Nationale 1A - Jupiler Pro League - speeldag 30 - Royal Antwerp FC-Sporting du Pays de Charleroi
Bosuilstadion - zondag 19 maart 2023 - 13:30u.
(16/03/2023)(Auteur: PeWe)(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online)
Scheidsrechter(s): Nathan Verboomen, Mathias Hillaert, Ruben Wyns, Wim Smet.

De kern: het blijft drummen in de buurt van de blessureboeg, al is de uitstroom stilaan op gang gekomen. Sam Vines maakte vorige week zondag zijn wederoptreden met de Young Reds nadat hij vele maanden aan de kant stond vanwege een blessure. Alhassan Yusuf Abdullahi mocht vorige week de buitentraining hervatten en loopt stilaan in de richting van een volledig herstel. Toby Alderweireld, Björn Engels, Pieter Gerkens, Koji Miyoshi, Calvin Stengs en Anthony Valencia werken elk volgens eigen tempo en inzicht verder aan hun revalidatie. Enkele dagen nadat Toby Alderweireld zijn vertrek bij de Rode Duivels wereldkundig maakte, berichtte Vincent Janssen een punt te zetten achter zijn internationale loopbaan bij Oranje. Het lokte uiteenlopende reacties uit bij de kenners van het Nederlandse voetbal, al zijn vooral de supporters van Royal Antwerp FC niet rouwig om de beslissing van hun spits. Antwerps topschutter staat komende zondag net als Jean Butez met de Gouden Stier op de rug aan de aftrap. Er staan momenteel steeds twee spelers op scherp.

De (19) namen van de selectie (in numerieke volgorde): Jean Butez, Ritchie De Laet, Gyrano Kerk, Alhassan Yusuf Abdullahi, Michel-Ange Balikwisha, Arbnor Muja, Abderahmane Soussi, Sam Vines, Gaston Avila, Jurgen Ekkelenkamp, Ortwin De Wolf, Mandela Keita, Christopher Scott, Zeno Van den Bosch, Jelle Bataille, Arthur Vermeeren, William Pacho, Kobe Corbanie, Gerard Vandeplas, Davino Verhulst.

Facts & figures: gele kaarten spelers JPL >> 51+1, gele dreiging JPL >> twee spelers, geelgeschorst JPL >> niemand, rode kaarten JPL >> (1), roodgeschorst JPL >> niemand, dokterscabinet >> Toby Alderweireld, Björn Engels, Pieter Gerkens, Malick Keita, Koji Miyoshi, Calvin Stengs, Anthony Valencia.

Nieuwssprokkels Online:
**Het verleden: het wordt steeds moeilijker voor de Belgische clubs om de Europese kwalificatie af te dwingen, al was er in het verleden ook al die ene wedstrijd eind mei 2018 tegen Sporting du Pays de Charleroi om de Europese voorrondes te bereiken: "In de herfst van 1993 speelden de Reds voor het laatst op het Europese toneel. Natuurlijk tellen wij het Intertoto fantasietje van 1997 gemakshalve niet mee. Kon de thuisploeg, wederom gesteund door een luidruchtige achterban, de poort naar Europa openbeuken? Na niet eens acht seconden viel de snelste goal ooit uit de Jupiler Pro League. Het was wel een verbouwereerde Sinan Bolat (foto: archief De ANTWERPSUPPORTER Online) die het nakijken kreeg op een inzet van goudhaantje Osimhen", er volgde nog een tweede tegentreffer. Goed negentig minuten en enkele weken later maakte de Great Old na een heftige voorbereiding en een victorie tegen FC Viktoria Plzeň in twee wedstrijden kennis met Calvin Stengs en AZ Alkmaar. Hoe dat afliep weet elke rechtgeaarde roodwitte fan. Van de afgelopen drie edities werd de wedstrijd vanwege de overheidsmaatregelen een keer in een geheel leeg Bosuilstadion betwist. Dat belette de Great Old niet om dankzij doelpunten van Michael Frey (2) en Ally Samatta die keer het beste resultaat sinds de promotie naar de JPL neer te zetten en de derde plaats in het klassement te claimen. "Lukte het eerder niet met het hoofd, de schicht van Björn Engels verdiende beter dan op de linkerpaal uiteen te spatten. De bezoekers waren na deze verwittiging even van hun a propos. Hun afweer bleef voorlopig wel overeind, ondanks een stevige uithaal van Radja Nainggolan. ./. Ally Samatta en Koji Miyoshi maakten een opgemerkte entree. De kwieke middenvelder kreeg opnieuw vaart in het roodwitte elftal. Op diens aangeven, belandde de zwieper van Radja Nainggolan op het dak van Kamara. ./. Benchaib stond als vervanger voor Kayembe nauwelijks op het terrein, of Michel-Ange Balikwisha (foto: archief De ANTWERPSUPPORTER Online) rondde zijn solo af met een gemeten assist voor Ally Samatta die in de rechterbenedenhoek binnenprikte", aldus lezen we het wedstrijdverslag. Deze wedstrijd tussen beide clubs is absoluut een van de klassiekers van het nationale voetbal.
**Na Nathan Verboomen en Bert Put was ook Nicolas Laforge zuinig met de kaarten in het Stade du Pairay. Christopher Scott vloog bij zijn eerste overtreding meteen in het opschrijfboekje voor een clubtotaal van 52 boekingen, zes minder dan tegenstander Sporting du Pays de Charleroi.
**Drie wedstrijden na elkaar op de juiste plaats 'opduiken' in de zestien en scoren, het is nu ook Jurgen Ekkelenkamp gegeven. De middenvelder zit inmiddels aan bijna evenveel doelpunten (5), als assists (6). Dat aantal goals is net evenveel als dat van Micky Balikwisha en Charleroi-topschutter Daan Heymans. Absolute topschutter in rood en wit blijft uiteraard Vincent Janssen. Met zestien doelpunten grijpt hij meteen ook de toprangschikking en mag zondag met de Gouden Stier het veld op.
**Antwerpdoelman Jean Butez mag al langer met de Gouden Stier het veld op. In Seraing tijdelijk niet, maar zijn aantal van zestien clean sheets is nauwelijks nog bij te benen voor de tegenstand. Eerste achtervolger A. Bodart telt er nu elf, twee meer dan o.a. P. Nardi van KAA Gent.
**De Young Reds moesten de afgelopen week twee keer aan de bak. Zondag bezorgde Gwendal Degallaix met een late treffer zijn coaches en club de driepunter tegen K Rupel Boom FC. Woensdagavond bleef in het inhaalwedstrijd tegen Hoogstraten VV de score steken op de beginstand. Voor een 'leuke' anekdote van vervlogen dagen in de op een na hoogste afdeling kun je Ken Bastin altijd porren... Zondag nemen de Young Reds het op tegen William Owusu Acheampong!
**Wil je alles weten over de zielenroerselen van Calvin Stengs en Jurgen Ekkelenkamp, luister dan naar de tweede aflevering van Antwerp Antwoord.
 
  
HOME