Athletic Club Bilbao

0 - 0

Zat. 13/08/1994

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: NAC-stadion Beatrixstraat

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: ---
 
Oefencampagne 1994-'95 (10)

Na Athletic Club Bilbao - R Antwerp FC - Het toernooi van Breda - Twee cups voor Cisse Severeyns

BREDA – De generale repetitie van R Antwerp FC in het toernooi van Breda is een meevaller geworden. Urbain Haesaert stak niet onder stoelen of banken dat hij deze ultieme test helemaal in het teken van de competitiestart op het veld van R Standard CL zag met een stevige organisatie en Cisse Severeyns als enige spits.

Net als vorige woensdag tegen Southampton bleek de samenwerking tussen Cisse Severeyns en Itzhacq Zohar een voltreffer. Tegen NAC werd met afgetekende 1-3 cijfers afstand genomen. De volgende 45 minuten speelde R.A.F.C. tegen Athletic Club Bilbao. In die partij rendeerde de counter minder, maar de Basken konden hun veldoverwicht niet in doelpunten omzetten. Dat was onder meer te danken aan Yves Van der Straeten, die na een wat aarzelende start enkele venijnige afstandsschoten onschadelijk maakte. Zo bleef het 0-0 en vermits NAC-Athletic Club Bilbao nadien eindigde op 1-1 won R Antwerp FC afgetekend het toernooi.

Daarbij bleef het succes niet voor de ploeg van Urbain Haesaert. Cisse Severeyns werd met twee doelpunten niet alleen topscorer, maar hij werd ook uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Na zijn sterke 45 minuten tegen Bilbao werd Yves Van der Straeten beste doelman (Michel Schepers - D.N.G. - 13/08/1994).

R Antwerp FC wint Breda Cup

BREDA — Het 'avondje NAC' werd zaterdagavond zeker een „avondje Antwerp". Het team van Urbain Haesaert won immers de Breda Cup, een driehoekstoernooi met NAC, R Antwerp FC en Athletic Club Bilbao. De wedstrijden werden gespeeld over 45 minuten, een toernooivorm die vooral in Italië erg populair is.

Voor de Breda Cup kwamen 7.318 toeschouwers opdagen die in de eerste wedstrijd thuisploeg NAC aan het werk zagen tegen R Antwerp FC. Urbain Haesaert stelde zijn ploeg op in functie van de eerste competitiewedstrijd die vrijdagavond op het programma staat op Sclessin. Dit betekende een stevige organisatie. Geert Emmerechts speelde libero in de plaats van Nico Broeckaert die de eerste twee wedstrijden geschorst is. George Kulcsar en Rudi Taeymans, net als Rudi Smidts op het middenveld als bewaker van Lokhoff, in mandekking speelden. Peter Van Hout (links) en Wim Kiekens (rechts) dekten de flanken af. Op het middenveld liepen Krist Porte, Manu Godfroid en Itzhacq Zohar die aanvallend enige spits Cisse Severeyns moesten helpen.

Het tactische plannetje van Urbain Haesaert klopte perfect. De counters van R.A.F.C. waren vlijmscherp en doeltreffend. Het eerste doelpunt viel na voorzet van Wim Kiekens. Cisse Severeyns was net iets eerder op de bal dan Karelse en kopte binnen. Binnen de minuut hingen de bordjes gelijk via Gerritsen. Het enthousiasme bij de thuisploeg werd telkens gecounterd door R.A.F.C., dat in het derde kwartier de wedstrijd volledig naar haar hand zette. Eerst spurtte Itzhacq Zohar weg, de Israeli werd gepakt in het strafschopgebied en hij zette zelf de penalty om. Net voor het einde prikte Cisse Severeyns nummer drie tegen de netten. Met die overwinning legde R.A.F.C. de basis voor de toernooizege.

Rood-wit mocht een kwartiertje later aantreden tegen een fris Athletic Club Bilbao dat duidelijk de beste kansen kreeg. Het brandde herhaaldelijk voor het doel van Yves Van der Straeten, vervanger van Ratko Svilar. De Antwerpdoelman bleef overeind. Hij liet in de aanvangsfase een onzekere indruk, maar herstelde zich voortreffelijk. Hij werd uiteindelijk uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi. R Antwerp FC won trouwens alle prijzen. Niet alleen de Breda Cup, ook de trofeeën van beste speler en topscorer (beide voor Cisse Severeyns) gingen mee naar de Bosuil. Urbain Haesaert kon terugblikken op een geslaagd toernooi.

"De prestaties gaan duidelijk in stijgende lijn. We hebben gespeeld in functie van de match tegen R Standard CL, niet voluit offensief", aldus Urbain Haesaert. De Antwerpcoach heeft enkel defensief nog probleempjes. "We missen Nico Broeckaert. Bovendien sukkelen Rudi Smidts en Geert Emmerechts met blessures. Het valt af te wachten in hoeverre ze tegen vrijdag zijn hersteld." Monteiro Rubenilson heeft last van een dijkwetsuur. Deze week maakt Urbain Haesaert ook de keuze tussen Ratko Svilar en Yves Van der Straeten als doelman (Kurt Tuerlinkcx - Het Volk - 13/08/1994).

R Antwerp FC wint toernooi NAC

R Antwerp FC heeft het toernooi van NAC Breda gewonnen. De eerste 45 minuten speelde de Great Old tegen de organiserende club. Cisse Severeyns opende op aangeven van Wim Kiekens de score met een kopbal (13'). Binnen de zestig seconden stelde Gerritsen gelijk. Itzhaq Zohar werd in de 35e minuut foutief gestuit en dus kregen de Bosuilen een strafschop door de Israeliër omgezet. Uiteindelijk werd het 1-3 dankzij een tweede doelpunt van Cisse Severeyns.

Tweede tegenstander was Athletic de Bilbao dat fris aan de aftrap verscheen en doorlopend domineerde. Yves Van der Straeten, in het doel in de plaats van Ratko Svilar, voorkwam drie gemaakte goals. R.A.F.C. kreeg een scoringskans na hoekschop van Itzhacq Zohar. De ploeg sleepte een 0-0 gelijkspel uit de brand. Aangezien de derde partij tussen NAC en Athletic de Bilbao op 1-1 eindigde wonnen de Sinjoren het toernooi (GvA - 13/08/1994).

R Antwerp FC wint Breda Cup '94

Breda - Toernooiwinst, de prijs van de topschutter en de titel van beste speler voor Cisse Severeyns, doelman Yves Van der Straeten gelauwerd als opvallendste keeper: R Antwerp FC gaf het traditionele en razend populaire 'avondje NAC' zaterdag een opvallend rood-wit tintje.

Zo walste de Bosuilploeg in de eerste (halve) wedstrijd van het driehoekstoernooi met 1-3 over NAC om vervolgens tegen Athletic Club Bilbao een 0-0 gelijkspel uit de brand te slepen, voldoende voor toernooiwinst. "Met voetbal en een organisatie in functie van onze competitie-opener van vrijdag tegen R Standard CL, vertrekkend vanuit een ijzersterke afweer en speculerend op razendsnelle, dodelijke counters", stelde een tevreden Urbain Haesaert na afloop vast. "Alleen in het centrum van onze verdediging dienen nog enkele zaakjes bijgesteld worden, voor de rest zijn we er klaar voor."

R Antwerp FC startte tegen NAC met Geert Emmerechts als libero, het duo Taeymans en George Kulcsar in mandekking, terwijl Peter Van Hout en Wim Kiekens opnieuw de flanken afschuimden. Rudi Smidts, bijna helemaal hersteld van een enkelletsel, speelde centraal op het middenveld. Rood-wit hield achteraan de deur op slot, verdedigde secuur uit en counterde scherp. Na een klein kwartier leverde dat een eerste doelpunt op. Wim Kiekens verstuurde een hoge voorzet en Cisse Severeyns verschalkte de aarzelende NAC-afweer met een subtiel kopballetje.

De thuisploeg reageerde prompt, maar in het slotkwartier imponeerde de Great Old opnieuw met efficiënt countervoetbal en twee doelpunten. Eerst trapte Itzhacq Zohar een penalty binnen na een fout op hemzelf. Daarna rondde de door Manu Godfroid weggestuurde Cisse Severeyns een lange run met een onorthodox stiftertje af: 1-3.

Tegen Athletic Club Bilbao ruimden Ratko Svilar en Rudi Smidts plaats voor Yves Van Der Straeten en Kurt Vangompel. Laatstgenoemde werd op de linkerflank geposteerd, waardoor Peter Van Hout meer centraal ging acteren. R Antwerp FC moest het spel ondergaan van de technisch sterke Basken, die in de zone van de waarheid koelbloedigheid en klasse misten of op Yves Van Der Straeten botsten, die zich met drie klasse-reddingen op rij in de schijnwerpers keepte. Rood-wit geraakte in de buurt van de Bilbao-kooi, toen Itzhacq Zohar een hoekschop ei zo na rechtstreeks binnenborstelde. Het bleef 0-0 en dat was voor R.A.F.C. voldoende om de Breda Cup '94 te winnen. Als bonus kreeg het elftal van Urbain Haesaert ook alle nevenprijzen. (D.G. - Het Nieuwsblad - 13/08/1994).

Het toernooi NAC Breda door Sonja

Een week voor de competitiestart heeft R Antwerp FC het toernooi van NAC Breda gewonnen. De tweede 45 minuten van de rood-witten tegen Athletic Club Bilbao was een goede test voor de verdediging. Zij gaven net als doelman Yves Van der Straeten die enkele gemaakte goals kon voorkomen, geen krimp.

De derde partij tussen NAC en Athletic Club Bilbao eindigde op een 1-1 gelijkspel. Het jonge R.A.F.C. schreef zodoende de toernooizege op haar naam. Cisse Severeyns als beste speler en topschutter van het toernooi en Yves Van der Straeten als beste doelman mochten na afloop eveneens een beker in ontvangst nemen (Antwerp Clubblad-1 - 27/08/1994).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/08/1994)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Yves Van Der Straeten
Wim Kiekens
Geert Emmerechts
George Kulcsar
Rudi Taeymans
Peter Van Hout
Krist Porte
Kurt Vangompel
Manu Godfroid
Itzhaq Zohar
Cisse Severeyns
 
41' Geert Emmerechts (uit)/
Carlo Lavigne (in)
44' Peter Van Hout (uit)/
Rony Van Rethy (in)
Athletic Club Bilbao
Valencia
Edu Estívariz
Genar Andrinúa
Ińigo Larrainzar
Aitor Larrazábal
Josu Urrutia
Golcoechea
Gaizka Garitano
Julen Guerrero
José Ángel Ziganda
Ernesto Valverde