K. St.-Truidense V.V.

0 - 1

Zon. 23/04/2023 13:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Dayo Wasabi Stayen Stadium

Toeschouwers: 7.245
 
Scheidsrechter: Jasper Vergoote

Lijnrechters: Michael Geerolf - Martijn Tiesters

Vierde official: Quentin Pirard
 
Great Old sluit reguliere seizoen af met zakelijke zege
Zondag 23 april 2023 stond de laatste speelronde van de Jupiler Pro League op het programma. Het reglement schrijft voor dat alle teams tegelijk in actie. De wedstrijd tussen STVV en Royal Antwerp Football Club werd zeer tot ongenoegen van clubs en fans verplaatst naar een vroeger tijdstip. De beslissing werd nog enkele dagen vooraf genomen zette dus kwaad bloed bij beide supportersclans en team Mark van Bommel. "Ons resultaat eerder op de dag zorgt voor een andere dimensie bij de clubs die rondom ons staan. Wat doet dat met de fans, zonder supporters zijn we nergens", aldus de Antwerpcoach. De supporters waren in grote getale opgekomen voor de Truiense Ladies’ Noon Day. Circa 8.000 toeschouwers mocht Stayen verwelkomen, inclusief een bomvol bezoekersvak op de gedateerde tribune achter het doel. Mark van Bommel, rabiaat tegenstander van kunstgras, had om die reden in overleg met Ritchie De Laet (bank) en Vincent Janssen (tribune) beslist om beide routiniers niet te bezigen. Al die perikelen weerhielden de Great Old er niet van om met een zakelijke Arsenalscore huiswaarts te keren.

Met 22 zeges, 6 draws en 6 nederlagen klokken de Reds het reguliere seizoen af met een recordaantal van 72 punten. Doelman Jean Butez en zijn secure verdedigingslinie lieten geen schot op doel toe, resulterend in een negentiende clean sheet voor de Gouden Stier. De thuisploeg van afscheidnemend coach Hollerbach en de voor de aftrap gelauwerde Truiense topschutter Gianni Bruno kwam niet verder dan twee prangende momenten voor het Antwerpdoel in blessuretijd. Met een driepunter op zak kunnen de Reds met vertrouwen toeleven naar de bekerfinale van zondag 30 april. De wedstrijd werd op gang gefloten door leidsman Vergoote. Nog geen 60 seconden op de klok of Arbnor Muja werd getorpedeerd door Bocat. De Kosovaar had meteen verzorging nodig. Het moest dan al duidelijk zijn dat blessures vermijden een topprioriteit was voor de bezoekers. Thuisploeg S.T.V.V. stak als eerste de neus over de middellijn. Janssens bediende Hayashi, de Japanner kwam een teenlengte te kort om de voorzet te deviëren. Aan de overzijde stuurde herstelde Arbnor Muja ploegmaat Gyrano Kerk weg. De passing belandde onfortuinlijk op de hielen van de Nederlandse spits. De Reds gingen evenwel door op hun elan. Een combinatie tussen Michel- Ange Balikwisha en Calvin Stengs zette Gyrano Kerk los voor doelman Schmidt. De goalie kon ternauwernood redding brengen. Op het kwartier nam Gaston Avila na de zoveelste lokale overtreding een vrije trap. Hij lepelde de bal nipt naast de staak. Vier minuten later brak Jelle Bataille door de plaatselijke verdedigingsgordel, maar schoot onbesuisd over doel. Gyrano Kerk probeerde buitenkant rechtervoet de thuisgoalie te verschalken. Doelman Schmidt is alert. In de 33e minuut volgde een mogelijk kantelmoment in de partij. Spelmaker Calvin Stengs werd geraakt door Konaté en referee Vergoote werd vanuit Basecamp Tubize naar het scherm geroepen, maar liet de rode kaart achterwege. Net voor het einde van het eerste bedrijf kon Arbnor Muja nog eens doorgaan op zijn flank. De dribbel werd echter teniet gedaan door een geweldige interceptie van Smets. Aan de overzijde krijgt Jean Butez nog assistentie van de wonderspons na een stevige charge van Leistner. Brilscore aan de rust.

Met dezelfde elf protagonisten begon Stamnummer Eén voortvarend aan het tweede bedrijf. Calvin Stengs legde terug op de mee opgerukte Arthur Vermeeren, maar het Antwerpse goudhaantje trof de paal. Uitstel van executie voor de Kanaries, een minuut later balverlies van Bocat op het middenveld, Arbnor Muja recupereerde, won enkele tientallen meters veld om zo collega (vleugel)spits Michel-Ange Balikwisha te bedienen. De belofteninternational schoof netjes onder Schmidt in doel. Thuiscoach Hollerbach probeerde vervolgens de bakens te verzetten met twee aanvallende wissels en dat resulteerde net niet in succes. Referee Vergoote moest op aangeven van zijn assistent immers de licht toegekende strafschop terugnemen omwille van voorafgaand buitenspel. Ingevallen Jurgen Ekkelenkamp zorgde met enkele infiltraties voor gevaar. Diens schoten werden evenwel afgeblokt door Bauer en Leistner. Een doelpoging van Michel-Ange Balikwisha werd in twee tijden gekeerd door de lokale sluitpost. Hollerbach gunde enkele van zijn spelers een applauswissel. Het zijn de Reds die via de ingevallen Christopher Scott de score verdubbelden, zo leek het toch. Het Antwerpse feestje ging echter niet door, aangezien ok hij zich in buitenspel bevond. In blessuretijd kregen de Kanaries kansjes om de bordjes in evenwicht te brengen. Dumont schoot na geharrewar voor de doelmond van Jean Butez over. Een zakelijke driepunter leidde team Mark van Bommel naar een leuke positie bij de aanvang van de Champions’ Play-Offs. Volgende zondag krijgt de oudste club van het land een uitgelezen kans om zilverwerk te behalen in het Koning Bosuilstadion. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 23/04/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
23 Toby Alderweireld
51 Willian Pacho
22 Gaston Avila
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita
14 Calvin Stengs
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha - 48'
7 Gyrano Kerk
 
60' 27 Mandela Keita (uit)/
24 Jurgen Ekkelenkamp (in)
75' 14 Calvin Stengs (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
75' 7 Gyrano Kerk (uit)/
32 Christopher Scott (in)
K. St.-Truidense V.V.
21 Daniel Schmidt
22 Wolke Janssens - 17'
16 Matte Smets
37 Toni Leistner
20 Robert Bauer - 77'
77 Eric Junior Bocat
30 Shinji Okazaki
6 Mory Konate
13 Rocco Reitz
8 Daichi Hayashi
91 Gianni Bruno
 
54' 77 Eric Junior Bocat (uit)/
7 Aboubakary Koita (in)
54' 30 Shinji Okazaki (uit)/
14 Olivier Dumont (in)
80' 21 Daniel Schmidt (uit)/
12 Jo Coppens (in)
80' 22 Wolke Janssens (uit)/
19 Stan Van Dessel (in)
84' 37 Toni Leistner (uit)/
26 Jorge Teixeira (in)