R. Antwerp F.C.

1 - 0

Zat. 07/03/1998 20:00 u.

K.S.K. Beveren

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 6.000
 
Scheidsrechter: Johny Ver Eecke

Lijnrechters: Erik Cleckx - Pierre Dupuis
 
Na R Antwerp FC - KSK Beveren

Eerste competitiegoal op de Bosuil van Darko Pivaljevic is de belangrijkste van het seizoen - "R Antwerp FC is nog niet dood"

DEURNE - De strop rond de nek van R.Antwerp F.C. is alweer een beetje minder strak aangespannen. De doodsbrieven waren al besteld, maar in een Bosuil met de sfeer van de oude dagen, boekte rood-wit een broodnodige 1-0 zege tegen mededegradatiekandidaat KSK Beveren. Meteen de eerste zege van kersvers trainer Ratko Svilar. Het beslissende doelpunt kwam van Darko Pivaljevic. De 23-jarige spits maakte zich dit seizoen al geregeld onmogelijk in de spelersgroep, maar zonder zijn tien competitiedoelpunten was de oudste club van het land nu al veroordeeld.

Tot zijn doelpunt in de 72e minuut had Darko Pivaljevic er bijzonder weinig van gebakken. Alsof hij niet doordrongen was van het belang van de wedstrijd, bij een nederlaag zou R Antwerp FC tegen een achterstand van negen punten op Beveren aankijken, liep hij apatisch over het veld. Na enkelen van zijn ploegmaats, die de voorbije week openlijk zijn soms onprofessioneel gedrag hekelden, waren ook de Antwerpfans klaar om hen uit te spuwen. Dan kwam die ene actie waardoor alles wat roodwit denkt, hem opnieuw in de armen sloot. "Mijn eerste competitiegoal op de Bosuil," juichte de dolgelukkige spits na afloop.

Deze keer sprak hij Engels en had hij Ratko Svilar als tolk niet nodig. "Voor de beker scoorde ik drie keer tegen RSC Charleroi. In de competitie was het me hier nog nooit gelukt. Een zaligheid want vandaag bewezen we dat R.A.F.C. nog niet dood is. Zeggen de spelers van KSK Beveren dat ik de bal met mijn hand meenam? Dat was maar een beetje zo."

Trainerswissel
Darko Pivaljevic bleef lachen en wist met zijn blijdschap geen blijf. "Ik ben gelukkig," zegde hij wel tien keer. "We hebben de voorbije week veel gewerkt en gesproken. Coach Svilar stoomde ons voor honderd procent klaar voor deze wedstrijd. Het mocht gewoon niet mislopen. De trainerswissel heeft geholpen. Ik wil George Kessler niet afvallen, maar de verandering van coach bracht ons toch iets bij. Dat is meestal zo bij een wissel van coach, niet? Daarvoor doet het bestuur zoiets. Die trainerswissel was gewoon nodig. Nu ben ik ervan overtuigd dat R.A.F.C. in eerste klasse blijft."

Dat zijn ploegmaats vorige week openlijk zijn wispelturigheid en laksheid aan de kaak stelden, was hem ontgaan. "Hij verstaat niet wat zijn ploegmaats zeggen en leest niet wat in de kranten staat," meldde de nieuwbakken coach. "Ik heb het hem ook niet gezegd. Het is beter zo. We gaan niet zeuren, omdat hij af en toe een beetje lastig doet. Grilligheid is het kenmerk van elke goede speler."

Zes Belgen
Svilar (48) zag er in vergelijking met vorige week enkele jaren ouder uit. Hij had op de bank doodsangsten doorstaan. Zaterdag deed hij iets wat in zijn vorige zeventien wedstrijden als hoofdtrainer slechts twee keer gelukt was: winnen. "Ik had de spelers op de dwanggedachte van het moeten winnen voorbereid," legde Ratko Svilar in zijn geliefkoosde Engels uit. "Beide ploegen kregen kansen. KSK Beveren miste twee open kansen maar dat deden wij ook. Ik wil al mijn spelers feliciteren omdat ze tot de laatste minuut vochten. Hier hebben we een hele week voor gewerkt."

"Ik ben van plan volgende week tegen KAA Gent met dezelfde kern van zestien spelers door te gaan. Dat er vandaag zes Belgen aan de aftrap stonden, is louter toevallig. Ik ben zelf buitenlander, wat zou ik dan rekening houden met de nationaliteit van mijn spelers? De beste elf spelen. Zo simpel is het." Voor Beveren-trainer Gzil had Ratko Svilar een leuke uitsmijter. "We hebben nog als speler tegen elkaar gevoetbald en kennen mekaar erg goed. Ik wens je een uitstekende gezondheid, maar op sportief vlak kan ik je alleen maar het slechtste toewensen. Moge KSK Beveren degraderen."

De match
Met nog een dik kwartier te gaan bracht Darko Pivaljevic zijn team op voorsprong. Het doelpunt van de winst. De manier waarop Smet en Jansta een vallende, dan rechtkrabbelende en tenslotte slalommende Darko Pivaljevic vrije doorgang richting doel verleenden, was schrijnend. KSK Beveren had tot dan toe kunnen terugvallen op een stevige organisatie achteraan. Bovendien bleek doelman Lemmens niet te kloppen. Tot de Bosuilspits laag binnenknalde. Rood-wit begon furieus aan de wedstrijd. Het drukte KSK Beveren op de eigen helft terug en versierde een handvol halve kansen.

De storm luwde snel en de bezoekers zorgden voor evenwicht. De beste kansen vielen in de eerste helft toch voor Antwerpvoeten. Gunter Verjans schoot naast, Manu Godfroid duwde een voorzet van Sandro Da Silva tegen Lemmens aan. Beveren bleef op een slecht gericht schot van Van Hoyweghen steken. De tweede helft werd leuker omdat R Antwerp FC nog nadrukkelijker op zoek ging naar een doelpunt. KSK Beveren counterde scherper. Gunter Verjans schoot naast. Dan kwam KSK Beveren. Puglits rondde een prima actie met een schitterende voorzet af.

Torken, alleen voor De Ivan Corte, knikte de bal van kortbij naast. Lemmens toonde zijn keeperstalent op pogingen van Manu Godfroid en Darko Pivaljevic. De Bosuilspits nette vervolgens zijn tiende treffer van het seizoen. Kort na dat doelpunt hield Lemmens Beveren in de match door de bal voor de voet van Bimbo Fatokun weg te schoppen en een poging van Tomas Ramelis in hoekschop te werken. R.A.F.C., met Rudi Taeymans in plaats van Tomas Ramelis, plooide massaal terug. Een afgeweken schot van Smid huppelde naast en in de laatste minuut tilde invaller Van Den Eede een aangeven van Flies vanop de doellijn over het Antwerpdoel (GvA - 9/03/1998).

(bron: GvA - 09/03/1998)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Ivan De Corte
6 Ivan Ilic
3 Igor Nikolovski
4 Geert Emmerechts (K) - 88'
2 Wim Kiekens
23 Gunter Verjans
7 William Verbeeck
10 Sandro da Silva
8 Manu Godfroid
11 Tomas Ramelis
9 Darko Pivaljevic - 72'
 
55' 10 Sandro da Silva (uit)/
19 Bimbo Fatokun (in)
72' 11 Tomas Ramelis (uit)/
5 Rudi Taeymans (in)
K.S.K. Beveren
1 Erwin Lemmens
2 Eric Scalia
15 David Van Hoyweghen
4 Kamil Jansta - 60'
3 Jimmy Smet
5 Stijn Vlaminck
7 Lambert Smid
6 Bert Dhont (K) - 61'
8 Gabor Puglits
11 Ekanzia Simba
10 Remco Torken
 
74' 5 Stijn Vlaminck (uit)/
9 Bart Van Den Eede (in)
76' 11 Ekanzia Simba (uit)/
13 Geert Knapen (in)
80' 2 Eric Scalia (uit)/
12 Thierry Flies (in)