R. Union St.-Gilloise

0 - 2

Woe. 03/05/2023 20:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Joseph Marienstadion

Toeschouwers: 7.184
 
Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Lijnrechters: Yves De Neve - Kevin Dhondt

Vierde official: Kevin Van Damme
 
Great Old gaat door op bekerelan en zet zegereeks verder
In een recente Nederlandse voetbalpodcast moest Antwerpcoach Mark van Bommel zichzelf in drie woorden omschrijven. “Winnaar, Veeleisend en Vasthoudend”, waren de termen waarmee de Antwerpcoach die opdracht beantwoordde. Zijn werkwijze en motivatie zijn ongeëvenaard. Eén ding valt bijzonder op: zijn fixatie op winnen en de drang te bewijzen dat hij het vak in de vingers heeft, een oerdrift die lastig te beteugelen is. Die ingesteldheid bracht hem als speler naar de absolute top, het drijft hem nu als sportieve roerganger van Royal Antwerp Football Club. Met de Antwerpse trots heeft de sportieve supremo de ideale club gevonden om zich te ontwikkelen samen met een ambitieuze voorzitter als Paul Gheysens en met Marc Overmars als technisch directeur die weet waaraan hij behoefte heeft. Afgelopen zondag resulteerde dat in de eerste prijs uit zijn prille trainerscarrière in een kolkende uitverkochte Koning Bosuilstadion. Woensdagavond in het Joseph Mariënstadion bleek team Mark van Bommel wederom goed voorbereid te zijn op een overwinning. De falanx van de succescoach dicteerde negentig minuten de wet in het Dudenpark. In goede elftallen herkennen spelers immers de momenten die van tevoren zijn besproken. Als je naar die masterclass van Royal Antwerp FC kijkt op een zonnige lenteavond in Vorst, herken je de hand van de trainer. Het is een ploeg met leiders Vincent Janssen en modelkapitein Toby Alderweireld, onversneden talenten in de persoon van Michel-Ange Balikwisha en Arthur Vermeeren, noeste arbeiders als Mandela Keita en Jurgen Ekkelenkamp. Beiden scoorden een levensbelangrijk doelpunt en noteerden bovendien loopafstanden van boven de 12,5 km. Eenmaal de Great Old op voorsprong, is het een team dat met een goede organisatie en uitmuntend keeperswerk van Jean Butez een onneembare vesting lijkt. Wie dacht dat de Reds na de bekertriomf verzadigd waren, kwam dus bedrogen uit. De rood-witte elf overtroffen de Brusselse opponent in afgelegde km (RAFC 123,7 tegen RUSG 122,1) en het aantal gemaakte sprints (R.A.F.C. 290 tegen RUSG 278). Met vier shots binnen het kader deden ze het dubbel zo goed als de Unionisten. De thuisploeg had zich overigens negen dagen kunnen voorbereiden op de clash der traditieclubs. Achthonderdvierenveertig meegereisde supporters schreeuwden hun keel schor bij het aanschouwen van zoveel moois. Met deze oververdiende zege wipt stamnummer 1 naar de tweede plaats in de Champions’ Play-Offs. Zondag wacht het toptreffen tegen reeksleider KRC Genk.

Team Van Bommel voerde twee wijzigingen door ten opzichte van de bekerfinale. Michel-Ange Balikwisha werd beloond voor zijn indrukwekkende invalbeurt in de finale van de Croky Cup. Mandela Keita moest voor stabiliteit zorgen op het middenveld. Nederlandse sprintbom Gyrano Kerk moest postvatten op de invallersbank terwijl Calvin Stengs forfait gaf vanwege een lichte blessure. Royale Union Saint Gilloise kon beschikken over een volledig fitte kern. Referee van dienst was Van Driessche. De Great Old mocht zich in het gedateerde stadion niet voor de derde keer dit seizoen aan de Unionistische steen stoten, zoveel was duidelijk. Geel-blauw begon vol goede moed, maar al in de beginfase werd duidelijk dat de Reds hun huid duur zouden verkopen. De eerste tien minuten ontspon zich een middenveldgevecht met veel duels, waarbij de verdedigers de baas bleven over de aanvallers. Na een fout van Lapoussin op Arbnor Muja mocht Jurgen Ekkelenkamp aanleggen voor een vrije trap. De inzet van Jurginho werd door Moris onschadelijk gemaakt. Even later kon targetman Vincent Janssen een doorsteekpassje van Michel-Ange Balikwisha niet verzilveren. Na twintig minuten kregen de dominante bezoekers evenwel loon naar werken. Jelle Bataille onderschepte op eigen speelhelft het leder en nodigde Michel-Ange Balikwisha uit tot het uitvoeren van een dubbelpass. De linksachter stoomde voorbij alles en iedereen, bediende met een puntgave assist de infiltrerende Jurgen Ekkelenkamp en de Nederlandse belofteninternational liet met een onweerstaanbare header in de rechterhoek de plaatselijke sluitpost geen schijn van kans. Terwijl de thuisclub vruchteloos appelleerde voor penalty, gingen de Reds door op hun elan. Kwikzilveren Michel-Ange Balikwisha besloot een actie over het doel. Ritchie De Laet toonde zijn offensieve drang en gaf met een rush drie Unionisten het nakijken. Uitstel van executie. Op het halfuur onderschepte Mandela Keita een risicovolle inspeelpass van Burgess en brak na een subtiele deviatie van Arthur Vermeeren door de vijandelijke linies De energieke middenvelder zette de dubbele Antwerpse voorsprong op het bord. Aan de overzijde kon Jean Butez genieten van het lentezonnetje, de onmacht van de thuisclub werd geïllustreerd door een vrije trap van vedette Teuma hoog over het doel. Ondanks de luide aanmoedigingen van de Union Bhoys kwam de thuisploeg nauwelijks in het stuk voor.

Coach Geraerts trok zijn conclusies en bracht met Puertas, Terho en El Azzouzi drie verse krachten voor het tweede bedrijf. Meer dan een schotje van Boniface leverde dat veldoverwicht niet op. Het was integendeel rood-wit dat de score verder had kunnen uitdiepen. Michel-Ange Balikwisha zette enkele tegenstanders in de wind en haalde verschroeiend uit. De inzet werd via een katachtige reflex van Moris en met behulp van de dwarslat uit het doel gehouden. Ook Vincent Janssen brak nog eens door de plaatselijke defensie met een voorzet voor Jurgen Ekkelenkamp. De inzet van de middenvelder werd in extremis door El Azzouzi gekeerd. Hoewel de Brusselse traditieclub in 31 opeenvolgende wedstrijden wist te scoren, gaf de Antwerpse defensie geen krimp. Op het uur viel linksachter Jelle Bataille uit en werd adequaat vervangen door Gaston Avila. Het team van Mark van Bommel bleef kinderlijk eenvoudig overeind. De Antwerpcoach stuurde met Christopher Scott en Gyrano Kerk vers bloed tussen de lijnen. De Nederlandse winger zou een ultieme kans op een grotere voorsprong onbenut laten. Aan de overzijde knikte de boomlange invaller Nilsson de enige valabele kans van de thuisclub in de grijpgrage handen van Jean Butez. De vreugdegezangen van de uitsupporters weergalmden door het Joseph Mariënstadion. Van decompressie na de bekertriomf was bij spelers en fans niets te merken. Zondag komt de fiere reeksleider KRC Genk naar de Bosuil met de eerste plaats in de Champions’ Play Offs als inzet. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 03/05/2023)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld
51 Willian Pacho
34 Jelle Bataille
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita - 30'
24 Jurgen Ekkelenkamp - 20'
11 Arbnor Muja - 44'
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen - 60'
 
63' 34 Jelle Bataille (uit)/
22 Gaston Avila (in) - 90'
74' 11 Arbnor Muja (uit)/
32 Christopher Scott (in)
74' 18 Vincent Janssen (uit)/
7 Gyrano Kerk (in) - 90'
90' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
90' 2 Ritchie De Laet (uit)/
52 Kobe Corbanie (in)
R. Union St.-Gilloise
49 Anthony Moris
59 Ismael Kandouss
16 Christian Burgess
44 Siebe Van Der Heyden - 36'
2 Bart Nieuwkoop
8 Jean Thierry Lazare
20 Senne Lynen
10 Teddy Teuma (K) - 37'
94 Loic Lapoussin
11 Simon Adingra
7 Victor Boniface
 
46' 59 Ismael Kandouss (uit)/
17 Terho (in)
46' 20 Senne Lynen (uit)/
6 Oussama El Azzouzi (in)
46' 8 Jean Thierry Lazare (uit)/
23 Cameron Puertas Castro (in)
60' 7 Victor Boniface (uit)/
29 Gustaf Nilsson (in)
79' 44 Siebe Van Der Heyden (uit)/
18 Yorbe Vertessen (in)