R. Antwerp F.C.

1 - 1

Zon. 17/03/1996 20:00 u.

R.S.C. Anderlecht

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 14.000
 
Scheidsrechter: Fernand Meese

Lijnrechters: Michel Goethals - Marco Venditti
 
Na R Antwerp FC - RSC Anderlecht

Veel volk voor weinig fraais

Deurne — Lange tijd bleef het optreden van een twintigtal doedelzakspelers voor dit treffen de beste act op de Bosuilgrasmat. Doelpunten van Peiremans en Krist Porte en het daaruit voortvloeiende gelijkspel, als billijk te rechtvaardigen, zorgden ervoor dat de vele toeschouwers toch zonder morren huiswaarts keerden. Ondanks een gebrek aan echt spektakel. Johan Boskamp eiste sportieve weerwraak na de wanprestaties tegen KRC Harelbeke en K Sint-Truidense en die kwam er slechts in beperkte mate. "Het was beter dan de jongste wedstrijden", stelde hij. Tja, als het niet slechter kan...

De blessures van De Boeck en Bruno Versavel en de interlandverplichting van Babayaro boden Grün, Doll en Obiorah de kans om zich weer in de gratie van de trainer te voetballen, maar die bleef grotendeels onbenut. De ploeg presteerde naar het voorbeeld van Obiorah: vol goede wil, maar ongelukkig in de acties. De Afrikaan moest gisteren voor gevaar zorgen vanop de rechterflank, De Bilde verrassend vanop links. Bosman liep centraal vaak te wachten op bruikbare ballen van bij de zijlijn. R Antwerp FC miste de geschorste Wim Kiekens. Willy Vincent kwam voor het eerst aan de aftrap.

Het contrast tussen de creativiteit van de Mauritiaan en de slordigheid van anderen ontging trainer Laszlo Fazekas. Willy Vincent bleef na de pauze in de kleedkamer ten voordele van de even verdienstelijke verdediger Rudi Taeymans. Vernuft moest wijken voor zekerheid. De thuisploeg liet het initiatief aan de bezoekers, die eerst gretig op de uitnodiging ingingen maar al gauw hervielen in het rommelige spel van de jongste weken. Yves Van der Straeten zag wel meer volk in de buurt dan collega De Wilde. Echte mogelijkheden bleven uit, ook gezien het lage tempo.

De wegens sponsoracties talrijk opgekomen supporters dommelden tijdens de eerste helft in en werden slechts opgeschrikt bij pogingen uit de tweede lijn van vooral Zetterberg. Buiten het kader. Zelfs internationals, Rudi Smidts plakte op De Bilde, bleven onder het verwachte niveau. Libero Nico Broeckaert presteerde wel degelijk, zij het niet uitzonderlijk, als organisator achterin. Ganiyu Owolabi, die na een aarzeling van Grün al eens verkeerd besloot, deed omstreeks het uur op aangeven van Cisse Severeyns hetzelfde met de beste mogelijkheid tot dan toe. R Antwerp FC en zijn aanhang schoten kortstondig wakker, het duel won eindelijk aan amusementswaarde.

Lukrake acties bleven weliswaar primeren op inzicht en klasse. Twintig minuten voor affluiten klom RSC Anderlecht op voorsprong. Nadat Bosman tot tweemaal toe die openingstreffer aan de voet had, klaarde de mee opgerukte rechtsachter Peiremans de klus. Temidden een kluwen van spelers versloeg de Brusselaar, aangespeeld door de actieve Zetterberg, de verraste Yves Van der Straeten. Lokaal protest wegens een voorafgaande overtreding van Bosman op Geert Emmerechts kon scheidsrechter Meese niet doen terugkomen op zijn beslissing: 0-1.

Opnieuw kon de regerende kampioen die voordelige positie niet vasthouden. Het is inmiddels al lang wachten op een winstpremie. Het tegendoelpunt van de thuisploeg kwam in feite uit de lucht vallen. Letterlijk zelfs voor doelman De Wilde, want het gelijkmakende schot van Krist Porte week of op de voet van libero Crasson (Koen Van Den Daele - GvA - 18/03/1996).

Retrospectieve door Peter

Niet minder dan 14.000 aanwezigen voor de confrontatie met RSC Anderlecht, dat een week voordien haar laatste titelkansen had verspeeld. Zo niet, had de respons uit Brussel ongetwijfeld veel hoger geweest. De toeschouwers kregen helaas geen spektakelstuk voorgeschoteld.

De ploeg van Laszlo Fazekas deed weliswaar haar best, maar beschikt niet meer over de kwaliteiten om een tegenstander naar de keel te grijpen. Veel goede wil, ook bij doelman Yves Van der Straeten die zich weer in positieve zin liet opmerken en allicht dicht bij een nationale selectie komt. Geert Emmerechts draaide eveneens op hoog niveau. Hij verdient beter dan de rol van jojo-rol tussen bank en basis. Cvijan Milosevic had het moeilijk om de lijnen uit te zetten. De spelmaker lijkt moe en deemstert vaak weg tijdens de wedstrijd, iets wat ook Cisse Severeyns overkomt sinds hij terug is uit blessure.

De partij opgesmukt met twee mooie goals. Peiremans voor RSC Anderlecht en al voor de zesde keer Krist voor R.A.F.C. zorgden voor de doelpunten. R.A.F.C. speelde twee keer gelijk tegen paars-wit. Dat is zonder meer een van de weinige positieve uitschieters van de campagne (Antwerp Clubblad-17 - 05/05/1996).
(bron: de pers - 18/03/1996)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
8 Krist Porte - 76'
6 Geert Emmerechts
3 Nico Broeckaert
5 Rudi Smidts (K)
4 Carlo Lavigne
2 Rony Van Rethy
10 Cvijan Milosevic
7 Willy Vincent
11 Ganiyu Owolabi
9 Cisse Severeyns
 
46' 7 Willy Vincent (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
83' 4 Carlo Lavigne (uit)/
15 William Verbeeck (in)
R.S.C. Anderlecht
1 Filip De Wilde
3 Bertrand Crasson
4 George Grün (K)
5 Olivier Doll
2 Frédéric Peiremans - 69'
6 Johan Walem
10 Pär Zetterberg
11 Danny Boffin
7 James Obiorah
8 Johnny Bosman
9 Gilles De Bilde