K.S.K. Beveren

0 - 0

Zat. 26/03/1994 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Freethiel

Toeschouwers: 6.000
 
Scheidsrechter: Fernand Meese

Lijnrechters: Pieter Vandevenne - Jean-Pierre Hoeven
 
Na KSK Beveren - R Antwerp FC

R Antwerp FC op een diefje naar de vierde plaats

BEVEREN — Royal Antwerp FC heeft na een maandenlange achtervolging en een tweede draw op rij eindelijk de fel begeerde vierde stek in het klassement beet. "Op een gegeven moment totaliseerden we vijf punten achterstand op RSC Charleroi. De Karolingers hinken ondertussen een eenheid achterop, ik kan dus niet ander's dan tevreden zijn", maakte Urbain Haesaert achteraf eensimpel rekensommetje. Een andere, niet in naakte cijfers uit te drukken waarheid leert dat de ploeg van Eddy Wauters een unieke kans liet liggen om zich tegen KSK Beveren naar een ruimere Europese marge te voetballen. Op uitzondering van een prangend slotkwartier lieten de Sinjoren nooit winstbedoelingen blijken.

"Een vierde plaats is altijd de resultante van een volledig seizoen", spartelde de bezoekende coach tegen. "Na opmerkelijk veel balverlies en geen al te beste match is het doel, t.t.z. hier minstens een punt oogsten, bereikt. KSK Beveren is vooral thuis een moeilijk te bespelen geheel. Alleen RSC Anderlecht en R Standard CL pikten hier eerder op het jaar de volle buit mee, wat zou ik dan klagen over een logisch en billijk gelijkspel?"

Knappe Meeusen
Bij R.A.F.C. verdrong de uit schorsing terugkerende Rudi Taeymans Nico Claesen uit de ploeg. "Ik heb dertig kernspelers van wie er slechts elf aan de aftrap kunnen verschijnen", verbaasde Urbain Haesaert de aanwezigen. Jos Daerden kon geen beroep doen op Bogaerts, Boonen, Van Ham en Janssens. Oulare verdedigt momenteel de Guinese eer. Van Overtvelt was tot voor de aftrap onzeker wegens bekkenblokkage al kraakte de chiropracticus van dienst alle onheil tijdig weg. Daarom koos Daerden voor Daumantas op het middenveld en dropte hij het duo Essende-Van Rumst op de bank. Een en ander liet de lang verwachte Meeusen knap debuteren, terwijl een uitmuntende Van Britsom open doekjes versierde in het hart van het speelveld.

De wedstrijd zelf? Niet echt om vingers en duimen af te likken. Van Overtvelt opende de esbattementen, maar Yves Van der Straeten duwde gepast in hoekschop. De vervanger van Ratko Svilar keerde ook het daarop volgende schot van Lodders en keek voor de rest van de eerste helft werkloos toe. Voor R.A.F.C. niet meteen het sein om in voile vaart over de thuisploeg heen te walsen. Als echte kansen onthouden we uit de eerste helft alleen de vrije trap van Didier Segers door De Vlieger op de bovenkant van de lat getipt en een afgeweken schot van Wim Kiekens. Cisse Severeyns, perfect aan de ketting gehouden door een attente Massagie, probeerde het vervolgens met een stiftballetje, maar KSK Beveren had via een messcherpe counter Meeusen-Van Britsom-Van Overtvelt het laatste woord. Antwerpenaar Noureddine Moukrim gleed tijdig in corner.

Late stormloop
Na de pauze leken alle voetballende intenties in de kleedkamer gebleven. R.A.F.C. verslikte zich in een opstapeling van onzuivere en lange passes. Pas na het uur kwamen offensieve bedoelingen bloot te liggen. In de 67e minuut verstuurde Udovic een schuine en diepe bal, Meeusen liet intelligent doorlopen tot bij Van Britsom, die slechter schoot dan hij voetbalde. De ingehaalde Essende bracht meer lef en gewicht in de weegschaal. Yves Van der Straeten had enige moeite om een schicht van Thoelen naast de kooi te duwen. Rood-wit ontwaakte ondertussen uit een late winterslaap. Hans-Peter Lehnhoff ontsnapte aan de aandacht van schaduw Volckerick.

Het strovuur van Didier Segers inspireerde de Duitser tot een ultieme stormloop. Zijn volley (87') leek raak te treffen, maar de vingertoppen van De Vlieger beslisten er anders over. "Als die bal zit, krijgt deze wedstrijd een ander visitekaartje opgehangen", dixit Urbain Haesaert. lets als nul-nul vonden we overigens best passen bij wat zaterdagavond op de Freethiel werd opgedist (Marc Reunes - Het Volk - 28/03/1994).

Zonder franjes naar de vierde stek

Beveren — R Antwerp FC speelde gelijk in Beveren. Gezien de traditie geen onaardig resultaat voor de Bosuilgroep. Toch liet rood-wit een unieke kans liggen om zich haast definitief naar Europees voetbal te kegelen. De Deurnenaars hebben door de winst van het ene punt wel de vierde plaats beet. Urbain Haesaert zal dan ook wel gelijk hebben als hij stelt dat het bekleden van die positie de resultante is van een seizoen lang arbeid op topniveau en niet enkel mag gekoppeld worden aan wat zijn spelers zaterdagavond op de Freethielmat legden. De Bosuil-coach vergat het falen van een der concurrenten als tweede reden van het Antwerpsucces aan te halen.

RSC Charleroi puurde immers in wat de beslissende fase van de competitie wordt genoemd, uit de laatste zeven wedstrijden amper vijf punten. Te weinig voor een ploeg die naar Europa wil. Op die manier werden de Karolingers worden door Smidts en co. Ondanks het feit dat de Bosuil-jongens eerst thuis tegen KV Mechelen en nu ook op Beveren lang niet op hun sterkste benen liepen, bleek hun rush naar de vierde plaats door hun Waalse opponenten niet te stoppen. Wat begon met een achterstand van vijf punten werd omgezet in een voorsprong van een eenheid. R.A.F.C. en Europa, het huwelijk kende dit seizoen moeilijke momenten, maar zal allicht nog minstens een jaar stand houden.

R.A.F.C. stevende dus zonder franjes naar de vierde stek in het klassement. De commentaren van de trainers achteraf waren voorspelbaar. Urbain Haesaert had het over de bedoeling van zijn ploeg om achteraan de nul te houden en te proberen ten minste een punt
te veroveren. "Het doel is bereikt. De puntendeling is een logisch gevolg van het vertoonde spel", aldus de Antwerpcoach. Dat de Beverense trainer Daerden, gezien het aantal geblesseerde spelers, zijn tevredenheid over de scoreloze draw uitte, was ook al geen verrassing. "Ik heb heel mijn ploeg gefeliciteerd", zei hij.

De Limburger had niets beters kunnen doen. Het was KSK Beveren geweest dat in een vrij kleurloze wedstrijd het initiatief had genomen. Zelfs zonder Van Ham, Boonen en Bogaerts slaagden de Waaslanders erin het best te combineren. Vooral het werk van Van Britsom. De verdedigende middenvelder vervulde niet enkel zijn defensieve taak , ook aanvallend deed hij mee. In de eerste helft probeerde hij het vanop afstand. Yves Van der Straeten raapte telkens op. Na de pauze knalde Van Britsom de beste Beverense doelkans net naast de rechterstaak.

Udovic had bij die fase een voet in de opbouw. Knap was vervolgens het laten lopen van Meeusen, in het tussenseizoen van Rijkevorsel naar Beveren gewandeld, stond hij voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. Zijn start was aarzelend. Dat gold trouwens ook voor Daumantas. Meeusen ging zich gaandeweg beter in zijn sas voelen op de rechterkant. Geert Emmerechts had de handen vol met de vroegere spits van KFC Zwarte Leeuw. Ook uitblinkend in geel-blauw plunje: Massagie. Hij beperkte de actieradius van Cisse Severeyns. Geen sinecure. Slechts een keer kon Severeyns struise Carl uitkappen.

Wat volgde was een heerlijk stiftballetje waarop hij een patent heeft. Ook nu mocht het niet zijn voor de Antwerpspits. De bal dwarrelde over. Beverense kansen waren er voor Van Overtvelt, Lodders en Thoelen. Antwerpgoalie Yves Van der Straeten tekende telkens present. Zijn overbuur De Vlieger had ons in de week die aan de wedstrijd vooraf ging nog gezegd dat hij 's zaterdags geen doelpunt zou tegenkrijgen. De Waaslander had geen heldendaden nodig om het gelijk aan zijn kant te krijgen. Hij pakte een volley van Cisse Severeyns en duwde een vrije trap van Segers via de dwarsbalk in hoekschop.

Twee minuten voor het einde moest De Vlieger wel een schitterend vluchtschot van Hans-Peter Lehnhoff, de bedrijvigste Antwerpenaar, vanonder de dwarsbalk halen. Goed dat hij nog wakker was. Twee punten had R.A.F.C. niet verdiend, daarvoor speelde de ploeg te slordig en ontbrak het de heren aan lef (LUk De Ranter - GvA - 28/02/1994).

(bron: de pers - 28/03/1994)
 
Minuut per minuut

5' na hoekschop schiet Lodders op doel, de bal wordt van de lijn weggehaald;
25' een vrije trap van Didier Segers gaat via de lat over;
36' combinatie Meeusen-Van Britsom, de bal bij Van Overtvelt, Yves Van der Straeten redt;
68' hard schot van Van Britsom net naast;
69' een knappe redding van Van der Straeten op een poging van Thoelen ; 88' een volley van Hans-Peter Lehnhoff gepakt door De Vlieger.
90' billijke puntendeling na wedstrijd vol inzet en weinig doelkansen.
(Bron: voetbal magazine - 28/03/1994)
 
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Yves Van Der Straeten
7 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
11 Noureddine Moukrim
8 Krist Porte
4 Didier Segers - 80'
10 Hans-Peter Lehnhoff
2 Rudi Taeymans - 41'
9 Cisse Severeyns
 
73' 11 Noureddine Moukrim (uit)/
12 Nico Claesen (in)
K.S.K. Beveren
1 Geert De Vlieger
3 Dirk Thoelen
6 Dirk Volckerik - 39'
2 Julien Lodders (K)
4 Carl Massagie
5 Hans Belligh
10 Peter Meeusen
7 Marc Van Britsom
8 Tomàs Daumantas
9 Hervé Van Overtvelt
11 Sacha Udovic
 
68' 8 Tomàs Daumantas (uit)/
14 Yves Essende (in)
88' 9 Hervé Van Overtvelt (uit)/
12 Stefan Van Rumst (in)