K.R.C. Genk

0 - 1

Zon. 12/02/2023 13:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Cegeka Arena

Toeschouwers: 19.352
 
Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Lijnrechters: Yves De Neve - Michele Seeldraeyers

Vierde official: Wim Smet
 
Gyrano Kerk aan 't kanon
Royal Antwerp FC was half januari van dit prille kalenderjaar al een keertje te gast in de Cegeka Arena. Team Mark van Bommel en zijn groep brachten een deugddoende kwalificatie voor de halve finales van de Croky Cup mee naar Deurne-Noord. Was de selectie toen al redelijk gehavend, het werd alleen maar erger voor de rood-witte selectieheer. De wintermercato bracht weliswaar toptalenten als Gyrano Kerk en Mandela Keita naar de Bosuil, door de toegenomen blessurelast gekoppeld aan schorsingen allerhande, is het nauwelijks mogelijk nog een groep van achttien spelers op het wedstrijdblad in te vullen. Terwijl KRC Genk een perfecte doorslag van het elftal van de 24e speeldag op de been kon brengen, moest Mark van Bommel voorzien in de vervanging van geblesseerde Arbnor Muja en hij roteerde meteen ook op linksachter. Gaston Avila kreeg er net als half januari de voorkeur op Jelle Bataille, die op de bank omringd werd door de doelmannen Ortwin De Wolf en Niels Devalckeneer en nog enkele van diens (piep)jonge ploegmaats. Toby Alderweireld en Brian Heynen namen de honneurs waar bij Bram Van Driessche.

Zou het opnieuw een blij weerziens worden met Ali Samatta? Het was alvast Antwerptopschutter Vincent Janssen die na het lokale vuurwerk en na een stille minuut de wedstrijd op gang mocht trappen. Het was thuisploeg KRC Genk die de eerste hoekschop van de partij na een degelijke interventie van alweer beresterke William Pacho Tenorio toegewezen kreeg. Elk duel dat volgde werd in het voordeel van de blauw-witten beslecht door de wedstrijdleiding, zelfs bij een duel waarbij Gaston Avila onzacht werd aangepakt. Ondertussen had de thuisploeg een eerste keer uitgepakt met een schuchtere poging van Samatta die het project buiten het kader stuurde. Ook Paintsil vanop afstand en Munoz waagden hun kans en hij kwam er wel heel dicht bij. Was Van Driessche nogal kaduuk in zijn interpretatie van het bondsreglement, die zware overtreding op Michel Ange Balikwisha kostte Munoz een geschreven waarschuwing. Die bestraffing bleef Samatta bespaard na een zeer stevige uithaal op de onderste ledematen van William Pacho, gele kaart die de Antwerpverdediger even tevoren wel ten deel was gevallen. Na verzorging kon hij opnieuw tussen de lijnen. In de slotfase veroorzaakte een lange bal van Toby Alderweireld nog een hoekschop voor Jurgen Ekkelenkamp. Vincent Janssen zette naast. Aan de overkant stopte Arthur Vermeeren Trésor in zijn dadendrang ten koste van een corner, spoedig gevolgd door nog een tweede corner en een kopslag van aanvoerder Heynen. Antwerpdoelman Jean Butez had nauwelijks de handen uit de mouwen moeten steken. Beide teams moesten met een brilscore naar binnen.

Beide coaches leken tijdelijk tevreden met de tussenstand en stuurden beiden een ongewijzigd elftal tussen de lijnen. Had KRC Genk de aftrap, Paintsil zou spoedig in de buitenspelval gevangen worden. Het was zowaar Gaston Avila die aan de overhoekse zijde de eerste hoekschop van de tweede helft mocht trappen, afgedwongen door Gyrano Kerk na een stevige rush over rechts. Michel Ange Balikwisha kwam tussenbeide bij de eerste lokale corner van Trésor. Jean Butez stond paraat om de rebound van Hrosovsky, ooit ook tegenstander bij Victoria Plzen tijdens de eerste Europese kwalificatieronde van de Great Old na de promotie naar de Jupiler Pro League, vast te grijpen. Antwerpdoelman Jean Butez vond ter linkerzijde Gaston Avila die met een meesterlijke cross Arteaga op het verkeerde been zette en zo de weg vrijmaakte voor die formidabele knal over Vandevoordt van Gyrano Kerk voor diens eerste treffer in het rood-witte shirt en de bezoekende voorsprong. Het rood-witte heir nam minutenlang het geluid over. KRC leek even van slag en ging niet bepaald vriendelijk om met de ledematen van de tegenstander. Ook in buitenspelpositie kwam Ally Samatta niet voorbij Toby Alderweireld die bij momenten een gretig aanspeelpunt vond in Mandela Keita. Even voorbij het uur intervenieerden de beide coaches met een of meerdere wissels. Zo maakte Jelle Bataille zijn opwachting ter vervanging van Gyrano Kerk. De lokale sportieve chef reageerde met een dubbele offensieve vervanging voor extra drive richting Jean Butez. Het leverde KRC twee opeenvolgende halve kansjes op, waarbij invaller Arokodare zijn kopslag over de rood-witte dwarsligger stuurde. Wat de blauw-witten ook probeerden, meer dan enkele hoekschoppen leverden hun inspanningen dus niet op. In de slotfase mocht doelman Vandevoordt nog zijn kunnen tonen op een stevige uithaal van Christopher Scott. Jurgen Ekkelenkamp kopte de hoekschop van Jelle Bataille over het doel. Ondanks een late vervanging en nog een kopbal tegen de dwarsligger van Heynen tijdens vier lange minuten extra-tijd tilde de Great Old met steun van de fans de voorsprong over het eindsignaal van de wedstrijd. De pers, ATV op kop, kon de overwinning van de Reds maar matig smaken...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 12/02/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet - 90'
23 Toby Alderweireld (K)
51 Willian Pacho - 30'
22 Gaston Avila
27 Mandela Keita
48 Arthur Vermeeren
24 Jurgen Ekkelenkamp
7 Gyrano Kerk - 57'
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen - 81'
 
65' 7 Gyrano Kerk (uit)/
34 Jelle Bataille (in)
76' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
32 Christopher Scott (in)
K.R.C. Genk
26 Maarten Vandevoordt
23 Daniel Munoz - 26'
46 Carlos Cuesta
2 Mark McKenzie
5 Gerardo Arteaga - 62'
8 Bryan Heynen (K)
17 Patrik Hrosovsky
28 Joseph Paintsil
34 Bilal El Khannouss
11 Mike Tresor
7 Ally Samatta
 
67' 7 Ally Samatta (uit)/
99 Tolu Arokodare (in)
67' 34 Bilal El Khannouss (uit)/
14 Yira Sor (in)
82' 28 Joseph Paintsil (uit)/
77 Angelo Preciado (in)
88' 5 Gerardo Arteaga (uit)/
10 Nicolas Federico Castro (in)