R. Antwerp F.C.

1 - 1

Zat. 26/11/1988 20:00 u.

K.S.V. Waregem

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 6.000
 
Scheidsrechter: Jean Gernay

Lijnrechters: Pierre Mannaerts - José Stiers
 
Late beloning na moedige achtervolging

Late beloning na moedige achtervolging

DEURNE - R Antwerp FC heeft tot de voorlaatste minuut gewacht om in een zo goed als verloren wedstrijd de meubelen te redden. Mark Van der Linden maakte zich erg intelligent breed en hield zodoende de baan vrij. Frans van Rooij, ook geen domme jongen, begreep en knalde van buiten de grote rechthoek sierlijk binnen. De in het geel uitgedoste thuisploeg verdiende die gelijkmaker vanwege een moedige achtervolging. De afgetekende verhouding van de hoekschoppen van twaalf tegen twee, zegt ook al iets over de aanvallende intenties van beide teams. En toch.

Zonder een opmerkelijk tolerante scheidsrechter Gernay verhuisden de punten meer dan waarschijnlijk naar de buurt van de Gaverbeek. Zonder dat tikkeltje geluk sta je in voetbal vaak nergens. Van Baekel en Niederbacher hadden nog geen tijd gehad om even uit te testen hoe ze de afwezigheid van Christiaens zouden doen vergeten of R.A.F.C. haalde zwaar uit. Frans van Rooij legde terug op Mark Van der Linden die een strakke loeier naar Galjé stuurde. Mark Van der Linden stond op meer dan twintig meter van het doel en hij mocht hopen dat de bal uiteindelijk een dalende beweging zou maken. IJdele hoop.

Via de deklat hield de kapitein er enkel een daverend applaus aan over. Patrick Schrooten lag een paar keer aan de basis van een goed opgezette actie, maar de verrassing kwam uit een totaal andere hoek. KSV Waregem dat amper een hoekschop versierde, trof bij de eerste gelegenheid raak. Van Baekel trapte, Karagiannis kopte. Ratko Svilar zat er niet tijdig tussen. Nul-één, de vrees voor een vroege tegengoal werd realiteit. De druk van R.A.F.C. leverde een serie hoekschoppen op.

Aan hoge ballen leek Nico Claesen echter geen boodschap te hebben. De omzwervingen die men van hem toch zou mogen verwachten, bleven uit. Op een schaarse counter was het dan nog KSV Waregem dat voor spanning zorgde. Van Baekel, sterk aan de bal, lanceerde zijn libero. Mertens schakelde Rony Van Rethy uit en knalde iets te voorbarig op doel. Ratko Svilar had twee tijden nodig. KSV Waregem kon worden verdacht van een overdreven verdedigende instelling, maar een beschuldiging van afbraakvoetbal zou hol hebben geklonken.

Het probeerde steeds van achter uit een tegenaanval op te bouwen, waarbij Karagiannis, Borkelmans en Teppers zich lieten betrekken. Vroeg in de tweede helft kraaide een gedeelte van de Antwerpaanhang victorie. Frans van Rooij had Rudi Taeymans op links bediend en de knappe voorzet werd door Mark Van der Linden zwevend in het zijnet gekopt. Optisch bedrog. De tweede periode stond helemaal in het teken van strafschoppen. Een gemeten voorzet van Borkelmans bracht Van Baekel in scoringspositie. Hij verdween samen met Rudi Taeymans met de neus ongeveer tien centimeter onder de grasmat.

Aan de overkant gebeurde identiek hetzelfde met Desloover die 'bleuke' Kurt Van Looveren mee naar de aardkorst sleurde. Het luidde een boeiende en bewogen laatste halfuur in. Thierry Pister, door een groepje supporters(?) onwaarschijnlijk negatief beoordeeld, kopte onweerstaanbaar voorbij Galjé. Onderkant lat en weg gelijkmaker. De vervanging van miljoenenkind Nico Claesen door de 21-jarige ex-provincialer Kurt Van Looveren leverde resultaat op. Hans-Peter Lehnhoff, de hardste werker, had aan de debutant heel wat steun. Patrick Schrooten dwong, op aangeven van Kurt Van Looveren, Galjé bliksemsnel horizontaal te gaan.

Nadat De Craeye en Niederbacher voor een paar stevige prikken hadden gezorgd, riep de plaatselijke bevolking om strafschop, omdat een verdediger een inzenden van Kurt Van Looveren met de hand geraakt had. Veel duidelijker was de fase waarbij Van Baekel Rudi Taeymans achterliet en Niederbacher in uitstekende positie bracht. Frankie Dekenne stak er een hand tussen. Het onrecht werd voor de bezoekers nog pijnlijker toen Frans van Rooij zijn linkerpootje nuttig besteedde (Roger Vlemings - GvA - 28/11/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (16)

Een ingevolge de afwezigheid van de geschorste Christiaens superdefensief KSV Waregem, heeft het de Great Old lastig gemaakt. Na een sterke start vanwege R Antwerp FC met een schot van Mark Van der Linden op de deklat, kwamen de West-Vlamingen in de 14e minuut bij hun eerste aanvalsactie op voorsprong. Een hoekschop werd door Karragiannis (opgemerkte waakhond van Frans van Rooij) tussen een bos van spelers in doel gedevieerd (0-1) en meteen konden de Antwerpspelers aan een achtervolging en een strijd tegen de klok beginnen.

Het zou een frustrerend 'gevecht' worden tussen een zich hardnekkig verdedigende Gaverbeekploeg en onze gelen, die ondanks hun bestendig overwicht, buiten een kopbal (halfweg de tweede helft) van Thierry Pister tegen de onderkant van de deklat weinig gevaarlijk waren. Bovendien waren de schaarse Waregemse counters niet van gevaar ontbloot. Toen tijdens het slotkwartier Dekenne in een duel met Niederbacher handsspel beging, sloot scheidsrechter Gernay de ogen en werd R.A.F.C. van de definitieve doodsteek gered!

Twee minuten voor tijd kreeg R.A.F.C. de beloning toen Frans van Rooij, even verlost van Karragiannis, mocht aanleggen en doelman Galjé kansloos was bij de lage schuiver vlak naast de zijstaak (1-1). Op te merken, het meer dan verdienstelijk debuut van Kurt Van Looveren, die in het begin van de tweede helft een 'onzichtbare' Nico Claesen verving (B.C. - Antwerp Clubblad-9 - 17/12/1988).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 28/11/1988)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Ratko Svilar
Ralf Geilenkirchen
Franky Dekenne
Rony Van Rethy
Rudi Taeymans
Thierry Pister
Patrick Schrooten
Frans van Rooij - 88'
Hans-Peter Lehnhoff
Marc Van der Linden
Nico Claesen
 
55' Nico Claesen (uit)/
Kurt Van Looveren (in)
K.S.V. Waregem
Hans Galjé
Bart Mauroo
Yvan De Sloover
Marc Mertens
Mc.Donagh
Patrick Teppers
Pino De Craeye
Manu Karagiannis - 13'
Richard Niederbacher
Alain Van Baekel