Scheidsrechter: Lawrence Visser

Lijnrechters: Rien Vanyzere - Thibaud Nijssen

Vierde official: Wesli De Cremer

Pandemonium Bosuil na penaltythriller
YRKV Mechelen verzekerde zich dinsdagavond met een Arsenalscore tegen Zulte Waregem van het eerste finaleticket van de Croky Cup. Twee dagen later zou gouwgenoot Royal Antwerp FC de tweede finalist worden na een ware penaltythriller. Met een maximum aan tijdrekken en een tsunami aan gele kaarten kon een potig Royal Union SG met kunst- en vliegwerk de schade beperken. Een zegedriftige en jonge Antwerpse falanx trok na een beklijvende strafschoppenserie oververdiend aan het langste eind. Succescoach Geraerts had na twee smadelijke competitienederlagen en vooral acht geïncasseerde doelpunten zijn huiswerk gemaakt en koos voor meer defensieve stabiliteit. Hij stuurde Azzouzi in de plaats van tweede aanvaller Nilsson op het perfect getrimde Bosuilgras. Het aanvallende compartiment van de Unionisten zat zich te verbijten op de invallersbank. Voor de Great Old stond Calvin Stengs voor zijn (grote) comeback in de basis, logischerwijze keerden ook Toby Alderweireld en Ritchie De Laet uit schorsing terug bij de starterself. Team van Bommel kon ook Arbnor Muja recupereren. Hij kreeg een bankzittersstatuut toegewezen. In een wederom uitverkochte Bosuil blies referee Visser de partij op gang.

Vanaf de eerste minuut verdedigden de Brusselaars met hand en tand hun verworven voorsprong uit de heenwedstrijd. Door het maken van hinderlijke en soms onbestrafte fouten probeerden ze de Antwerpse aanvalsgolven te ontregelen. Ook in het repertoire van de hoofdstedelingen: het winnen van tijd bij iedere uittrap van de doelman en het constant mekkeren bij scheidsrechterlijke beslissingen. Na twee minuten werd een vrije trap van regisseur Calvin Stengs in een eerste fase weggekopt door Teuma. De Nederlander baande zich vervolgens door de vijandelijke verdedigingslinie waar Van der Heyden kon ontzetten. Dan is het aan de jarige Toby Alderweireld om met een vrije trap gevaar te stichten. Zijn inzet won evenwel te snel hoogte en de kans was verkeken. Royal Antwerp FC dicteerde de wet en het tempo van de wedstrijd, maar vergat na tien minuten de openingstreffer aan te tekenen. Een Nederlandse combinatie Calvin Stengs - Jurgen Ekkelenkamp bood hun landgenoot Vincent Janssen een opgelegde kans. De Oranje international leverde een krachteloos schot af zodat Moris kon pareren. Ter rechterzijde teisterden Ritchie De Laet, Calvin Stengs en Gyrano Kerk de bezoekende defensieve gordel. Inlopende Michel-Ange Balikwisha kon net niet bij een voorzet van Vincent Janssen. Een inzenden van Ritchie De Laet bereikte het hoofd van de Antwerpse targetman, maar sluitpost Moris plukte de bal echter. Aan de overzijde belandde een vrije trap van Teuma voor de voeten van Van der Heyden. De linkspoot besloot hoog over het Antwerpdoel. Dezelfde speler kwam tot algemene hilariteit onzacht in aanraking met de cornervlag en schreeuwde moord en brand. De Reds bleven drukken. Gyrano Kerk verzuimde om zijn kleuren net voor rusten op voorsprong te zetten. Uit kansrijke positie werd hij afgeblokt. Tot overmaat van ramp moet modelkapitein Toby Alderweireld het veld verlaten met een hamstringblessure, opgelopen tijdens dezelfde actie. Zeno Van Den Bosch kwam een wederom soeverein spelende William Pacho vergezellen in de centrale verdedigingsas. Voor geelblauw dreigde Lapoussin na balverlies van Calvin Stengs. Brilscore aan de rust.

De tweede helft speelden de Reds naar hun fanatieke aanhang. Het startschot van het tweede bedrijf werd kort opgehouden door een salvo aan pyrotechniek. Sein voor de de thuisploeg om onverdroten naar openingen te zoeken. Meer dan veldoverwicht en steriele druk leverde dat echter niet op. In de 56e minuut werd Vincent Janssen tijdens een snel omschakelmoment foutief afgeremd. El Azzouzi nam de gele prent voor lief terwijl Vincent Janssen met een penseelstreek de vrije trap enig mooi in de winkelhaak schilderde. Ook vanop 23 meter heeft hij zijn gelijke dus niet. De Reds stonden meteen over de beide wedstrijden op gelijke hoogte. Voor Royale Union SG was het buigen of barsten. Enkel Lazare wist met recuperaties en infiltraties aan de Brusselse vormdip te ontkomen. Vincent Janssen ontbond in enkele minuten al zijn duivels. Hij trapte eerst een afvallende bal over de dwarsbalk om vervolgens de paal te treffen op een assist van Calvin Stengs. Michel Ange Balikwisha deed eveneens zijn duit in het zakje door nipt naast de staak te schieten. Uiteindelijk kwam Boniface eenmaal los van zijn jeugdige bewaker Zeno Van Den Bosch en besloot voorlangs. De beste kans uit het tweede bedrijf: Gyrano Kerk snelde voorbij Burgess, maar jaste de bal in Tribune Vier. Na inworp kwam ook Ritchie De Laet nog bijna tot de bevrijdende treffer. Diens kopbal werd door Moris uit de hoek geranseld.

De verlengingen leveren buiten het aanspreken van het wisselcontingent van beide coaches weinig hoogtepunten op. Enkel een riskante dribbel van Jean Butez in de eigen kleine backlijn en een schot van William Pacho op een corner zijn het vermelden waard. Tijdens de verlengingen maken Gaston Avila, Mandela Keita, Christopher Scott en jonkie Kobe Corbanie hun opwachting. Jelle Bataille, Calvin Stengs (blessure), Jurgen Ekkelenkamp en Michel-Ange Balikwisha verlaten moegestreden het strijdtoneel. De Unionisten toonden met het inbrengen van Puertas, Adingra en Nilsson eindelijk dat ze ook aanvallend iets wilden creëeren, maar het goed georganiseerde blok van de thuisploeg gaf geen krimp. De finale lonkte voor een van beiden na een strafschoppenepiloog.

De toss wees Tribune 4 aan om de eindstrijd aan te gaan met de hoofdstedelingen om eerst aan te leggen. Nilsson opende met een knal door het midden en scoorde: 0-1. Vincent Janssen die nooit mist (stats tonen 28 treffers en 1 misser) is vermoeid. Hij schoot zijn elfmeter binnen het bereik van sluitpost Moris: 0-1. Puertas maakte geen fout, 0-2. Ingevallen Mandela Keita was dan quasi verplicht om zijn elfmeter om te zetten. De ex-OHL speler kweet zich voortreffelijk van zijn taak: 1-2. Adingra mocht vervolgens proberen de score verder uit te diepen, maar vond een uitblinkende Jean Butez op zijn weg: 1-2. Arbnor Muja bracht met een enig mooie panenka de bordjes opnieuw in evenwicht: 2-2. Nieuwkoop zette geelblauw tijdelijk opnieuw op voorsprong, maar ook de 17-jarige Kobe Corbanie toonde geen zenuwen. Hij knalde raak in het dak van het doel van Moris: 3-3. Opvallend: K.C. moest de bal omwille van een onwillige penaltystip ettelijke malen goedleggen en ook de Brusselse keeper deed intimidatiepogingen om hem het scoren te beletten. Voor de vijfde pingel had Royale Union SG niemand minder dan ster Teuma opgetrommeld. De echte ster werd Jean Butez (olé olé!!!) die de inzet met verve keerde. Gaston Avila kreeg dé kans om de poort naar de finale van de Croky Cup open te beuken. De linkspoot zorgde met zijn treffer voor een pandemonium op de Bosuil: 4-3. Eenendertig jaar na hun fenomenale finale in Jan Breydel mogen KV Mechelen en Royal Antwerp FC zich opnieuw opmaken voor een voetbalfeest. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 02/03/2023)

18 Vincent Janssen - 56'

44' 23 Toby Alderweireld (uit)/
33 Zeno Van den Bosch (in)
90' 34 Jelle Bataille (uit)/
22 Gaston Avila (in)
100' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
32 Christopher Scott (in)
100' 14 Calvin Stengs (uit)/
27 Mandela Keita (in) - 108'
107' 7 Gyrano Kerk (uit)/
11 Arbnor Muja (in)
118' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
7 Victor Boniface

69' 20 Senne Lynen (uit)/
18 Yorbe Vertessen (in)
102' 7 Victor Boniface (uit)/
29 Gustaf Nilsson (in)
105' 6 Oussama El Azzouzi (uit)/
23 Cameron Puertas Castro (in)
117' 94 Loic Lapoussin (uit)/