R. Antwerp F.C.

4 - 2

Woe. 31/08/2022 20:30 u.

R. Union St.-Gilloise

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 12.000
 
Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Lijnrechters: Florian Lemaire - Quentin Lesceux

Vierde official: Alexandre Boucaut
 
Bosuil in feeststemming
Harald Pinxten, bekend o.a. van de glorieuze derbywinst van begin november 2002, mocht deze woensdagavond met de komst van vice-kampioen Royale Union SG het verjaarfeestje van Johan Heylen opluisteren, vast goed aan de aftrap van een partij. Royal Antwerp FC zou spoedig overnemen om de wedstrijd richting te geven. De rood-witte kern lang niet 'blessurefrey', zoals te lezen bij sociale en andere media, had team van Bommel een aantal opties tegen het licht moeten houden tijdens de korte voorbereidingsperiode sinds de zondagmiddagopdracht in de Ghelamco Arena. Koji Miyoshi mocht voor een extra dosis aanvallend vernuft zorgen en aanvoer voor diepe spits Vincent Janssen. Hij brak toen de ban met zijn eerste treffer voor zijn Belgische werkgever. De de driemansachterhoede werd bevestigd in de samenstelling. Ook Jelle Bataille liep opnieuw in de startersrij, dat was logisch na diens opvallende prestatie in de Ghelamco-derby. Radja Nainggolan op rust stellen was dan weer wel een verrassing van de chef, ook al zat er met Bruny Nsimba nog een (vrij onbekende) naam in de dug-out.. Jurgen Ekkelenkamp stond zo mee aan de aftrap. Geen zorgen voor bezoekend coach Geraerts en naar het zich liet aanzien ook niet voor topscheidsrechter Jonathan Lardot.

Royal Antwerp FC had dan wel de aftrap, maar moest die eerste minuten achteruit. RUSG kon al snel een eerste keer dreigen met Nieuwkoop. Zijn schot was evenwel slecht gericht. Eens aan de bal, stormden de bezoekers telkens richting Jean Butez, al had de Antwerpdoelman er geen werk mee. Royal Antwerp FC stond plots aan de overkant. Jurgen Ekkelenkamp recupereerde en verlegde naar rechts. Koji Miyoshi infiltreerde de zestien en diens assist werd door Nieuwkoop in een vloeiende beweging in het eigen doel verlengd. RUSG reageerde, al greep Jean Butez de hoekschop van Teuma zonder aarzelen vast. Lazare zag toen nog zijn kans schoon, maar ook hij kwam de Antwerpdoelman tegen. De Reds hadden desondanks het balbezit. Diepe bal van Jean Butez, Koji Miyo en Jurgen Ekkelenkamp als tussenstations voor stormram Vincent Janssen. Een versnelling en raak: zijn tweede rood-witte treffer en een verdubbeling van de score, net geen kwartier ver. Efficiëntie, Istanbul Basaksehir had het die donderdagavond de rood-witten voorgedaan. RUSG leek even van slag, liet het balbezit aan de tegenstander, om net voor halverwege de eerste periode de achterstand te halveren. William Pacho Tenorio moest de hoekschop toestaan. Teuma trapte ter rechterzijde en aan de tweede paal klom Van Der Heyden hoog en kopte feilloos binnen. Nauwelijks afgetrapt of daar kwam Lynen aanlopen aan de zestien. Zijn schot verdween in het zijnet. Even later mocht ook Sam Vines naar het cornerpunt, zonder doelrijp gevolg evenwel. Bezoekers op achterstand moesten weldra met z'n tienen verder. Alhassan Yusuf Abdullahi kreeg de studs van Amani tegen het been. Lardot liet zonder reactie verder spelen, trok vervolgens toch de gele kaart, maar werd door de VAR tot een zwaardere sanctie gedwongen. Balverlies van Boniface kwam via enkele tussenstations bij Alhassan Yusuf Abdullahi met een passing op Sam Vines. Hoewel de aanvankelijke controle niet meesterlijk was, stuurde hij de bal over de doellijn, zijn eerste in rood-witte loondienst. In blessuretijd ging Jelle Bataille vanaf zijn eigen zestienmeterlijn of daaromtrent met de bal aan de haal tot in de vijandige zestien. De ingreep van Van Der Heyden was met de zegen van de VAR voldoende voor de zwaarste sanctie. Vincent Janssen naar de rechterbenedenhoek! Zijn team mocht met een nog royalere voorsprong de rust in.

RUSG had behoorlijk goed geoefend en dus hadden de bezoekers de aftrap na de kampwissel, maar eerst nog Adringa als eerste wissel tussen de lijnen sturen. Team van Bommel was duidelijk tevreden met de gang van zaken, al mochten Bruny Nsimba, Faris Haroun en Gaston Avila zich dan al voorbereiden op een mogelijke invalbeurt. Vincent Janssen zorgde met een vluchtschot bijna onmiddellijk voor gevaar. Van Der Heyden had al een keertje raak getroffen, maar ook zijn afstandsschot vond het kader niet. Dinis da Costa Lima Almeida richtte de hoekschop van Sam Vines over de dwarsbalk. Jurgen Ekkelenkamp werd in de vlag gevangen. Dat zelfde lot onderging ook de vijfde rood-witte treffer, geen drieklapper dus voor Vincent Janssen die een heerlijke combinatie met Koji Miyoshi als aangever had weten af te ronden. Niet dus. Dubbele wissel bij Royal Antwerp FC en de bezoekers reageerden zowaar met een drievoudige vervanging. Sam Vines mocht in een dubbele poging de bal opnieuw in het spel brengen. Het was uiteindelijk doelman Moris die baas bleef over de doelpoging met links van Vincent Janssen. Er zat een applauswissel aan te komen, maar eerst nog enkele hoekschoppen voor Radja Nainggolan en... een tegentreffer. Invaller François recupereerde het balverlies, vond Eckert in een dubbele een/twee waarbij hij door de benen van William Pacho speelde en laatstgenoemde prikte binnen. Vincent Janssen en Koji Miyoshi mochten naar de kant voor Bruny Nsimba en het immer populaire Antwerp-DNA Ritchie De Laet. De jonge Antwerpspits kwam nog er dicht bij, al werd El Azzouzi voor voorafgaande fout op Anthony Valencia na een VAR-interventie door Lardot weggestuurd. Met een stormachtig 'Haroun, Haroun, we worden kampioen', werd Faris Haroun onthaald. Die vijfde treffer kwam er uiteindelijk niet. Radja Nainggolan had inderdaad het laatste woord, maar richtte over het doel van Moris. Royal Antwerp FC heeft voor de zevende speeldag de leidersplaats van de Jupiler Pro League in eigen huis te verdedigen!
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 31/08/2022)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
61 Dinis Almeida
23 Toby Alderweireld (K)
51 Willian Pacho
21 Sam Vines - 42'
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
16 Pieter Gerkens
24 Jurgen Ekkelenkamp
19 Koji Miyoshi
18 Vincent Janssen - 15' - 45' (P)
 
63' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
4 Radja Nainggolan (in)
63' 61 Dinis Almeida (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
74' 19 Koji Miyoshi (uit)/
2 Ritchie De Laet (in) - 81'
74' 18 Vincent Janssen (uit)/
17 Bruny Nsimba (in)
88' 16 Pieter Gerkens (uit)/
38 Faris Haroun (in) - 90'
R. Union St.-Gilloise
49 Anthony Moris
26 Ross Sykes
16 Christian Burgess
44 Siebe Van Der Heyden - 22'
2 Bart Nieuwkoop - 8' (O)
8 Jean Thierry Lazare - 38'
20 Senne Lynen
10 Teddy Teuma
94 Loic Lapoussin
13 Dante Vanzeir
7 Victor Boniface
 
46' 26 Ross Sykes (uit)/
11 Simon Adingra (in)
63' 20 Senne Lynen (uit)/
4 Jose Rodriguez (in)
63' 2 Bart Nieuwkoop (uit)/
19 Guillaume Francois (in)
63' 7 Victor Boniface (uit)/
9 Dennis Eckert Ayensa (in) - 71'
77' 10 Teddy Teuma (uit)/
6 Oussama El Azzouzi (in) - 86'