K.R.C. Genk

1 - 1

Zat. 28/01/1989 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Thyl Ghyselinckstadion

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters: Geert Mortier - Henri Maes
 
Na KRC Genk - R Antwerp FC

Luchtpiraat Patrick Schrooten slaat toe

Een behoorlijke dosis veldoverwicht ten spijt keek R Antwerp FC zaterdagavond bij de rust te Genk tegen een 1-0 achterstand aan. Daar was Bussutil, die tijdens de lange winterstop in het zonnige Malta een behoorlijke dosis zuurstof had opgedaan, met een goed gerichte lage bal verantwoordelijk voor. Net voor de wedstrijd een uur ver was, zorgde Patrick Schrooten met een in de onderste hoek geplaatste kopslag voor de eindstand.

Daar bleken achteraf de trainers van beide clubs om diverse redenen mee tevreden, ook al omdat ze elk een naar geschorsten moesten missen. Het gesleutel aan de samenstellingen gaf kennelijk niet volledig wat werd verwacht. Feit is dat anderzijds bitter weinig uitgespeelde kansen genoteerd dienden te worden. Dan heb je al evenveel geluk nodig om een zege af te dwingen als om toch niet zonder veel verhaal de boot in te gaan. KRC Genk met Janssens voor de gelegenheid als sobere en bekwame libero, keek aanvankelijk wat graag de kat uit de boom. Het liet de tegenstander komen, ving hem beheerst met een stevig georganiseerde verdediging op en speculeerde vooral op snelheid en balvaardigheid van Bussutil om af en toe splijtend uit te breken. Zij het doorgaans niet diep genoeg.

R.A.F.C. was veel aan de bal en tastte de verdedigende gordel af, bracht daarbij het nodige geduld op, maar wist weinig ruimte en nog minder reŽel doelgevaar te scheppen. Zowel Wim De Coninck als Ivkovic stonden er dus meestal geinteresseerd, zij het niet eens gespannen naar te kijken. Mochten of moesten zij af en toe ingrijpen, dan bleken ze uiteindelijk toch voldoende geconcentreerd om niet in de fout te gaan. Het uitblijven van een zo gevreesde tegengoal wakkerde wel het vertrouwen van de Racingers aan. Een actie Bussutil-De Raeve-Gyimesi inspireerde de Hongaar tot een listige doorsteek. De Maltees scharrelde het leer behendig mee tussen twee belagers en stak het dicht tegen de rechterdoelpaal in het net.

Met Dirk Goossens in de plaats van Nicola Jurcevic trokken de Sinjoren meteen na de kampwisseling nijdig op zoek naar de gelijkmaker. Zij gingen zoals voorzien sterke pressie uitoefenen, zij het vrij onbeheerst. De Limburgers bleken overigens wijselijk niet geneigd zich in te graven. Ze stoorden sterk en vroeg om de dreiging, in niet geringe mate verpersoonlijkt door 'joker' Dirk Goossens, zoveel mogelijk op afstand te houden. Overigens kwamen ook Hans-Peter Lehnhoff en Frans van Rooij nu meer in het stuk voor. Een stilstaande fase werd de Genkenaren noodlottig. Frans van Rooij stuurde een vrije trap hoog voor doel. Patrick Schrooten klom daar als een heuse luchtpiraat boven al de anderen uit en joeg met een keurige kopstoot de bal buiten het bereik van Ivkovic binnen.

Van dan af verliep het treffen in een vinnige cupsfeer en zakte het al niet zo hoge peil nog wat lager. Scheidsrechter Frans Van den Wijngaert deelde in die malaise. De spelleider ging te pas en te onpas fluiten in het voor- en nadeel van beide partijen. Iedereen wilde wel graag nog wat forceren, maar bleek daartoe niet voldoende inspiratie te hebben (Paul Coopmans - bron: onbekend - 30/01/1989).

Dirk Goossens jaagt bezoekers na rust naar hoger toerental

Winterslag.ó De gebuisden van Rijkevorsel. Zo zou je de opponenten van zaterdagavond kunnen omschrijven. Het bekervoetbal hoort voor zowel KRC Genk als R Antwerp FC tot het verleden. Allebei werden dan nog door dezelfde club uitgeschakeld. Balbezit. Dat was zowat het enige wat R.A.F.C. in de eerste periode kon versieren. Van doelgevaar was er helemaal geen sprake. De voorsprong van KRC Genk aan de rust was dan ook niet onverdiend. Dirk Goossens joeg Antwerp na de pauze naar een hoger toerental. Verder dan de gelijkmaker kwam de Kessler-brigade niet.

Plessers en Swinnen bleven bij KRC Genk geschorst langs de kant, terwijl Farrington als vierde buitenlander naast de selectie viel. Ook George Kessler had zijn problemen. Hij moest Thierry Pister en Yves Vanderveeren missen, liet Nico Claesen en Ralf Geilenkirchen met de invallers opdraven, liet Dirk Goossens op de bank starten en koos voor Kurt Van Looveren en Nicola Jurcevic in de basis. Vooral de keuze voor de. Joegoslaaf was niet direct een meevaller. Het bleef dan ook bij balletje rondspelen zonder Ivkovic ook maar den keer echt te bedreigen. Wim De Coninck kreeg wat werk op te knappen. De thuisploeg profiteerde van de onmondigheid van de bezoekers om met rake counters voor verwarring te zorgen. Vooral de Maltees Busuttil bleek meermaals ongrijpbaar voor Frankie Dekenne. Ook Gyimesi deed soms erg leuke dingen.

De Hongaar probeerde het tot twee keer toe vanop afstand. Wim De Coninck raapte op. De Antwerpdoelman moest pas echt zijn kunnen tonen toen De Raeve Busuttil links voor zijn kooi afzonderde. Het schot van de Maltees werd door de Antwerpgoalie met beide vuisten weggepuncht. Tussendoor hadden de bezoekers even mogen uithalen. Frans van Rooij wipte een vrije trap tot bij Mark Van der Linden en hij knalde in een tijd nipt over. Even voor de rust klom KRC Genk op voorsprong. De Raeve bediende Gyimesi. De Hongaar tussen Rony Van Rethy en Frankie Dekenne door tot bij Busuttil. De kleine spits schoof laag binnen.

Dirk Goossens dus na de pauze tussen de krijtlijnen. R Antwerp FC ging resoluut op zoek naar de gelijkmaker. Toch was het Busuttil die opnieuw voor het eerste doelgevaar zorgde. Een door Rudi Taeymas weggeven hoekschop, werd door Gyimesi voor doel geslingerd. De kleine Busuttil mocht totaal vrijstaand inkoppen. Gelukkig voor de bezoekers kreeg Frank Mariman er nog net het voorhoofd tegen, zodat de bal opnieuw in hoekschop verdween.
De druk van R.A.F.C. werd nochtans alsmaar groter. Ook kansen bleven dit keer niet uit. Hans-Peter Lehnhoff kreeg met een forse schuiver Ivkovic plat. Rony Van Rethy lokte een dubbelpas met Dirk Goossens uit maar miste vervolgens zijn schot.

Een actie tussen Frans van Rooij en Hans-Peter Lehnhoff werd door Dirk Goossens net niet in een doelpunt verlengd. Ondanks de puike organisatie van Rudy Jansssens en het secure werk van doelman Ivkovic, kon een bezoekend doelpunt niet uitblijven. Een uurtje voetbal hadden we erop zitten toen Frans van Rooij een vrije trap vanop links voor de Genkse muit zwiepte. Mark Van der Linden, Patrick Schrooten en Rony Van Rethy stonden aan de tweede paal te wachten. Het was uiteindelijk Patrick Schrooten die met een flinke kopslag de stand opnieuw in evenwicht bracht. Het gebeuren bleef boeien. Vooral dan omdat KRC Genk niet bij de pakken bleef zitten.

Zo profiteerde Busuttil van balverlies van Rony Van Rethy om opnieuw op Wim De Coninck af te stormen. De Antwerpdoelman had alweer het laatste woord. Net voor affluiten nog even Dirk Goossens. Mark Van der Linden en Frans van Rooij knutselden een prima actie in elkaar, Dirk Goossens probeerde al draaiend Ivkovic te verschalken. De Genkse doelman hield het toch bij die 1- 1. Wat Bertho Bosch nog bezielde om zich in de slotfase een rode kaart op de hals te halen bleef voor iedereen onduidelijk (Luk De Ranter - GvA - 30/01/1989).

Retrospectieve Bob Crauwels (20)

Tegen hekkensluiter KRC Genk, nochtans zonder de geschorste Plessers, is de Great Old, waarbij ook de geelgeschorste Thierry Pister, de roodgeschorste Yves Vanderveeren nadubbele boeking, de gekwetste Rudi Smidts en de geopereerde Ratko Svilar niet verder gekomen dan een flauwe puntendeling (1-1) ! Met Nicola Jurcevic als derde buitenlander in de plaats van Ralf Geilenkirchen, waren de rood-witten tijdens de eerste helft zelden gevaarlijk. De Joegoslavische doelman lvkovic als Limburgse debutant werd niet in verlegenheid gebracht. Vijf minuten voor de rust kwamen de lokalen op voorsprong (1-0) toen Franky Dekenne, Rony Van Rethy en Rudi Taeymans door eťn actie Gyimesi-Busutil uit verband werden gespeeld en Wim De Coninck kansloos was bij de geplaatste bal van de Maltees.

Na de rust werd Nicola Jurcevic vervangen door Dirk Goossens en meteen kwam er meer schwung in de rood-witte aanvalsacties. Na 14 minuten kwam de Great Old langszij toen Patrick Schrooten op de juiste plaats stond om een vrijschop van Frans van Rooij buiten bereik van lvkovic binnen te koppen (1-1)! Van dan af toonde R.A.F.C. zich de betere
ploeg, zonder echter nog opmerkelijk gevaarlijk te zijn. Meteen bleef het bij een billijk gelijkspel dat beide ploegen tevreden kon stellen. Vijf minuten voor tijd werd de ingekomen Berto Bosch na slechts acht minuten op het terrein, met twee gele kaarten uitgesloten (B.C. - Antwerp Clubblad - 25/06/1989).

Te weinig kansen

Winterslag ó "We waren naar Genk gekomen om beide punten mee te graaien. Uiteindelijk ben ik met dat ene punt best tevreden", vertelde George Kessler die wist dat zijn team vooral voor de rust bleekjes was geweest. "Vorig jaar kwamen we hier met 1-5 winnen. Toen creŽerden we ten minste tien kansen. Nu waren we gedurende de hele wedstrijd het meest bij de bal, maar doelkansen bleven, vooral dan in de eerste helft, uit. KRC Genk had zich natuurlijk beter op ons ingesteld en ook de staat van het speelveld was niet optimaal. De bevroren plekken aan de zijkant maakte het vooral H.-P. Lehnhoff tijdens de eerste helft erg moeilijk. Aan de overzijde kwam hijnadien veel beter tot zijn recht."

Tijdens de rust wisselde George Kessler Nicola Jurcevic voor Dirk Goossens. Een goede gok, zo bleek achteraf. "Ik heb het daarnet nog tegen Dirk gezegd," aldus nog de A.D. "Dirk Goossens speelde een prima tweede helft. Hij werkte voor de ploeg en knokte voor elke bal. Zo wil hem graag aan het werk zien. Met Dirk Goossens in de ploeg kwamen de kansen er wel. Het gelijkspel is dan ook zeker verdiend."

Dirk Goossens kon opnieuw lachen. Hij werd opnieuw opgenomen in de kern en zijn prestatie laat vermoeden dat hij volgend weekeinde wel eens aan de aftrap zou kunnen staan. "Ik was al erg blij weer bij de veertien te behoren. Ik voelde trouwens dat ik opnieuw een kans zou krijgen. Gewoon spelen voor de ploeg en me volledig geven, dat was het enige wat me te doen stond. Ik ben dan ook in mijn opzet geslaagd." Dirk Goossens spoedde zich vervolgens naar de spelersbus (L.D.R. - GvA ) 30/01/1989).

(bron: de pers - 30/01/1989)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
Wim De Coninck
Rony Van Rethy
Franky Dekenne
Rudi Taeymans
Frank Mariman
Nicola Jurcevic
Patrick Schrooten - 59'
Hans-Peter Lehnhoff
Frans van Rooij
Kurt Van Looveren
Marc Van der Linden
 
46' Nicola Jurcevic (uit)/
Dirk Goossens (in)
K.R.C. Genk
Tomislav Ivkovic
Rudi Janssens
DaniŽl De Raeve
Carmel Bussutil - 40'
Laszlo Gyimesi
Berto Bosch - 85'
???