Scheidsrechter: René De Bleeckere

Lijnrechters: Georges Pollet - Marcel Vermeire

Na R Antwerp FC - Cercle Brugge KSV

Thuisploeg uitgefloten, late gelijkmaker door grensrechter weggewuifd

Deurne — Je moet een kat een kat durven noemen, R Antwerp FC heeft door een slechte verrichting om deze thuisnederlaag gevraagd. Een anti-climax in de volle zin van het woord na de 2-0 zege tegen de landskampioen. Meteen een mislukte herhaling met het oog op FC Zurich. Jean Dockx draaide overigens niet rond de pot. "We hebben ons zelf de das omgedaan. Onze manier van aanpakken was verkeerd. Het is ook duidelijk dat we veel kansen nodig hebben om te scoren. Het blijft me echter een raadsel waarom dat late doelpunt van Harry Cnops afgekeurd werd." Twee minuten voor tijd verlengde Harry Cnops een vrijschop van Laszlo Fazekas met het hoofd. De vreugde om die gelijkmaker was enorm, maar er volgde dito protest toen het vlaggetje van de grensrechter omhoog bleef en het doelpunt geweigerd werd wegens een (ongeloofwaardig) buitenspel.

Het is overigens zeer de vraag of de rood-witten, collectief in een off-day, dit gelijkspel hadden verdiend. Ze speelden het grootste gedeelte van de wedstrijd weliswaar op de Brugse helft, warrig en ongeordend. Vooral in de afwerking werd het een fiasco. Het scheelt een slok op een borrel als je zonder Petrovic en Van der Linden moet aantreden. Al in de eerste helft was de spoeling dun. Tempo en inzet waren matig. Alleen Laszlo Fazekas had af en toe wat inspiratie in huis. Harry Cnops en Jean-Michel Lecloux verslikten zich geregeld in de aanval. De spits miste vijf minuten voor de rust een levensgrote kans. Seconden vóór de pauze kwam de zwaarste klap. Uit een aangeven van Ukkonen haalde Verheecke vernietigend uit.

Met een 0-1 achterstand kon R.A.F.C. op rooftocht. In een soms stormachtig offensief tijdens de tweede helft met zoveel mislukte schoten als kansen, met een resem hoekschoppen en vrije trappen, ging de thuisploeg de mist in. Er was geen rust in het elftal, te weinig steun voor Laszlo Fazekas om de Brugse barricade omver te werpen. Cercle bleef koelbloedig, ook toen Leo Van der Elst in de laatste minuten de vuisten van Barth trof en de gelijkmaker van Cnops (ten onrechte) onder veel gekrijs en getier werd afgekeurd (GvA - Frans Van Bergen - 1983-09-12).

Door het oog van Bob (6)

Zonder Vladimir Petrovic (lichte kuitverrekking) en Mark Van der Linden (zware enkelverstuiking) heeft R Antwerp FC tegen het bescheiden S.V. Brugge van oud-speler. Henk Houwaert eens te meer kennisgemaakt met één van die typische 'anti-climax-nederlagen op de Bosuil'.

De roodwitten, van wie sommigen te veel met FC Zürich in het achterhoofd zaten, haspelden het grootste deel van de eerste speelhelft in wandeltempo af, met alle gevolgen vandien. Als Harry Cnops op voorzet van Jean-Michel Lecloux een gemaakt doelpunt liet liggen en vlak voor de rust Verheecke op één van de weinige Brugse tegenaanvallen succes kende (0-1), besefte rood-wit ten volle dat het zo niet verder kon!

Voor de tweede helft kwam een heel wat positiever ingesteld R.A.F.C. tussen de lijnen. Meteen werd het een strijd tegen de tijd en een bestendig beuken op de Brugse muur. De kansen werden om de haverklap verkwanseld tot Harry Cnops met nog een minuut te spelen, toch met het hoofd afrondde. Scheidsrechter De Bleeckere wees naar het midden, de volledige Bosuil-aanhang juichte, tot men plots de grensrechter met de vlag in de hoogte zag staan. Het doelpunt werd eens te meer (bij R.A.F.C. ben je dit nu eenmaal gewoon) voor twijfelachtig positiebuitenspel afgekeurd.

Na R.W.D.M., KSC Lokeren werd rood-wit aldus een derde punt ontnomen. De onrechtvaardigheid diende de club er in alle ontgoocheling bij te nemen. Een wedstrijd om vlug (maar niet zo gemakkelijk) te vergeten (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 22/09/1983).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 12/09/1983)

8 Harry Cnops

82' 10 Jean-Michel Lecloux (uit)/
11 Paul Sanders

83' 11 Paul Sanders (uit)/
7 Saevar Jonsson (in)
89' 10 André Raes (uit)/