R. Antwerp F.C.

3 - 0

Zat. 05/12/1987 20:00 u.

R. Standard de Liège

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 16.000
 
Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters: Luc Matthys - David Stevens
 
Na R Antwerp FC - R Standard CL

R Antwerp FC doet het weer na de rust: een feest met vele sinten

DEURNE - Je liefste speelgoed moet niet naar het buurjongetje terug, maar wordt definitief van jou. Met dat gevoel zaten zaterdagavond duizenden Antwerpsupporters op de Bosuil. Frans van Rooij was minder dan een etmaal voordien immers onverwacht in het schoentje van de Great Old terecht gekomen. "Daaaaag,"' werd "Welkom thuis." Begrijpelijk dus dat de tribunes in een echte feeststemming verkeerden. Eddy Wauters en George Kessler werden ter plekke zalig verklaard. Een eer die Frans van Rooij zelf al weken voordien te beurt was gevallen. De in ons land populairste Nederlander van dit moment bedankte met een na de rust alweer gave show, die een ruime overwinning opleverde tegen een slap R Standard CL.

Frans van Rooij kwam zaterdagavond als aanvoerder de heilige grasmat oplopen en probeerde zijn team al snel op het goede spoor te zetten. Dat lukte echter niet direct. Een sobere Frank Mariman en een volijverige Jan Poortvliet leverden eveneens hun bijdrage, maar de geschorste Mark Van der Linden werd danig gemist. Er vielen slechts wat minikansjes te noteren tegen een degelijk georganiseerd en afstotelijk voetballend R Standard CL. Het was een hele opluchting dat de eerste periode voorbij was en dat R Antwerp FC kort na de pauze op voorsprong klauterde.

Dat betekende immers dat R Standard CL ook echt aan voetballen moest denken. Er kwam meteen ruimte om te combineren. Het openingsdoelpunt was overigens een toevalstreffer. Thierry Pister slingerde het leer voor doel. Rony Van Rethy stak er zijn krullen onder en de bal viel voor de schietgrage voeten van Jan Poortvliet. De Luikenaars probeerden via Vandersmissen en Czernia, door Plovie met een indrukwekkende reeks overtredingen afgestopt, weerwerk te bieden. Het goede voetbal kwam van de thuisploeg. Hans-Peter Lehnhoff en vooral Rudi Smidts en Thierry Pister benaderden het niveau van de grote Frans zodat R Antwerp FC na een lang voorspel de hap alweer na de rust klaar maakte.

Bodart kon nog de uitgebroken Francis Severeyns afhouden en met een voetreflex een vliegend schot van Thierry Pister afweren. Hij reageerde echter rijkelijk laat toen Rony Van Rethy vanop ruim twintig meter de rechterbenedenhoek uitkoos. Hans-Peter Lehnhoff knalde tegen de paal. Jan Poortvliet zette in samenwerking met zijn Duitse maat Thierry Pister op weg naar een derde goal. De 30e van de 39 die na de rust geboren werd. Het stadion reageerde uitzinnig. Een ongeslagen heenronde en zekerheid dat Frans van Rooij de Bosuil zal blijven, waren goed voor een avondje collectieve waanzin.

Dat wordt op 22 december nog eens overgedaan als PSV op bezoek komt. De supporter zal dan letterlijk moeten bewijzen hoeveel hij voor de blonde spelmaker veil heeft. Pas nadien worden de spandoeken opgerold en keert de Metropool terug naar de orde van de dag (François Collin - Het Nieuwsblad - 07/12/1987).

Frans van Rooij is een rood-wit fenomeen

DEURNE — Elf minuten voor tijd heeft Frans van Rooy, de blonde maestro van de Bosuil die nu al zo poputtiir is als Kodat en Fazekas destijds, een gedenkwaardige applausvervanging gekregen. De tot aanvoerder gepromoveerde Noord-Brabander, die heel de week de krantenkoppen haalde en pas zaterdag op afzondering te Breda zijn definitieve transfer vernam, had de voorbije dagen nauwelijks getraind wegens een lieskwetsuur. De Antwerppatron strooide nochtans met fraaie voorzetten uit, al bereikte hij zijn normale rendement niet. Het waren dit keer de knapste soldaten uit de tweede en de derde lijn die de rood-witte lokomotief na de rust op gang brachten.

De tweede helft van de Kessler-brigade is al fang geen fabeltje meer, maar een fascinerende realiteit. De herfstkampioen heeft in de eerste ronde 30 van de 39 doelpunten na de rust gescoord. Zelfs zonder de geschorste aanvoerder Mark Van der Linden en zonder de gekwetste Harry Cnops kon R Antwerp FC een stroef R Standard CL aan flarden spelen. Beide ploegen bakten er weinig van in de eerste helft, waarin de Luikenaars de speelruimte zo klein mogelijk hielden. De thuisploeg slaagde er niet in zinnige combinaties op de grasmat te leggen en het ritme op te voeren. Plovie en Czerniatynski vochten bitsige duels uit.

R Standard CL plooide zo diep terug dat de kansen werkelijk schaars waren. Een schitterende dieptepas van Frans van Rooij kon door Hans-Peter Lehnhoff niet behoorlijk verlengd worden. Pogingen van Frans van Rooij en van Jan Poortvliet waren slechts druppels op een hete plaat. Cisse Severeyns miste een secondant in de spits en hield het bij een bal op de elleboog van Hellers. Vandersmissen probeerde zijn maats wel in de tegenaanval te loodsen, maar buiten een zwakke kopbal van Czernia moest Wim De Coninck niets pakken. Stel je voor dat er in die eerste helft zelfs geen enkele hoekschop uit de bus kwam. Koele berekening en vele overtredingen hielden het sfeerloze duel onder vriespunt.

Het staat in de sterren geschreven dat een beresterk R Antwerp FC dit seizoen vooral in de tweede helft toeslaat. Het offensief werd vanuit de tweede lijn gevoerd. Een lange kruispas van Thierry Pister werd door Rony Van Rethy met het hoofd teruggelegd op Jan Poortvliet, die zijn zesde doelpunt voorbij Bodart duwde. Het ijs was meteen gebroken. De Standard-verdediging, waarin Renquin gemist werd, geraakte steeds meer in de verdrukking, maar een attente Bodart haalde voortdurend hete kastanjes uit het vuur. Zowel Cisse Severeyns als Thierry Pister strandden tot tweemaal toe op de Luikse doelman, die zelfs zonder glanzende reflexen zijn waarde onderschreef.

Twintig minuten voor tijd schoof Rudi Smidts de bal naar Rony Van Rethy die op de lengte-as ongehinderd mocht doorgaan en vanop 25 meter laag en fel uithaalde. De reactie van Bodart kwam rijkelijk laat. Twee minuten later trof H.-P. Lehnhoff, minder geïnspireerd, ook nog de buitenkant van de paal. Het derde Antwerpdoelpunt werd door Jan Poortvliet toegespeeld aan Thierry Pister, die beheerst kon afronden. Drie-nul, het was niet eens geflatteerd op grond van de kansen, al moest Wim De Coninck ook tweemaal Vandersmissen ontnuchteren.

Speelden niet alle Antwerpspelers op de spits van hun mogelijkheden, Frank Mariman, Rudi Smidts en Thierry Pister haalden de meeste voorkeurstemmen. 'Kessler-day' was geslaagd: na de miljoenentransfer van Frans van Rooij werd een Pappaertserie van 20 rond gemaakt (Frans Van Bergen - GvA - 07/12/1987).

Jan Poortvliet is intelligente stofzuiger

Sinterklaas, Piet en Stafke fabri gingen R Antwerp FC-R Standard CL vooraf. Stafke Fabri had een nieuwe Antwerpsong bij, het duo het bekende lekkers. De supporters hadden de oproep om veel spandoeken to ontvouwen goed opgevolgd. "Ploegsma, tot in Europacup", "Welkom thuis, Frans, bedankt R.A.F.C.", "Frans van Rooij, Antwerp forever, PSV never", een lichte greep uit het overvloedige aanbod waarin ook president Eddy Wauters fris uit de verf kwam.

Na de rust, speelden de voetballers Sinterklaas voor hun supporters. Een overrompelend machtsvertoon, met Frans van Rooij, Thierry Pister en Rudi Smidts als absolute uitblinkers.
Colin Andrews, trainer van K Tubantia Borgerhout VK: "Ik vond R.A.F.C. zelfs voor de rust erg sterk voetballen. Wat daarna gebeurde was enkel voetbalgenot. Voor mij is Jan Poortvliet de sterkste man. Een intelligente 'stofzuiger' van onvoorstelbare waarde voor een ploeg. Een kei van een speler." Aan René Desaeyere vroegen we of er wat veranderd was bij R Standard CL. "Ja", zei de man laconiek, "de trainer." Op de persconferentie lieten zowel George Kessler als voorzitter Wauters zich positief uit over de ontwikkelingen voor de bouw van een nieuw stadion. "Het is niet denkbeeldig dat R.A.F.C. in 1989 in het mooiste stadion van Europa speelt (R.V. - GvA - 07/12/1987)."

PSV: 22 december

Dinsdag 22 december komt PSV (gratis) naar de Bosuil in het kader van de transfer van Frans van Rooij. De vriendschappelijke wedstrijd tussen de Nederlandse en Belgische koploper moet een gedeelte van de transfersom opleveren. Iedereen, ook de Antwerpbestuurslui, moeten een kaartje kopen. De prijzen kunnen gerust als pittig omschreven worden: van 500 tot 2.000 frank. Een duur avondje voor de fans die echter zelf naar deze mogelijkheid om een bijdrage te leveren, gevraagd hadden (Het Nieuwsblad - 07/12/1987).

(bron: Het Nieuwsblad + GvA - 07/12/1987)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Wim De Coninck
2 Yves Vanderveeren
4 Pascal Plovie
5 Frank Mariman
3 Rudi Smidts
10 Rony Van Rethy - 70'
7 Frans van Rooij (K)
8 Jan Poortvliet - 55'
9 Thierry Pister - 81'
6 Hans-Peter Lehnhoff
11 Cisse Severeyns
 
79' 7 Frans van Rooij (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
R. Standard de Liège
1 Gilbert Bodart
2 Freddy Luyckx
3 Guy Hellers
6 Etienne Delangre
4 Daniël Nassen
5 Michel Wintacq
10 Guy Vandersmissen (K)
8 Zoran Bojovic
9 Thierry Rouyr
7 Srebrenko Repcic
11 Alex Czerniatynski
 
68' 9 Thierry Rouyr (uit)/
14 Jean-Marc Bosman (in)