn eerste Antwerpdoelpunt na een mooi uitgesponnen actie. Thierry Pister trok de bal voor vanop links, Nico Claesen controleerde en mikte vinnig naar de hoek. Een typisch Claesen-doelpunt. Van een geslaagd debuut gesproken.

R Antwerp FC verdiende die voorsprong tenvolle tegen een bijzonder matig Real Madrid. De beste combinaties werden door de Sinjoren op het gras getekend. Het team van George Kessler brengt een herkenbaar voetbal en is stilaan klaar voor de competitie. Geert Emmerechts is bezig zich waar te maken als schakelman op het middenveld in de rol van Jan Poortvliet. R.A.F.C. kreeg meerdere kansen in de eerste helft. Ralf Geilenkirchen ging alleen door na dubbelpas met landgenoot Hans-Peter Lehnhof, maar besloot naast. Thierry Pister mikte over op aangeven van nieuwkomer Nico Claesen. Een bleek Real kon weinig of niets tegenover dat vloeiende Antwerpspel stellen. Sanchez was één keer gevaarlijk, maar Franky Dekenne redde autoritair in hoekschop. Schuster viel alleen op bij een mislukt schot, waarbij hij een schoen verloor. Doelman Wim De Coninck liet zich niet verrassen en pakte Schusters schoen klemvast.

Vroeg in de tweede helft scoorde Nico Claesen een tweede keer. De Limburger duwde een afgeweerde bal van Franky Dekenne binnen. R.A.F.C. is daarmee gerustgesteld: Nico Claesen staat nog scherp. Na geel wegens verder spelen na het fluitsignaal, werd Nico Claesen zoals afgesproken vervangen door Dirk Goossens. Real was weliswaar tot 2-1 teruggekomen via Michel, die profiteerde van een slecht dichtgeklapte Antwerpse buitenspelval, maar het was R.A.F.C. dat het neutrale publiek op zijn hand kreeg. Met kansen voor Franky Dekenne, H.-P. Lehnhof en Mark Van der Linden werd het een ware demonstratie van de Great Old. Ook Wim De Coninck deed zijn duit in het zakje door een gemaakt doelpunt van Michel af te remmen, waardoor Rudi Smidts voor de lijn redding kon brengen.

De Antwerp-supprematie maakte zelfs Leo Beenhakker zenuwachtig. Met nog 20 minuten te spelen bracht de Nederlander Butragueno in. Een geslaagde zet, want de 'Gier' lag aan de basis van de latere gelijkmaker. Via de voet van Franky Dekenne belandde zijn schot tegen de paal, Sanchez had maar binnen te duwen. Een gevleid gelijkspel voor Real, dat lange tijd zijn meerdere moest erkennen in een gesmeerd lopend Antwerpteam. (Henk Van Nieuwenhove - bron: onbekend - 6/08/1988).

De openingsdag van het Internationaal A.D.-Toernooi

Zonder complexen namen onze jongens van bij de start de wedstrijd in handen. Al in de derde minuut waren de Madrilenen de val nabij toen Ralf Geilenkirchen tijdens een formidabele "rush" iedereen voorbij liep, maar nipt naast besloot. Real repliceerde langs Hugo Sanchez, maar Franky Dekenne bracht in extremis redding. In de 17e minuut bediende Thierry Pister van op links de goedgevolgde Nico Claesen. Nadat de spits Camacho op het verkeerde been zette, plaatste hij de bal laag over de grond naast de paal binnen (1-0)! Een typisch Claesen-doelpunt! De aanwinst integreerde zich op puike wijze in de aanvalsacties van de Great Old. In de 26e minuut miste Nico Claesen de goal van een haartje en de 2-0!

Dit was uitgesteld. Drie minuten na rust enstond de ex-Tottenham-speler op de juiste plaats aan de tweede paal toen hij bij een laterale voorzet van de opgerukte Franky Dekenne, de bal in één tijd in doel verlengde (2-0) ! De Great-Old dacht de zaak in kannen en kruiken, maar concentratieverlies en een dekkingsfout in verdediging hadden binnen de minuut na het Antwerpdoelpunt langs Michel de aansluitingstreffer tot gevolg (2-1). In de 63e minuut werd zoals gepland Nico Claesen vervangen door Dirk Goossens. Tijdens het 5e kwartier kwamen onze rood-witten langs Hans-Peter Lehnhoff (juist naast) en Mark Van der Linden (een voorzet van Ralf Geilenkirchen in de vlucht over) dicht bij 3-1!

Met nog negen minuten te spelen kwam Real langszij toen Sanchez, ondanks een ultieme poging van Franky Dekenne, succesrijk kon hernemen (2-2)! De laatste vijf minuten kwam R.A.F.C. in extremis nog bijna tot de verdiende zege. Franky Dekenne werd echter foutief gestopt, terwijl Dirk Goossens voor het lege doel naast besloot (Antwerp Clubblad - 20/08/1988)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/08/1988)

Nico Claesen - 17' - 48'

63' Nico Claesen (uit)/
Dirk Goossens (in)
73' Geert Emmerechts (uit)/
Rony Van Rethy (in)
84' Frank Mariman (uit)/
Rafael Martín Vázquez

46' Manuel Sanchis (uit)/
Miguel Tendillo (in)
73' Sebastián Losada (uit)/