R.S.C. Anderlecht

1 - 0

Zon. 06/08/2023 13:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Lotto Park

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Jasper Vergoote

Lijnrechters: Michael Geerolf - Martijn Tiesters

Vierde official: Nathan Verboomen
 
Ontgoocheling en woede in het rood-witte kamp
Royal Antwerp FC mocht het seizoen openen in eigen huis en kreeg met Cercle Brugge KSV stevige oppositie te bekampen. De zege bleef uiteindelijk in Deurne-Noord. Coach Mark was tevreden met het resultaat, ook al was hij uiteraard niet blind voor de uitvoering van zijn XI-tal. Voor de verplaatsing naar het L.-Park bleef de twintigkoppige kern op twee namen na ongewijzigd. Zo schoven Jurgen Ekkelenkamp en nieuwkomer Chidera Ejuke de selectie in, ook al zouden beiden zich aanvankelijk tevreden moeten stellen met een plekje in de dug-out. Liep Gyrano Kerk tijdens het openingsweekeinde de startersrij in, hij moest die eer nu laten aan Arbnor Muja in een voor het overige ongewijzigde squad. Bij de recordkampioen waren ze minder tevreden na de nederlaag bij de buren en werd aan de basisopstelling gesleuteld. Zo bekochten Patris, Ashimeru en Arnstad het gelag, ten voordele van Sardella, Stroeykens en Leoni. De driemansvoorlijn moest het de rood-witte defensie knap lastig gaan maken o.l.v. Vergoote. Aanvoerder Toby Alderweireld nam de honneurs waar en kwam terug met de aftrap voor Vincent Janssen. In basecamp Tubize oefende de in Antwerpen immer populaire Lambrechts dan al met de buitenspellijn.

Voorzichtigheid troef van bij aanvang, al kreeg Leoni de handen toch enkele keren op elkaar in het niet-volgelopen stadion. Het duurde echter ruim een kwartier voor de thuisploeg uiteindelijk via hoekschop Vertonghen, na een door Michel-Ange Balikwisha afgeweerde voorzet van Amuzu, in stelling kon brengen voor een (slechtgeplaatste) kopslag richting Jean Butez. In een luchtduel met Sardella werd Michel-Ange Balikwisha aan het hoofd geraakt en mocht de thuisploeg na verzorging hernemen met een vrijschop. Na een stevige reprimande voor Vincent Janssen, stond Dreyer meteen klaar voor de tweede hoekschop voor zijn kleuren. De bal circuleerde enige ogenblikken rondom de rood-witte zestien, al ruimde Zeno Van den Bosch uiteindelijk zijn kamp. Jacob Ondrejka kreeg na hoekschop terug van Michel-Ange Balikwisha voor een verraderlijke uithaal die de tweede paal van een niets miste. Ongeloof bij de rood-witte achterban als Michel-Ange Balikwisha na duel niet alleen opnieuw de fout tegen kreeg, maar ook nog geboekt werd door Vergoote. De toon was daarmee al gezet voor een strafschop voor de thuisploeg na een onooglijk contact in de zestien. De juichende reactie van linksachter N'Diaye sprak dan al voor zichzelf. Zo kon de recordkampioen met de hulp van de wedstrijdleiding met voorsprong de rust in.

Werd Sam Vines tijdens de onderbreking het terrein opgestuurd voor een intensieve opwarming, hij zou toch nog tot zo'n kwartier voor tijd geduld moeten oefenen. De rood-witte defensie trok even de buitenspelval open om aan de achtervolging te beginnen. Zo mocht Vincent Janssen al vlug thuisdoelman Dupé proberen te verschalken, al stak N'Diaye er tijdig het hoofd tussen. Even later werd de doelpoging van Jacob Ondrejka in hoekschop verwerkt, al had ook nu Dupé amper de handen uit de mouwen te steken om het gevaar te keren. Een afgeblokte poging van Michel-Ange Balikwisha leverde een intrap voor Vertonghen op! Op het duur stuurde Mark van Bommel met Gyrano Kerk en Jurgen Ekkelenkamp vers bloed tussen de lijnen. Bij de thuisploeg moest Lonwijk de afweergordel versterken. Vincent Janssen zag zijn schot geblokt worden door Leoni. Met Jurgen Ekkelenkamp en George Ilenikhena in de rangen openden de bezoekers hun slotoffensief in het L.-Park. Er was uiteindelijk een zeer twijfelachtig beslissing vanuit Basecamp Tubize nodig om Royal Antwerp FC uiteindelijk van de gelijkmaker van Jurgen Ekkelenkamp te houden. Ontgoocheling en woede in het rood-witte kamp.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 06/08/2023)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld
33 Zeno Van den Bosch
34 Jelle Bataille
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
48 Arthur Vermeeren
17 Jacob Ondrejka
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha - 37'
18 Vincent Janssen
 
60' 11 Arbnor Muja (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
60' 17 Jacob Ondrejka (uit)/
24 Jurgen Ekkelenkamp (in)
72' 2 Ritchie De Laet (uit)/
21 Sam Vines (in)
72' 18 Vincent Janssen (uit)/
9 George Ilenikhena (in)
R.S.C. Anderlecht
1 Maxime Dupe
54 Killian Sardella
56 Zeno Debast
14 Jan Vertonghen
5 Moussa NDiaye
17 Theo Leoni
21 Amadou Diawara
29 Mario Stroeykens
36 Anders Dreyer
7 Francis Amuzu
12 Kasper Dolberg - 44'
 
60' 29 Mario Stroeykens (uit)/
19 Justin Lonwijk (in)
67' 7 Francis Amuzu (uit)/
9 Benito Raman (in)
83' 12 Kasper Dolberg (uit)/
20 Luis Vasquez (in)
83' 5 Moussa NDiaye (uit)/
3 Hannes Delcroix (in)
83' 54 Killian Sardella (uit)/
22 Louis Patris (in) - 91'