R.W.D.Molenbeek

0 - 0

Zon. 04/04/1993 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Edmond Machtensstadion

Toeschouwers: 4000
 
Scheidsrechter: Pieter Vandevenne

Lijnrechters: Prosper Van Broeck - Louis Van De Kerkhof
 
Na RWD Molenbeek - R Antwerp FC
Telegram

Molenbeek — R Antwerp FC kent een erg sterke beginfase met twee scoringskansen binnen de eerste minuten. Alex Czerniatynski kopt een voorzet van Cisse Severeyns net naast het doel. Even later zet Cisse Laeremans in de wind en zijn schot moet door Rosez over de deklat geduwd worden. In de daaropvotgende corner kopt Noureddine Moukrim eveneens over de dwarsligger. RWDM reageert na goed tien minuten. Lörincz levert een prachtige vrije trap of naar de benedenhoek, Stewan Stojanovic is ter plekke om het gevaar te bezweren. Rond het kwartier zetten Thairet en Lörincz een knappe combinatie op in het middenveld, het schot van Rubenilson wordt afgeblokt. R.A.F.C. blijft de betere kansen voor zich opeisen. Cisse Severeyns mist precisie, een schot van Ronny Van Rethy vliegt te hoog, Rosez heeft een uitstekende reflex in huffs als Czernia komt dreigen. Op slag van rust besluit Lörincz een vrije trap vanuit een quasi onmogelijke hoek over de kruising.

In de tweede helft komt Kepa de gekwetste Beuckelaers vervangen, wat verschuivingen in de veldbezetting tot gevolg heeft. R.A.F.C. zwaaitde plak wat betreft gevaar voor de doelmond. Een hoekschop van Didier Segers wordt door Dragan Jakovljevic binnengekopt, maar Czernia had het leer gedevieerd met de hand. Even later onderscheidt Rosez zich eens te meer op een schot van Hans-Peter Lehnhoff. Op het uur een verwarrende fase voor het Molenbeekse doel. Dragan Jakovljevic, Cisse Severeyns en Czernia krijgen de bal echter niet over de lijn. Het schot van H.-P. Lehnhoff in buitenspelpositie, twee minuten voor affluiten, is meteen het laatste wapenfeit van de matige partij (Ludwig De Smedt - GvA - 5/04/1993)."

Dirk Rosez begeeft niet

MOLENBEEK — Drie dagen voor de eerste Europese halve finale uit haar geschiedenis boekte R Antwerp FC in Molenbeek dubbele winst. Het keerde uit Brussel naar Deurne terug met een gelijkspel en het putte uit zijn prestatie het nodige vertrouwen om woensdagavond in Moskou met hetzelfde elftal van start te gaan. Walter Meeuws koos voor de personele en tactische bezetting waarmee hij overmorgen Spartak Moskou partij wil geven. Zonder Rudi Taeymans, Patrick Van Veirdeghem en Geert Emmerechts dus, maar met Noureddine Moukrim als rechtsachter, Wim Kiekens in de mandekking en Dragan Jakovljevic op het middenveld. Die keuze beviel Walter Meeuws in Molenbeek best. R.A.F.C. was er doorlopend het betere elftal, maar werd er door doelman Dirk Rosez van een verdiend doelpunt gehouden.

Molenbeek ontving R.A.F.C. met de ploeg die twee weken geleden in eigen stadion van KFC Lommelse SK won. Jacob bleef geblesseerd aan de kant, Lörincz stond aan de aftrap. Walter Meeuws keek verder dan de strijd om een Europese plaats en dacht gisteren al aan komende woensdag. In Moskou mist de Bosuil Rudi Taeymans, Patrick Van Veirdeghem en Geert Emmerechts. „Het had geen zin Noureddine Moukrim in Moskou voor de leeuwen te gooien", aldus de trainer van R.A.F.C. "Daarom wilde ik hoe dan ook een keer spelen met het elftal dat woensdag aan de aftrap komt. Ook de veldbezetting was uitgetekend in functie van wat ons in Moskou te wachten staat." Noureddine Moukrim nam daarom in Molenbeek al de rechterflank voor zijn rekening. Wim Kiekens en Rudi Smidts waren de mandekkers met dienst. Dragan Jakovljevic liep op het middenveld. Hans-Peter Lehnhoff voetbalde in een ietwat meer teruggetrokken rol. Spartak Moskou, gisteren in het Edmond Machtensstadion aanwezig met een vijfkoppige delegatie, weet meteen welk R.A.FC. het overmorgen te bekampen krijgt.

"Ik ben blij dat het organisatorisch klopte en we geen blessures aan ons aan Brussel overhielden", dacht Meeuws aan woensdag. "Stel je maar eens voor dat ik een jongen van achttien in Moskou aan de start moet brengen." Het experimetle R.A.F.C. deed in Molenbeek meer dan alleen maar aan Sparta Moskou denken. Het voetbalde er voor de volle buit, maar ving er slechts een punt. Vooral tijdens de eerste speelhelft leek rood-wit geregeld op weg naar een treffer, telkens redde Rosez de meubelen voor RWDM. Hij tilde een schot van Cisse Severeyns met de vingertoppen over de dwarslat, deed hetzelfde met een poging van Alex Czerniatynski. Tussendoor waren er nog gemiste kansen van Alex Czerniatynski, Cisse Severeyns en Ronny Van Rethy. R.A.F.C. was doorlopend het betere elftal, maar slaagde er niet in de klus af te maken.

Molenbeek wekte geen ogenblik de indruk dat het strijd leverde voor een Europees ticket. De Brusselse club voetbalde slordig en slecht en dwong doelman Stewan Stojanovic slechts een keer tot een ingreep. Na een kwartier wedstrijd was dat, toen Lörincz een vrijschop rond de rode muur draaide. Voor het overige stelde RWDM teleur. Ook de inbreng van Kepa en Vercauteren na de pauze hielp de fusieclub niet. "Spijtig dat RWD Molenbeek zo weinig weerwerk bood", liet Walter Meeuws zich ontvallen. "Zo wel, was dit duel een echte test in het vooruitzicht van woensdag." Dat was het nu inderdaad niet. Ook tijdens de tweede speelhellt behield R.A.F.C. voortdurend het veldoverwicht, maar combineerde het minder vlot dan voordien. De kansen werden ook schaarser. Rond het uur leek er nochtans een rood-witte treffer in de maak. Weer week Rosez niet. Eerst dook hij een pegel van H.-P. Lehnhoff uit de hoek, even later bleef hij overeind bij een drievoudlge poging van Dragen Jakovlejvic, Cisse Severeyns en Alex Czerniatynski. Geen Antwerps doelpunt en dus 0-0. Vooral RWDM mocht daarmee gisteren tevreden zijn. "Ook voor ons geen slechte zaak", besloot Walter Meeuws. "Al moeten we in eerste instantie zelf de punten pakken, dan hielden we hier toch een van onze concurrenten in bedwang (Marc Gijs - Het Nieuwsblad - 5/04/1993)."

Rosez op niveau

Molenbeek — De slechte toestand van het veld aanhalen als oorzaak voor de erg zwakke partij, zou een al te goedkoop excuus zijn. Van ploegen, die rechtstreeks in strijd zijn voor de plaatsen in het Europese voetbal, mag je ondanks die omstandigheden meer verwachten. Weinig tempo, rommelige acties en een gebrek aan cohesie waren de kenmerken van deze Molenbeekse zondagnamiddag. Slechts éen acteur stond echt op niveau: doelman Rosez onderscheidde zich inderdaad met enkele schitterende reflexen. Daarmee wordt meteen ook onderstreept dat R Antwerp FC de beste kansen voor haar rekening nam. Mits een tikje meeval had er voor de rood-witten meer ingezeten. Niettemin zal geen van beide ploegen ongelukkig geweest zijn met het uiteindelijke resultaat.

R.A.F.C. had meer verdiend dan dat ene puntje, maar blijft lekker meedraaien in de zone waar de Europese ticketten verdeeld worden. Ook Molenbeek zit in een gelijkaardige situatie en hoopt heimelijk op een Europacupavontuur. Dan zal vooral laatstgenoemde wel uit een ander vaatje moeten tappen als gisteren het geval was. Wat de thuisploeg op de slechte grasmat liet zien, was helemaal niet om over naar huis te schrijven. RWDM heeft in negentig minuten tijd nauwelijks druk op het Antwerpdoel kunnen uitoefenen. Het bracht Stewan Stojanovic slechts twee keer in moeilijkheden, waarvan dan nog een keer uit een stilliggende fase. Verschuivingen in de tweede helft haalden het niveau nog verder naar beneden, al was dat voor een deel te wijten aan de verschuivingen die Smets wel moest doorvoeren. De blessure van Beuckelaers noopte de RWDM-trainer ertoe zijn samenstelling totaal door elkaar te gooien: Lörincz werd naar de defensie verschoven, ten koste van kracht in het middenveld. Van Ankeren nam de hele rechterflank voor zijn rekening. Kepa werd in de spits naast Rubenilson geposteerd. Later moest ook Franky Vercauteren nog proberen om vanuit de middenstrook voor meer stuwkracht te zorgen, maar de veteraan slaagde daar ook niet in.

Veel spelers vonden hun draai niet op voor hen ongebruikelijke posities en dat had op zijn beurt een nefaste invloed op de cohesie. Op die manier kwam de thuisploeg onmogelijk tot offensief voetbal. Aan de overzijde mocht Rosez daarentegen niet klagen dat hij helemaal niks te doen had. Al in de eerste minuten kreeg hij een opwarmer bij een loeier van Cisse Severeyns. Later in de wedstrijd moest hij nog enkele keren op at zijn kunnen beroep op schoten van de bezoekende spitsen. Hij werd dus terecht verkozen als uitblinker. Hij was het die verhinderde dat R.A.F.C. met beide punten ging lopen.

Dik verdiend punt
Rood-wit was het betere elftal dus in het Edmond Machtensstadion, maar bekoorlijk kon je het geleverde werk evenmin noemen. Ook R.A.F.C. leed vrij veel balverlies, had veel moeite met de hobbelige mat en miste scherpte voor de doelmond. "Ik kan deze wedstrijd dan ook bezwaarlijk als een goede generale repetitie voor woensdag bestempelen", zei Walter Meeuws. "Daarvoor bood Molenbeek te weinig weerwerk. Spijtig dat we niet van hun zwakte hebben geprofiteerd, dat is louter toe te schrijven aan het eigen gebrek aan afwerking en het sterke keeperswerk van Rosez. Je mag dus wel zeggen dat R.A.F.C. hier een dik verdiend punt heeft behaald. Er zat meer in, maar met een gelijkspel tegen een rechtstreekse concurrent mag je niet ontevreden zijn. Positief is bovendien dat R.A.F.C., rekening houdend met de afwezigen, steeds organisatie binnen de ploeg behield. In Moskou zullen we dat nodig hebben. Als we in Rusland een stunt zouden kunnen realiseren, mag je die in dubbeldikke letters bijschrijven (Ludwig De Smedt - GvA - 5/04/1993)."

Gelukkig geen geblesseerden

Het was eigenlijk met een zucht van verluchting dat Walter Meeuws in Molenbeek het eindsignaal van scheidsrechter Vandevenne begroette. "Gelukkig geen kwetsuren," zei de Bosuiltrainer achteraf. De Antwerpkern is nu al zo fel uitgedund dat verdere onbeschikbaarheden de ploeg zuur hadden kunnen opbreken. "We reizen naar Moskou met de elf man die vandaag de wedstrijd tegen RWDM hebben aangevat. Verder is er Wim De Coninck, en vier jongeren beneden de 20, van wie twee minder dan 18. Een van hen, Gerry De Graef, speelde dit jaar juist geteld een uur met de eerste ploeg. Peter Van Hout mocht dit seizoen nog niet meedoen. Ernbisa M'Peti en Leslie Van den Acker hebben we uit de B-kern moeten opvissen om aan 16 te geraken. Zij trainden zaterdag voor het eerst met de ploeg mee." Toen Leslie Van den Acker donderdagavond met het bericht thuis kwam dat hij mee naar Moskou mocht, zei zijn vader: "Maar jongen toch, het is vandaag 1 april." Leslie had alle overredingskracht nodig om duidelijk te maken dat hij niet was beetgenomen (J.CLA. - GvA - 5/04/1993).

"Ons beroep staat op het spel" (Hans-Peter Lehnhoff en Rudi Smidts)

Molenbeek — Een competitiematch vlak voor een Europabekertreffen, zeker als het een halve finale betreft, verloopt altijd anders dan wanneer men geen midweek-opdracht voor de boeg heeft. Toch stak R Antwerp FC zich op het veld van RWDM niet weg. Startte zelfs erg offensief. Na drie minuten had het al 0-2 kunnen zijn. De rood-witten voelden meteen dat de volle winst binnen bereik was, maar omdat ze de gecreëerde kansen verkeken en anderzijds een schitterende Dirk Rosez op hun weg vonden, moesten ze vrede nemen met een gelijkspel. Een verdiend punt, maar het hadden er twee kunnen zijn. Trainer Walter Meeuws treurde er niet lang om. Ook hij zat al met zijn gedachten in Moskou. "Zoals de competitie nu verloopt is op verplaatsing bij een rechtstreekse concurrent een punt halen een goede zaak, op voorwaarde dat we thuis onze rivalen de volle buit afhandig kunnen maken. Ons resultaat van vandaag is dus niet slecht. Zeker omdat RWDM voor ons traditioneel een moeilijke tegenstander is. Spijtig genoeg boden de Brusselaars ditmaal te weinig weerwerk om een goede voorbereiding te zijn op ons duel met Spartak van volgende woendag."

Bij de spelers was naast de komende halve finale in de Europabeker voor bekerhouders het probleem van de 'hooligans' het onderwerp van de dag. In Molenbeek waren opvallend weinig toeschouwers aanwezig. Zelfs de Bosuilclan leek sterk uitgedund. De Sinjoren hadden liever op zaterdag gespeeld, maar de recente supportersrellen dringen de club in een keurslijf wat speeldata betreft. Voor R Antwerp FC - KAA Gent is zelfs nog geen oplossing gevonden. Zowel Hans-Peter Lehnhoff als kapitein Rudi Smidts vinden het ogenblik aangebroken om met de 'relschoppers' te gaan praten. "Ons beroep staat op het spel," vinden beide Bosuilspelers. "Meer en meer toeschouwers keren R.A.F.C. de rug toe. Bovendien worden we geconfronteerd met, gezien ons drukke programme, enigszins noodzakelijke kalenderwijzigingen die door de plaatselijke overheden niet meer toegestaan worden. Op die manier kan het niet verder. Dat moeten we deze zogenaamde supporters maar eens aan het verstand gaan brengen (J.CLA. - GvA - 5/04/1993)."

Dubbele premie voor Rudi Smidts?

Molenbeek — In de Antwerpkleedkamer waren de meningen enigszins verdeeld aangaande de buit die door de Sinjoren in het Edmond Machtensstadion behaald werd. Voor aanvang wilde iedereen tekenen voor een punt, na afloop besefte men dat er meer had ingezeten. "Ik had RWDM inderdaad sterker verwacht," zei kapitein Rudi Smidts. "Ondanks de noodgedwongen verschuivingen in de ploeg hebben we meer dan behoorlijk onze streng getrokken. Als er een winnaar moest zijn, dan waren wij het. Spijtig van de gemiste kansen. Bovendien stond er een prima Rosez in het Molenbeekse doel. Met deze puntendeling blijven we alvast in strijd voor een Europese plaats. Ik ben alleszins niet ontevreden met het resultaat. RWDM is tenslotte voor ons een rechtstreekse concurrent."

"Natuurlijk is Rudi tevreden," riepen Hans-Peter Lehnhoff en Cisse Severeyns in koor. "Hij passeert immers niet alleen langs de Antwerpkassa, maar zal ook van RWDM-voorzitter Uytterhaegen vanavond nog wel een premie ontvangen." Voor niet-ingewijden: de Antwerpaanvoerder is verloofd met Isabelle, de dochter van de Molenbeekse president met wie hij na de competitie in het huwelijk treedt. Een boutade van zijn ploegmaats kon na het treffen met RWDM bijgevolg niet uitblijven. Wie weer wat er destijds gezegd werd toen de Brusselaars tijdens de heenronde met 0-4 kwamen winnen op de Bosuil (J.CLA. - GvA - 5/04/1993).
(bron: De pers - 05/04/1993)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Stewan Stojanovic
7 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert
4 Wim Kiekens - 41'
5 Rudi Smidts (K)
6 Dragan Jakovljevic
8 Didier Segers
2 Noureddine Moukrim
10 Hans-Peter Lehnhoff
9 Cisse Severeyns
11 Alex Czerniatynski - 50'
 
70' 2 Noureddine Moukrim (uit)/
14 Patrick Van Veirdeghem (in)
87' 6 Dragan Jakovljevic (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
R.W.D.Molenbeek
1 Dirk Rosez
16 Pascal Jacobs
3 Daniël Nassen
4 Dirk De Vriese
6 Olivier Beuckelaers
9 Thierry Rouyr
15 Steve Laeremans
14 Emil Lörincz - 80'
8 Patrick Thairet
11 Edwin Van Ankeren
20 Rubenilson Perreira
 
46' 6 Olivier Beuckelaers (uit)/
19 Ilic Kepa (in)
60' 8 Patrick Thairet (uit)/
10 Franky Vercauteren (in)