I.M. Herman Jeanmart (9 aug. 1937-15 nov. 2017)
(29/11/2017)(Auteur: Dirk Willocx)(Bron: Antwerp Clubblad)
Op 15 november 2017 overleed, op 80-jarige leeftijd, onze oud-doelman Herman Jeanmart (foto: archief R.A.F.C.).

Herman tekende op 14 januari 1950 zijn aansluitingskaart bij Royal Antwerp FC. Hij bleek een natuurtalent te zijn onder de lat en op 17-jarige leeftijd keepte hij al enkele wedstrijden met de reserven. Ondanks zijn kleine gestalte (1m64) leek er een mooie carrière in de maak voor de lenige Jeanmart, maar hij werd een halt toegeroepen door Wim Coremans. Deze talentvolle en vaste doelman van R Antwerp FC geraakte, sinds hij in 1957 zijn verschijning deed in het eerste elftal, amper geketst, waardoor Jeanmart als reservedoelman niet aan de bak kwam. Op 9 november 1958 mocht hij toch eindelijk een keertje invallen voor Wim Coremans in de derby tegen K. Berchem Sport.

De invallersstatus was natuurlijk niet prettig, maar hij bleef er altijd rustig onder. Hij erkende de superioriteit van Wim Coremans. In de herfst van 1959 zat R Antwerp FC met een keepersprobleem. De twee reservedoelmannen van de club (Jeanmart en Van Goubbergen) waren ziek en de roodbroeken beschikten slechts over Wim Coremans en juniorsdoelman Robert Alen. Toen Coremans in september ’59 zijn pink brak en dacht niet te kunnen spelen, brak de Antwerpleiders het angstzweet uit. Er werd zelfs gesuggereerd om waterpolo-keeper De Hessele aan te werven om het tijdelijke vacuüm op te vullen. Uiteindelijk speelde Coremans de volgende matchen toch met een gebroken pink.

Eind november, vlak voor de derby tegen K Beerschot VAV, was Wim Coremans echter opnieuw gekwetst (ditmaal wegens een gebroken teen). Zo kreeg Herman Jeanmart eindelijk de kans om even uit de schaduw van Wim Coremans te treden. Op 22 november 1959 stond Herman Jeanmart onder de lat tijdens de derby tegen Beerschot. Voor Jeanmart betekende dit de tweede wedstrijd met inzet voor de eerste ploeg na de eerder besproken derby tegen K Berchem Sport, zodat men hem toen aan de Bosuil de “derbydoelman” ging noemen. Zijn goede prestaties en inzet ten spijt moest Jeanmart eind december 1959 opnieuw het veld ruimen voor de herstelde Coremans. Ondanks de beperkte speelgelegenheid die hij kreeg bleef hij R.A.F.C. trouw tot 1962.

Herman Jeanmart totaliseerde in vijf seizoenen 12 wedstrijden voor de Great Old, waarvan 7 competitiewedstrijden en vijf vriendschappelijke. In 1962 maakte hij de overstap naar K OLSE Merksem SC waar hij wel eerste keeper was en bleef tot 1970. Herman Jeanmart overleed op 15 november in het ZNA Stuivenberg.

Aan zijn partner Angèle Herreman, kinderen, klein- en achterkleinkinderen betuigt Royal Antwerp Football Club haar diepste gevoelens van medeleven.
 
  
HOME