Y.R. K.V. Mechelen

0 - 2

Zon. 30/04/2023 14:30 u.

Beker van België finale

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Koning Boudewijnstadion

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Lijnrechters: Florian Lemaire - Quentin Blaise

Vierde official: Lothar DHondt
 
Bekerfinales zijn er om te winnen (M. van Bommel)
Mark van Bommel was als coach nog nooit tot in de finale van de Beker van België geraakt. Dat kon ook moeilijk, want hij was bezig aan zijn eerste campagne in Deurne-Noord en bij uitbreiding richting Koning Boudewijnstadion. Zijn team had tijdens een quasi onmogelijk bekerparcours langs de Freethiel van SK Beveren, de eigen Bosuil om R Standard de Ličge uit te schakelen, de Cegeka Arena van KRC Genk en uiteindelijk langs de strafschopstip in een dubbele confrontatie met seizoensrevelatie Royale Union SG, uiteindelijk de eindbestemming in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bereikt. Samen met zijn kapitein Toby Alderweireld, stond de rood-witte selectieheer minder dan vierentwintig uur voor de partij de pers te woord. Bekerfinales speel je om te winnen, maar dat was net zo goed het devies van Steven Defour, hoofdcoach van tegenstander YRKV Mechelen en nog geen eeuwigheid geleden speler in het vernieuwde Bosuilstadion. De rood-gelen genoten dan wel het thuisvoordeel, zij bombardeerden de Great Old meteen tot uitgesproken favoriet. "Wij willen, zij moeten", concludeerden de woordvoerders van de Kakkers. YRKV Mechelen mocht van beide clubs dan wel het grootst aantal keren de finale bereikt hebben, de winstcijfers van de Mechelaars stonden desondanks in schril contrast. Slechts twee keer ging de begerenswaardige trofee richting rood-gele prijzenkast, de laatste keer in 2019. Een seizoen en enkele maanden later completeerde Ivan Leko het bekerparcours van Laszlo Bölöni en Wim De Decker. Half juni 1992 stonden beide clubs al een keertje tegenover elkaar met de Cup als inzet.

Geen van beide finalisten beschikt (al) over een stadion van meer dan 20.000 zitjes en toch was het KB-stadion in een mum van tijd uitverkocht. De ongelukkigen hadden via de sociale media nog dagenlang tot minuten voor de aftrap geprobeerd om er toch bij te zijn. Samen met de aanwezigen in het stadion waren zij er achter of voor de beeldbuis getuige van hoe KVM na de toss en de commerciële plichtplegingen de wedstrijd deze zondag op gang mocht trappen. Het belang groot en dus hadden beide coaches nauwelijks geraakt aan de winnende formaties van de laatste speeldag van de reguliere competitie. De roodgele technische staf had met Mrabti extra power aan hun elftal toegevoegd. Bij Royal Antwerp FC liepen Ritchie De Laet en Vincent Janssen opnieuw de startersrij in. Zo moesten Ortwin De Wolf, Zeno Van den Bosch, Gaston Avila, Mandela Keita, Alhassan Yusuf Abdullahi, Christopher Scott en Michel-Ange Balikwisha zich ophouden in de indrukwekkende dug-out, maar ze hadden zeker nog een rol te spelen. Nauwelijks halverwege de eerste periode waren al enkele Reds op instructie van Thomas Carpels bezig met de opwarming. De stand op dat ogenblik nog dubbel blank, stonden Jelle Bataille na een ongelukkige uitschuiver in de Mechelse zestien en Toby Alderweireld na een onschuldig duel op de bon bij fluitenier Lardot. Veel gretiger in het aanvalsspel, had de Great Old nog niet echt grote kansen weten af te dwingen. Wel enkele hoekschoppen voor Calvin Stengs en Jurgen Ekkelenkamp, maar de versterkte en kopbalsterke Mechelse afweer wist er telkens raad mee. Jean Butez was nog nauwelijks in beeld geweest en had amper de handen uit de mouwen moeten steken. Pal op het half uur verlengde Vincent Janssen een van de weinige vrije trappen van Calvin Stengs die de Reds toegewezen zouden krijgen van Lardot, tot bij Jurgen Ekkelenkamp, die de bal hoog over het doel van Coucke joeg. Nauwelijks even later lag de bal na een infiltratie van Jurgen Ekkelenkamp onbetwistbaar op de elfmeterstip. Na heel wat bombarie en schijnbewegingen, maar mogelijk voor het fluitsignaal van de wedstrijdleiding, trapte Vincent Janssen links onder Coucke binnen. In de herneming dan maar rechtsonder geviseerd en diens kleuren stonden dit keer wel en definitief op het scorebord. Ondanks het opvallende werk en de présence van Geoffry Hairemans en de voortdurende instructies van diens coach, gaf KVM niet onmiddellijk de indruk over te schakelen naar plan B. In de slotfase stuurde Mrabti een afgeslagen poging van 'Geofke Deurne-Noord' hoog de Mechelse zittribune in. Arbnor Muja had nog een stevige voorzet klaar en uiteindelijk was Coucke sneller op de bal op Gyrano Kerk het scoren te beletten.

Beide coaches leken min of meer tevreden met de gang van zaken en spaarden hun wisselcontingent tot later in de partij. Snel na de aftrap van die tweede periode mocht Calvin Stengs al de zoveelste hoekschop voor zijn team produceren. Doelman Coucke bleef met de vuist baas over het projectiel. Nog voor het kwartier was dat aantal corners voor dé Ploeg van 't Stad met verscheidene eenheden toegenomen. Bal tegen de steunarm veroorzaakte niet opnieuw strafschop voor de bezoekers, zo maakte Lardot in woord en gebaar duidelijk alvorens Jurgen Ekkelenkamp naar het hoekje te sturen. Net voor het kwartier was er alweer een sterke vuist van Coucke nodig om Arbnor Muja van een doelpunt te houden. Jean Butez moest zich aan de eerste paal bukken om een aanroller van Storm te onderscheppen. De Mechelse bank kwam vervolgens in actie en stuurde Bolingoli als extra aanvallende kracht tussen de lijnen. Het leverde KVM onmiddellijk een hoekschop op. Hairemans nam ook die taak nauwgezet waar, al stond het kopbalbeluste hoofd van Toby Alderweireld paraat om de bal te ontzetten. Even hielden de roodwitte fans in als William Pacho neerging. De wonderspons zorgde voor een tijdelijk herstel, maar even later moest hij na een opmerkelijk knappe prestatie voortijdig de plaats afstaan aan Zeno Van Den Bosch. Het werd meteen een drievoudige wissel door team Mark van Bommel. Ook Gaston Avila en Mandela Keita maakten hun opwachting, even later gevolgd door Michel-Ange Balikwisha. Na samenspel met Arbnor Muja stond Calvin Stengs opnieuw aan de hoekschopvlag. Stevig getrapt, al kon Walsh met een krachtige kopslag zijn kamp tijdelijk ontzetten. Even later kreeg Arbnor Muja opnieuw assistentie van Michel-Ange Balikwisha voor een (te) hoog gerichte doelpoging richting Coucke. Er hing een doelpunt in de lucht... De Reds waren al enkele keren op snelheid komen aanzetten. Zo vond Arbnor Muja plots Calvin Stengs, die op zijn beurt Michel-Ange Balikwisha aan de tweede paal zag uithalen voor een in de korte hoek gerichte goal. De roodwitte fans voelden zich nu helemaal zegezeker en wat KVM ook nog probeerde gedurende het restant van de reguliere speeltijd en de lange zeven extra-minuten, aan het resultaat veranderde niets meer. Na Ivan Leko in 2020, brengt team Mark van Bommel dit keer de Cup naar Deurne-Noord aan de vooravond van de Champions' Play-Offs!
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 30/04/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld - 9'
51 Willian Pacho
34 Jelle Bataille - 6'
48 Arthur Vermeeren
24 Jurgen Ekkelenkamp
14 Calvin Stengs
7 Gyrano Kerk
11 Arbnor Muja
18 Vincent Janssen - 35' (P)
 
69' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
27 Mandela Keita (in)
69' 34 Jelle Bataille (uit)/
22 Gaston Avila (in)
69' 51 Willian Pacho (uit)/
33 Zeno Van den Bosch (in)
83' 18 Vincent Janssen (uit)/
10 Michel-Ange Balikwisha (in) - 81' - 87'
86' 7 Gyrano Kerk (uit)/
32 Christopher Scott (in)
Y.R. K.V. Mechelen
1 Gaetan Coucke
30 Jordi Vanlerberghe
27 David Bates
4 Dries Wouters
5 Sandy Walsh
7 Geoffry Hairemans
14 Dimitri Lavalee - 44'
18 Alec Van Hoorenbeeck
16 Rob Schoofs
19 Kerim Mrabti
11 Nikola Storm
 
46' 14 Dimitri Lavalee (uit)/
22 Alessio Da Cruz (in)
62' 18 Alec Van Hoorenbeeck (uit)/
21 Boli Bolingoli (in)
75' 19 Kerim Mrabti (uit)/
9 Julien Ngoy (in)
83' 27 David Bates (uit)/
23 Enock Agyei (in)