Royal Antwerp FC brengt duiding en voert historische gezondmaking door
(15/11/2016)(Bron: www.rafc.be)
Gisteren zette R Antwerp FC de samenwerking met Sportief Manager John Bico en trainers Sadio Demba en Jeffrey Rentmeister stop. CEO Patrick Decuyper wil graag duiding geven bij de genomen beslissingen. Zoals we al langer wisten hebben onze supporters een bezorgdheid over verschillende aspecten van de club. De belangrijkste zijn het sportieve, het (structureel-)financiële, het opstarten van een eengemaakte supportersorganisatie en het behoud van Stamnummer, kleuren en naam.
Sportief
De club heeft in oktober in eer en geweten het vertrouwen gegeven aan John Bico omdat we geloofden en geloven dat hij technisch gezien een heel sterk profiel heeft. We geloven dat hij in staat was om Antwerp naar 1A te brengen, wat onze ambitie is. De controverse rond zijn persoon was echter te groot geworden, en zorgde voor een te grote verdeeldheid binnen de club. Daarom hebben we besloten om de samenwerking met John Bico, Sadio Demba en Jeffrey Rentmeister stop te zetten. We hadden verwacht dat niet iedereen het eens zou zijn met onze keuze voor Bico. Maar we geloofden dat goede sportieve resultaten op termijn hun vruchten zouden afwerpen. Dat is helaas niet gebeurd. De controverse rond zijn persoon en de verdeeldheid die daarvan het resultaat is, waren ondertussen gegroeid naar een onhoudbaar niveau. De fans zijn de kern en het hart van onze club, en zo’n sterk signaal konden we niet negeren.
We betreuren wel dat bepaalde partijen deze controverse hebben misbruikt om de meest absurde theorieën de wereld in te sturen, met als doel de verdeeldheid binnen de club groter te maken. Deze partijen hebben acties ondernomen om olie op het vuur te gooien en de eenheid te verbreken. Acties die schadelijk zijn voor de club, en die zelfs konden leiden tot fysiek geweld. Dat is onverantwoord. We zullen op korte termijn werk maken van het aanstellen van een nieuwe staf, die ons moet helpen om onze ambitie te realiseren. We zullen hieromtrent de gesprekken op korte termijn opstarten. Dinsdag hebben de spelers sowieso vrij. We bekijken nog wie woensdag de trainingen zal leiden.
Eengemaakte supportersorganisatie en permanent behoud van stamnummer, kleuren en naam
Als deze heisa een ding heeft scherp gesteld is dat het cruciaal is om als club een goede samenwerking hebben met de fans. Daarin is een directe communicatie, vertrouwen en eenheid tussen alle partijen heel belangrijk. Dat willen we bekomen met een eengemaakte supportersorganisatie. We weten dat onze supporters het hart op de juiste plaats hebben, en begrijpen dat ze even het vertrouwen kwijt waren. We willen dat vertrouwen opnieuw herstellen. Sportieve resultaten zijn daarbij het allerbelangrijkste. De wisselwerking tussen spelers en fans kan dan weer op gang komen, en die is op Antwerp uniek. Maar Antwerp is meer dan dat. Ook de visie over hoe we onze ambitie willen realiseren is belangrijk. Daarom zullen we deze in de komende weken en maanden bekend maken en actief toelichten naar alle betrokkenen in en rond de club. Uiteraard is dit een ongoing process dat al even loopt en dat nu stilaan klaar is om de komende weken gefinaliseerd te worden. Zo wordt het 'ruimere kader' voor iedereen duidelijk, wat dan weer een prima basis is om het vertrouwen weer te doen groeien.
We ijveren er al langere tijd voor om de supporters weer te verenigen en opnieuw eenheid te vormen. Momenteel heb je verschillende supportersorganisaties met elk hun eigen agenda, visie, taken en strekkingen. Na 18 maanden gesprekken met verschillende partijen hebben we kunnen en moeten concluderen dat we één en slechts één supportersorganisatie moeten creëren. Die organisatie zal democratisch bestuurd kunnen worden door de fans, en nauwe banden hebben met het dagelijkse bestuur van de club. De gesprekken hierover verlopen zeer constructief en zitten in een laatste fase. We zullen binnenkort meer toelichting geven bij deze organisatie. De supporters - maar ook alle medewerkers van de club - zijn erg begaan met de Stamnummer, Naam en Kleuren van Royal Antwerp FC. We hebben in het verleden een voorstel gedaan met betrekking tot het opnemen van deze kern-elementen in de statuten van de club, en zullen dat na het overleg met supporters van enkele weken geleden ook uitvoeren.
Bovendien hebben we recent, voor het eerst in de geschiedenis van onze club, het merk Antwerp laten registreren. Niet alleen het logo, maar alle facetten die bij het merk horen. Dat is een investering die onze club niet zomaar doet, maar net omdat we geloven in de uitzonderlijke kracht van Royal Antwerp FC, in rood-wit en met Stamnummer 1. Stamnummer, kleuren en naam zullen echter alleen kunnen blijven bestaan in een gezonde club. Daarom ligt onze focus op de duurzame gezondmaking van RAFC, zoals eerder aangehaald. We zijn ervan overtuigd dat een duurzaam gezonde club de enige garantie is voor het permanent behouden van het Stamnummer, kleuren en naam. Noch een vetorecht noch een document kunnen namelijk een faillissement voorkomen. Het opnemen van deze elementen in de statuten van de club wordt een unieke verwezenlijking in België.
Structureel-financieel
Het is ook belangrijk om even terug te blikken op de feiten, met name de vooruitgang die onze club heeft geboekt op een termijn van amper 18 maanden. Je moet niet zo ver in je geheugen graven om Antwerp te herinneren als een club die voortdurend in financiële problemen zat en op de rand van de afgrond stond. Dat hebben we sinds de overname heel snel kunnen omdraaien. We hebben Antwerp op heel korte termijn gezond gemaakt, en werken er elke dag hard aan om onze club gezond te HOUDEN. Antwerp moet op de eerste plaats een duurzaam gezonde club zijn. In mei 2015 bedroeg de totale schuld van RAFC ongeveer 25 miljoen euro. Een gigantische som, wat een strop rond de nek was van de club. Geen enkele club in België had zulke rode cijfers. Het is dankzij onderhandelingen en de goodwill van heel wat Antwerp-minded schuldeisers dat we die schuld hebben kunnen reduceren tot 15 miljoen euro. Onze club is deze mensen dan ook erg dankbaar, omdat zij er door middel van schuldherschikkingen mee voor gezorgd hebben dat Antwerp weer een gezonde club kan worden.
De 15 miljoen euro die overblijft werd vorig seizoen op tafel gelegd door onze investeerders. Van die 15 miljoen euro zal op korte termijn 10 miljoen omgezet worden in kapitaal van de vennootschap. Dat betekent dat onze club op anderhalf jaar tijd van een totale schuld van 25 miljoen euro naar ‘slechts’ 5 miljoen euro gaat. Dat is een ongeziene realisatie en nog veel sneller dan we zelf hadden aangekondigd. We belonen hiermee de fans en abonnees voor hun massale steun en laten dit terug naar de club vloeien. De details rond deze omzetting worden momenteel nog uitgewerkt, maar dat het gaat om een historische gezondmaking, moge wel reeds duidelijk zijn. Van een financieel noodlijdende club wordt Antwerp eindelijk weer een gezonde club. We begrijpen dat de fans ook duidelijkheid willen rond de identiteit van de investeerders. Deze mensen zijn echter partijen die er zelf voor kiezen om niet naar buiten te komen. We willen wel nogmaals bevestigen dat het om Vlaamse ondernemers gaat die meer dan kredietwaardig zijn om onze club te helpen haar doelen te bereiken. De legitimiteit van deze verklaring werd reeds door een externe bedrijfsrevisor bevestigd.
DE CLUB IS HET ALLERBELANGRIJKSTE

Ten slotte willen we benadrukken dat de club eindeloos veel belangrijker is dan eender welk individu. Of dat individu nu John Bico heet, Patrick Decuyper of Jan met de pet. De club is het allerbelangrijkste. En de club kan alleen maar succesvol zijn als iedereen achter de ploeg en achter de club staat. We hebben de voorbije periode enorme vooruitgang geboekt op alle vlakken. Ten bewijze onze ongeziene vorderingen op het financiële vlak, en het feit dat we sportief weer op de kaart staan. Waar er nog werk is, zoals een eengemaakte supportersvereniging en het structurele behoud van Stamnummer, Naam en Kleuren, zal Antwerp de komende tijd concrete stappen zetten. Als de spelers, de supporters, het bestuur en de sponsors elkaar vertrouwen en een eenheid vormen zullen we zonder twijfel weer een succesvolle en gezonde club worden. Het wordt tijd dat we dat vertrouwen weer realiseren en dat iedereen ook helpt om dat te bereiken. We vertrouwen erop dat de fans zich weer achter de ploeg zullen scharen, want alleen met hun steun is onze club in staat om grootse dingen te presteren.

Bedankt voor uw aandacht en tot binnenkort op de Bosuil. Met rood-witte groet, Patrick Decuyper, CEO RAFCM (Dit artikel wordt gepubliceerd met schriftelijke toestemming van Royal Antwerp FC).
 
  
HOME