Nationale 1A - Jupiler Pro League - speeldag 26 - Royal Antwerp FC-KAS Eupen
Bosuilstadion - zaterdag 18 februari 2023 - 16u.00
(17/02/2023)(Auteur: PeWe)(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online)
Scheidsrechter(s): Wim Smet, Dirk Gilon, Nick Senecaut, Simon Bourdeaud'Hui.

De kern: met deze 26e speeldag is de eindspurt richting seizoenseinde van de reguliere competitie ingezet. Team Mark van Bommel heeft nog steeds rekening te houden met een zware blessurelast. Eerder deze week pikten Faris Haroun, Sam Vines en Pieter Gerkens, die vandaag 28 kaarsjes uitblaast met felicitaties van al zijn rood-witte fans, voorzichtig aan bij de groepstrainingen. Blijven Alhassan Yusuf Abdullahi, Björn Engels, Koji Miyoshi en Arbnor Muja nog onbeschikbaar, Calvin Stengs zit zaterdag diens derde van zijn onrechtvaardige rode sanctie uit. De wedstrijdselectie zal alvast een deel van de trouwe aanhang moeten missen nu de onderste ring van tribune vier verplicht gesloten blijft bij bondsbeslissing. Mandela Keita veroverde afgelopen twee wedstrijden niet alleen de harten van de trouwe aanhang, hij werd ook twee keer verkozen tot man van de match. Alvast geen misse prestatie voor de twintigjarige nieuweling. De kwestie van de kleur van zijn voetbalschoenen kwam alvast aan de orde tijdens diens eerste interview.

De (20) namen van de selectie (in numerieke volgorde): Jean Butez, Ritchie De Laet, Gyrano Kerk, Michel Ange Balikwisha, Vincent Janssen, Gaston Avila, Toby Alderweireld, Jurgen Ekkelenkamp, Ortwin De Wolf, Mandela Keita, Christopher Scott, Zeno Van den Bosch, Jelle Bataille, Arthur Vermeeren, Laurit Krasniqi, William Pacho Tenorio, Kobe Corbanie, Nils Devalckeneer.

Facts & figures: gele kaarten spelers JPL >> 44+3, gele dreiging JPL >> vier spelers, geelgeschorst JPL >> niemand, rode kaarten JPL >> (1), roodgeschorst JPL >> Calvin Stengs (3/3), dokterscabinet >> Alhassan Yusuf Abdullahi, Björn Engels, Malick Keita, Koji Miyoshi, Arbnor Muja.

Nieuwssprokkels Online:
**Het verleden: "Birger Verstraete (foto: archief De ANTWERPSUPPORTER Online) heeft het laatste woord", kopte ons verslag na de 4-2 overwinning op de 19e speeldag van de reguliere competitie van het vorige seizoen. Hoewel de Panda's net voor de rust na doelpunten van Ally Samatta en Benson Manuel nog de aansluitingstreffer netten, zorgden Radja Nainggolan even na de break en... Birger Verstraete seconden voor affluiten nog voor verdere voorsprong. Het wordt nu zaterdag de zesde onderlinge wedstrijd sinds de promotie van de Reds naar de Jupiler Pro League. Slechts een keer konden de Oostkantonners een punt meegraaien. "Lior Refaelov dropte een vrije trap richting verste paal waar Dieumerci Mbokani de bal teruglegde op de instormende centrale verdediger Junior Pius. Met diens tweede kopbaldoelpunt van de avond verzoende hij het morrende publiek weer met hun helden. Ook na deze remonte kon de Great Old met kansen voor Bruny Nsimba en Pieter Gerkens het laken naar zijn kant trekken. Het jeugdprodukt van KRC Genk scoorde na een knappe infiltratie, maar zijn ervaren spitsbroeder stond in de voorafgaande fase mogelijk een millimeter buitenspel. Ook Manuel Benson kraakte nog een schot. De late invalbeurt van Koji Miyoshi bracht even weinig zoden aan de dijk. In blessuretijd redde De Wolf nog een inzet van Bruny Nsimba", ging het verhaal van die 20e september 2020. Op uitzondering van die 30e april 2016, spreken de cijfers en statistieken in het voordeel van de Great Old.
**Hoewel KAS Eupen met 54 toch al een behoorlijk aantal gele kaarten totaliseert en met B. Lambert, J. Davidson, J Jeggo en S. Peeters enkele flinke doorpakkers telt, staan er Am Kehrweg geen spelers op scherp. Team Mark van Bommel moet rekening houden met 47 gele kaarten (waarvan de twee boekingen van Dinis da Costa Lima Almeida en Radja Nainggolan geen uitwerking zullen hebben) en liefst vier spelers onder dreiging. Opmerkelijk: Van Driessche haalde in tegenstelling tot zijn indrukwekkende gemiddelde vorige speeldag slechts vijf keer de gele kaart boven in de Cegeka Arena, drie troffen raak bij een speler in rood-wit shirt.
**Vincent Janssen blijft runner-up van de leidersplaats in de topschutterstabel. Hij totaliseert momenteel veertien competitietreffers en drie beslissende passes. Hij deelt momenteel die tweede plaats met Hugo Cuypers van KAA Gent. Met zes treffers deelt K. N'Dri van tegenstander KAS Eupen een gedeelde 23e plaats in de ranking.
**Na RSC Anderlecht, Club Brugge KV hield Jean Butez in de Cegeka Arena van KRC Genk al voor de derde keer op rij de nul. Hij is met 12+1 clean sheets de absolute leider in dit nevenklassement. Was er tot de 22e speeldag strijd om de eerste plaats, de Antwerpdoelman telt er inmiddels drie meer dan eerste achtervolger A. Bodart.
**Afgelopen weekeinde vierden de allerjongste Young Reds een klein feestje: Gerard Vandeplas (16) en Milo Horemans (16) scoorden heel vroeg en heel laat in de partij tegen OHL (B) en bezorgden hun team zo de driepunter.
**Afgelopen week bereikte ons het nieuws van het overlijden van Etienne Wilssens. Hoewel een zuiver product van K Berchem Sport, werd hij in 1976 op z'n dertigste nog prof bij R.A.F.C. en verdedigde twee seizoenen het rood-witte shirt. Etienne Wilssens werd 76 en werd in het I.M. van K. Berchem Sport terecht "misschien wel één van de meest onderschatte spelers van zijn generatie" genoemd. We delen in het medeleven voor familie en vrienden.
 
  
HOME