K.V.C. Westerlo

3 - 3

Din. 27/12/2022 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Het Kuipke

Toeschouwers: 8.000
 
Scheidsrechter: Nathan Verboomen

Lijnrechters: Ruben Wyns - Matthias Massa

Vierde official: Wesli De Cremer
 
De vloek van 't Kuipje?!
De bekeropdracht van precies een week eerder had opnieuw behoorlijk ingehakt op de wedstrijdkern van team Mark van Bommel. Zowel Christopher Scott die al vroeg zijn plaats had gelaten, als Jurgen Ekkelenkamp die wel nog de tweede spelperiode had gehaald, werden niet fit voor de dienst bevonden. Pieter Gerkens en Alhassan Yusuf Abdullahi hadden dan al verstek moeten geven voor de bekeropdracht van de zestiende finales. De Great Old moest voor deze achttiende en meteen laatste speeldag van het kalenderjaar 2022 dus met een behoorlijk verhakkeld team de kwalijke reputatie van het Kuipje te lijf gaan. Gaston Avila had eerder hier en daar enkele speelminuutjes gesprokkeld. Hij liep tegen het KVC Westerlo van oud R.A.F.C.-speler Jonas De Roeck, thans hoofdcoach in de Kempen, voor het eerst in de startersrij. Een confrontatie met de snelle benen van Tuur Dierckx zat er niet meteen aan te komen, aangezien diens selectieheer, net als voor Pietro Perdichizzi, een plaatsje in de dug-out had gereserveerd. Sinan Bolat, ook al met een meer recent verleden in Deurne-Noord, was er uiteraard wel van bij de start bij. Hij zou zeer tot zijn en ieders ongenoegen bij KVC Westerlo kennismaken met de trefkracht van het rood-witte spitsenduo Vincent Janssen en Michael Frey. Het was alweer enige tijd geleden dat de Great Old met een dubbele bezetting in de offensieve sector was begonnen, maar de technische staf en de spelersgroep wilden met de steun van de twaalfde man eindelijk komaf maken met de schrikwekkende reputatie van het Kuipje en zo voor het eerst dit seizoen iets dichter bij de koplopers in de rangschikking sluipen. Scheidsrechter van dienst was de onvolprezen (lokale) Nathan Verboomen.

Zijn oranje van Nederland verwisseld voor de clubeigen kleuren, trapte Vincent Janssen even over achten de Kerstactie voor Younited Belgium op gang. Calvin Stengs verplichtte Bolat meteen tot een redding van Bolat. De navolgende hoekschop van Calvin Stengs rolde meteen rond de zestien om uiteindelijk in de vlag van de assistent te eindigen. Er volgde meteen nog een tweede en een derde corner voor de rood-witten met kopbalsterke Tagir als redder in nood. Eindelijk even uit de omknelling, tilde Madsen zijn doelpoging hoog boven de dwarsligger van Jean Butez. Arbnor Muja deed hem dat na een collectieve aanval over rechts met Arthur Vermeeren in de recuperatie en alomtegenwoordige Calvin Stengs als aflossingspunt na. Net voor het kwartier ontbond over links Akbunar zijn snelheid langs Ritchie De Laet om uiteindelijk met een doelpoging pal naast de verste paal uit te komen. Arbnor Muja werd opnieuw in de vlag gevangen, alvorens Gaston Avila buiten beeld neergemept te worden door Chadli. In tegenstelling tot De Cremer die Vincent Janssen eerder tijdens de bekercampagne met rood bedacht, kreeg de oud-international (onbegrijpelijk) opschorting van straf van Verboomen! Bij de eerstvolgende fout werd Ritchie De Laet wel bedacht met een geel karton. Hij mist de eerstvolgende topper in de eigen Bosuil tegen KAA Gent. Het was overigens diezelfde Ritchie De Laet die de vrijschop van Madsen met gevoel voor risico in hoekschop devieerde. Amper halverwege de eerste periode of daar pakte Jelle Bataille alweer uit. Zijn poging kwam net te breed buiten het doelvlak van Bolat uit. Ook het ingaan van de slotfase was beklijvend. Eerst was er die hele mooie diepe van Toby Alderweireld. In combinatie Vincent Janssen centraal en Arbnor Muja links kwam Michael Frey helemaal los in de zestien. De geel-blauwe defensie kon in extremis de (halfslachtige) doelpoging keren. Aan de overkant moest Ritchie De Laet Westerlo-topschutter Foster afstoppen ten koste van een hoekschop. Madsen vond aan de eerste paal het voorhoofd van Chadli die ongenadig binnenbuffelde. Jonas De Roeck en zijn selectie mochten meteen op voorsprong naar binnen. Weinig verdiend.

Nauwelijks gestart voor de tweede periode, of KVC Westerlo verdubbelde de voorsprong. Via de muur recupereerde de thuisploeg de mislukte vrijschop van Jelle Bataille om zowaar na een snelle actie over de linkerflank via Madsen Jean Butez een tweede keer kloppen. Kopjes naar beneden? Neen, dat was zonder Michael Frey gerekend. Gaston Avila pikte de uittrap van Bolat op. Arbnor Muja leverde de assist op maat. Michael Frey knalde in de verste hoek van Bolat. KVC was nu tot verdedigen gedwongen, al was het Chadli die net voor het kwartier het rood-witte doel alweer in het vizier nam. Hardwerkende Vincent Janssen vuurde vanop afstand een schicht af, maar trof geen doel. Jean Butez kwam vervolgens even in beeld. Hij greep een poginkje van Nene vast. Na bezoekend balverlies in de middencirkel, trok Fixelles op avontuur en verraste Jean Butez met een gestrekt schot in de rechterbovenhoek. KVC Westerlo stond opnieuw met twee eenheden voorsprong te blinken. Meteen het sein voor team Mark van Bommel om Michel-Ange Balikwisha te lossen. Arbnor Muja verhuisde opnieuw naar de rechterflank. Toby Alderweireld dreigde, maar Bolat ging goed plat. De (bejaarde) doelman nam telkens zijn tijd om zijn kamp te ontzetten. Dubbele wissel bij de thuisploeg. Na Chadli mocht nu ook Tuur Dierckx in confrontatie met rechtstreekse tegenstander Gaston Avila. De ex-Antwerpspeler bediende meteen Reynolds zonder doelrijp gevolg, evenwel. Calvin Stengs stuurde Vincent Janssen naar de aansluitingstreffer. Amper twee minuten later ging er op uitzondering van het bezoekersvak een schokgolf van ontgoocheling doorheen het Kuipje. Calvin Stengs mikte een slecht afgeweerde doelpoging van Bruny Nsimba voorbij de verbouwereerde Bolat. De thuisploeg trok nog bijna volle vijf minuten richting Jean Butez, maar de ultieme bekroning voor team Jonas De Roeck bleef uit. De rood-witten namen het meer dan verdiende punt dankbaar in ontvangst.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 27/12/2022)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet - 21'
23 Toby Alderweireld (K)
51 Willian Pacho
22 Gaston Avila
34 Jelle Bataille
14 Calvin Stengs - 88'
48 Arthur Vermeeren
11 Arbnor Muja
99 Michael Frey - 51'
18 Vincent Janssen - 86'
 
70' 34 Jelle Bataille (uit)/
10 Michel-Ange Balikwisha (in)
79' 22 Gaston Avila (uit)/
17 Bruny Nsimba (in)
86' 48 Arthur Vermeeren (uit)/
61 Dinis Almeida (in)
K.V.C. Westerlo
1 Sinan Bolat
22 Bryan Reynolds - 46'
33 Roman Neustaedter
24 Ravil Tagir
11 Maxim De Cuyper - 44'
5 Nacer Chadli
8 Nicolas Madsen - 47'
4 Mathias Fixelles - 65'
35 Halil Akbunar
9 Lyle Foster
45 Dorgeles Nene
 
70' 5 Nacer Chadli (uit)/
7 Lukas Van Eenoo (in)
78' 45 Dorgeles Nene (uit)/
55 Tuur Dierckx (in)
78' 4 Mathias Fixelles (uit)/
14 Kyan Vaesen (in)
88' 35 Halil Akbunar (uit)/
32 Edisson Jordanov (in)