R. Antwerp F.C.

0 - 1

Zon. 19/03/2023 13:30 u.

Sp. du Pays de Charleroi

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 14.577
 
Scheidsrechter: Nathan Verboomen

Lijnrechters: Mathias Hillaert - Ruben Wyns

Vierde official: Wim Smet
 
Tijdens de belegering waren er Koffi en... Verboomen!
Emmanuel 'Manu' Kenmogne stond, na heel wat omzwervingen, deze middag in burgerplunje mee aan de aftrap van de dertigste speeldag van de nationale competitie. In zijn beste seizoen als Red scoorde hij liefst twintig competitietreffers en zou dus als alternatief voor de geblesseerde Vincent Janssen niet misstaan in het elftal dat team Mark van Bommel had geprepareerd voor deze moeilijke thuiswedstrijd tegen Sporting du Pays de Charleroi. Negen wedstrijden lang was de Great Old ongeslagen gebleven bij het begin van de campagne 2022-2023 tot KV Kortrijk bruusk en onverwacht een einde stelde aan dé reeks. Zoveel maanden later had Royal Antwerp FC opnieuw een serie van negen matchen met puntengewin te verdedigen. Net dan moest de technische staf opnieuw schuiven met de pionnen. Zou Gyrano Kerk de rol van puntgave doelpuntenmaker van zijn Nederlandse collega overnemen. Hij werd alvast offensief gesteund door Michel-Ange Balikwisha en Arbnor Muja om de slotvaste verdediging van coach Mazzu te ontgrendelen. Geen eenvoudige opgave, de Karolo's waren immers al toe aan zes uitwedstrijden zonder verlies. Geen misse prestatie. In de heenronde bleek dat ene doelpunt van Benbouali voldoende om de punten thuis te houden. Na het puntenverlies van Club Brugge KV en KRC Genk moest de squad van Mark van Bommel dus vol aan de bak. Jean Butez wilde maar wat graag en nam in afwezigheid van onvolprezen Toby Alderweireld samen met Ilaimaharitra de honneurs waar bij scheidsrechter Verboomen en zijn assistenten.

De bezoekers trapten de partij op gang en kropen niet zoals gevreesd in egelstelling. Michel-Ange Balikwisha en Gyrano Kerk moesten de nieuwgevormde rood-witte afweer met Zeno Van den Bosch centraal en Jelle Bataille op linksachter even bijspringen. Eens onder de aanvankelijke druk uit verplichtte Ritchie De Laet doelman Koffi tot een eerste interventie. Na een onduidelijke situatie in de zestien werd Verboomen vanuit Basecamp Tubize naar het scherm geroepen, maar hij weigerde categoriek een ongelooflijk duidelijk handspel van Tchatchoua te sanctioneren met een elfmeter. De beelden stelden de fluitenier in het ongelijk! Het incident gesloten, maar niet vergeten, moest Jean Butez voor het eerst de armen strekken. Bij de volgende inbraak van de bezoekers was hij meteen geslagen. De voorzet van Badji was op maat voor een allesverpulverende kopslag van Bayo aan de eerste paal. Jean Butez bruusk van zijn clean sheet beroofd en zijn team op achterstand. Het kostte de Great Old enige tijd om van de klap te herstellen of daar stond Jurgen Ekkelenkamp aan de cornervlag. Marcq wist het gevaar te ontzenuwen. Net voor het half uur leek Michel-Ange Balikwisha na een enig mooie cross van Zeno Van den Bosch op weg naar de gelijkmaker. Hij richtte zijn doelpoging echter boven de dwarsligger van Koffi. De Charleroi-doelman had vervolgens beide vuisten nodig om de poging van Jurgen Ekkelenkamp te keren. In de rebound richtte Michel-Ange Balikwisha naast. Mandela Keita landde in de grijphanden van Koffi. Beste kans van de eerste periode viel Arbnor Muja te beurt. Jurgen Ekkelenkamp stuurde aan, Arbnor Muja kwam los in de zestien, maar richtte helaas voorbij de tweede paal. Aangestuurd door Jelle Bataille, vond Michel-Ange Balikwisha tot ontzetting van de volgelopen Bosuil, het zijnet. Na nog twee hoekschoppen voor Jurgen Ekkelenkamp, wist doelman Koffi ook nog raad met de gestrekte grondhuppelende poging van Gyrano Kerk. De gelijkmaker van Jurgen Ekkelenkamp belandde uiteindelijk in de vlag van de assistent en dus moest team Mark van Bommel op achterstand naar binnen.

Nauwelijks aan de tweede periode begonnen, of Bayo brak uit en knalde buiten bereik van Antwerpdoelman Jean Butez, maar ook nipt buiten bereik van het doelkader rechts aan het doel voorbij. Het zou zowat het laatste offensieve wapenfeit van de bezoekers blijken te zijn. Gesteund door de trouwe achterban, stelden de Reds daar snel twee knappe bewegingen tegenover. Jurgen Ekkelenkamp trapte de hoekschop, Gyrano Kerk liftte over de dwarsbalk. Arbnor Muja wist zijn poging niet te kaderen. Andreou moest aan de noodrem, protesterende Marcq incasseerde zijn eerste gele verwittiging. De vrije trap van Jurgen Ekkelenkamp viseerde de rechterbovenhoek, maar miste het doelvlak. Net voor de zestigste minuut liep Marcq tegen een fatale tweede prent aan. Van de weeromstuit moest Verboomen zich volle twee minuten laten behandelen door de rood-witte medische staf. Op aangeven van Arthur Vermeeren zette Arbnor Muja de bezoekende doelman opnieuw aan het werk, maar die bleef baas over het voorwerp. Prima beweging over links en prima voorzet, al kon Jurgen Ekkelenkamp de bal net niet toucheren. Het gemis aan kopbalsterke en werkkrachtige Vincent Janssen liet zich eens te meer voelen. Constante dreiging vanop de linkerflank, maar ook nu kon Arbnor Muja de Charleroi-doelman niet vloeren. Even voorbij halverwege de tweede helft, kwam Michel-Ange Balikwisha opnieuw in positie in de zestien al kon ook hij Koffi niet op een foutje betrappen. Na een duidelijke trekfout van doelman Koffi lastens Gyrano Kerk in de zestien, werd Antwerpcoach Mark van Bommel met geel bestraft door warrig leidende Verboomen. In weinige minuten namen Michel-Ange Balikwisha en Arbnor Muja tot twee keer toe de vijandige goal vanuit alle hoeken onder vuur, zonder doeltreffend gevolg. Meer dan twee maanden moest hij revalideren van een 'onschuldig' contact tijdens de winterbreak, of daar deed Alhassan Yusuf Abdullahi zijn wederoptreden. Hij stuwde de Great Old met vuur verder voorwaarts. Ondanks de inbreng van Christopher Scott, nog een reeks hoekschoppen en amper vijf minuten extra-tijd wisten de Reds de opgelopen achterstand niet meer op te halen en dat mag scheidsrechter Verboomen voor een groot stuk op zijn conto schrijven!
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 19/03/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez (K)
2 Ritchie De Laet
33 Zeno Van den Bosch
51 Willian Pacho
34 Jelle Bataille
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita
24 Jurgen Ekkelenkamp
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha
7 Gyrano Kerk
 
80' 27 Mandela Keita (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
84' 11 Arbnor Muja (uit)/
32 Christopher Scott (in)
Sp. du Pays de Charleroi
16 Herve Koffi - 36'
21 Stelios Andreou
25 Damien Marcq - 52' - 60'
3 Stefan Knezevic
38 Jackson Tchatchoua - 35'
26 Marco Ilaimaharitra
6 Adem Zorgane
7 Isaac Mbenza
99 Amirhossein Hosseinzadeh
9 Vakoun Issouf Bayo
10 Youssouph Badji - 15'
 
61' 99 Amirhossein Hosseinzadeh (uit)/
32 Mehdi Boukamir (in)
75' 38 Jackson Tchatchoua (uit)/
15 Josue Doke (in)
84' 26 Marco Ilaimaharitra (uit)/
66 Valentine Ozornwafor (in)
84' 10 Youssouph Badji (uit)/
18 Daan Heymans (in)