K. Lierse S.K.

1 - 2

Zat. 05/01/2008 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: HVDP-stadion

Toeschouwers: 7.506
 
Scheidsrechter: Marc Goudeseune

Lijnrechters: Edgard Vanden Boer - Chris Dams
 
Stavros Glouftsis scherprechter in aangename provinciale derby
Eigen bericht - R Antwerp FC kwam net als een jaar geleden in de Lierse thuisbasis de overwinning opeisen. Alleen oogden de cijfers nu minder uitgesproken dan na die memorabele bekerwedstrijd. In een beklijvende en aangenaam om volgen partij bleef de 1-1 ruststand inderdaad tot diep in de tweede periode op het bord. Er was vlak voor tijd Stavros Glouftsis nodig om een snedige prik over links via David Geeroms en Zarko Jelicic simpel af te ronden. Spelers en supporters van R Antwerp FC mochten meteen een feestje bouwen. De eerste uitoverwinning van de lopende competitie was in deze prille nieuwjaarsmaand meteen een feit. Antwerpcoach Warren Joyce genoot tijdens het interview met RAFC.TV dat vanwege een werkverbod voor tv- en webteam in de persruimte van het Lisper stadion noodgedwongen aan de rand van het speelveld gebeurde, zichtbaar na.

Toch had de Antwerpcoach een werkweek van wikken en wegen achter zich. 't Was al vlug duidelijk dat zowel Bobsam Elejiko als Ransford Addo zouden moeten wennen aan een partnership centraal in de defensie. Ondanks een nasluimerende hezigheid van een eindjaarsgriepje volgde Roel van Hemert op rechtsachter. In de keuze uit twee niet echt met de positie vertrouwde spelers gaf de roodwitte sportieve patron de voorkeur aan de ervaring en offensieve meerwaarde van David Geeroms op linksachter boven het jeugdig enthousiasme en de defensieve kundigheid van Bart De Corte. Zarko Jelicic kwam over van de rechterflank, waar Souleymane Mamam bijna echt aan zijn laatste kans begon. Kevin Baert en Spencer Verbiest moesten elk in hun specifieke rol voor aanvoer zorgen voor Darko Pivaljevic en Peter Utaka.

En roodwit schoot stevig uit de startblokken. Ondanks het waterdoorzopen veld moest de thuisploeg enige tijd op zijn defensieve strepen staan. Op de derde minuut zorgde Zarko Jelicic met een naastgerichte kopbal voor het eerste doelgevaar. Ondertussen had KLSK dank zij Jeroen Mertens wel al een eerste hoekschop weten te versieren. Een Lierse combinatie in de lengterichting werd deskundig door Bobsam Elejiko afgestopt. Via een snelle dubbelpass met Ransford Addo lanceerde Kevin Baert spits Peter Utaka die van heel veel meters vrijheid gebruik maakte. Slalommen langs doelman Van Der Jeugt en de bal ijzig kalm in het doel deponeren. De vroege bezoekende voorsprong stond op het bord (6'). Geelzwart reageerde meteen furieus, maar moest ook defensieve risico's lopen.

Gelukkig klapte de buitenspeval nu wel behoorlijk vroeg dicht om er Peter Utaka in te vangen. Debutant Rimkus zette het doel van Predrag Ristovic met een verre vrijschop onder druk, maar de kopbal van Mertens belandde in de grijphanden van de Antwerpdoelman. Buyens troefde op rechts Zarko Jelicic af en zette meteen in de loop van Charlie Miller die de roodwitte verdediging het nakijken gaf (1-1). Precies tien minuten had de roodwitte achterban het overwicht gehad. Het publieke volume kantelde nu in de andere richting. Op het veld hielden de twee teams mekaar best in evenwicht. Bezoeker R Antwerp FC met aangebonden spel, terwijl de thuisploeg al vlug gebruik maakte van de spectaculaire verre bal. Predrag Ristovic had maar weinig moeite met de poging van Charlie Miller.

Het verre schot van Kevin Baert miste richting en belandde naast. Gebrek aan piment in de zone van de waarheid? Toch moest Predrag Ristovic tot twee keer toe ingrijpen, eerst met de vuisten. Uit de rebound haalde hij een vrijschop uit het luchtduel met Verheyen. De foutenlast nam wel een tikkeltje toe en hoewel een beetje inconsequent in de voordeelregel, scheidsrechter Goudeseune hield de zaakjes redelijk onder controle. Even over het half uur kwam roodwit nog eens gevaarlijk aanstormen in de 16, maar Peter Utaka kon geen baas worden over de voorzet van Darko Pivaljevic. Eerste geel was er voor De Witte voor een stevige ingreep op de frÍle benen van Souleymane Mamam. Nog voor de rust gingen ook Spencer Verbiest en Rimkus in het boekje voor onsportief gedrag.

Een stevige, maar niet geheel afgewerkte versnelling van Peter Utaka over de linkerflank sloot de eerste periode op 1-1 af. Beide coaches tevreden en dus begonnen de starterselftallen ook aan de tweede helft. R Antwerp FC startte opnieuw gretig en gevaarlijk. Op aangeven van Peter Utaka besloot Zarko Jelicic in het zijnet. Niet veel later had Van Der Jeugt en met hem heel KLSK geluk. Peter Utaka onderschepte een doorgeschoten terugspeelbal, maar de Lierse goalie kon in extremis op de lijn redding brengen. 't Was even wachten op een lokale reactie. Buyens probeerde het opnieuw met een cross. Zarko Jelicic demonstreerde zijn onvermoede defensieve inzicht door via zijn doelman de actie te onderbreken. Bueno De Castro was de eerste Lierenaar om middels een te hoog gerichte kopbal echt op het Antwerpdoel af te gaan.

Roel van Hemert werd geboekt voor een door Bueno De Castro geŽnsceneerde obstructie. Het eerste uur bijna voorbij, KLSK had nu een licht veldoverwicht opgebouwd. Antwerpcoach Warren Joyce maakte als eerste van zijn bank gebruik. Stavros Glouftsis kwam de leeggespeelde Souleymane Mamam vervangen en zou een cruciale rol spelen. Schoof Kevin Baert een beetje naar de kant, Darko Pivaljevic plooide nu meer terug. De spits was in zijn nopjes ondanks het nogal ruwe karakter van de contacten. Er was wat verzorging over en weer nodig. En een scheidsrechtersbal op zijn tijd om de match weer op gang te brengen. Op een daarvan moest Roel van Hemert zich reppen om invaller Ventose af te stoppen. In de reactie ging Peter Utaka aan de haal. De corner van Zarko Jelicic mangelde echter aan hoogte.

KLSK kon uitbreken. Ventose trapte laag op doel. De volbaardige Luciano Olguin, ingekomen voor de ook al gezichtbehaarde Peter Utaka, speelde zijn rol in het laatste kwartier van de partij. De spits redde Kevin Baert van een derde karton door vol in 't zicht van de scheidsrechter te lopen en dus zelf geboekt te worden zonder misgreep. Waar Bueno De Castro zo'n tien minuten voor affluiten met een krulbal over doel faalde, gaf Stavros Glouftsis met nog enkele tikken op de klok de score zijn definitief uitzicht. Hij rondde een aanvalsactie over links af: Zarko Jelicic het voorbereidende loopwerk, Luciano Olguin het slimme aflossingspunt. De roodwitte voorsprong was goed voor nog vijf bijzonder zenuwslopende minuten. KLSK reageerde onmiddellijk met een vervanging en... een doelpunt van Bueno De Castro dat vanaf het vertrek van de diepe bal van Miller werd afgevlagd en dus niet geldig was.

De boys van Joyce bleven overeind en boekten eindelijk de eerste uitzege van het seizoen. Was de oudejaarsstemming op de Bosuil vorige week verpest, het nieuwjaarscadeau aan de fans was dan weer opperbest! De zinloze discussie die volgde op de verbanning uit de persruimte was voor het bezoekende webteam de enige smet op een voor het overige gastvrije ontvangst.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 05/01/2008)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Predrag Ristovic
2 Roel van Hemert - 58'
16 Ransford Addo
7 Bobsam Elejiko
17 David Geeroms
19 Souleymane Mamam
14 Spencer Verbiest - 44'
8 Kevin Baert
52 Zarko Jelicic
11 Peter Utaka - 6'
9 Darko Pivaljevic
 
59' 19 Souleymane Mamam (uit)/
10 Stavros Glouftsis (in) - 88'
73' 11 Peter Utaka (uit)/
99 Luciano Olguin (in) - 75'
82' 8 Kevin Baert (uit)/
33 Marco Gbarssin (in)
K. Lierse S.K.
1 Sven Van Der Jeugt
20 Jeroen Mertens
6 Mario Verheyen
7 Chris Janssens - 82'
2 Stein Stuyck
8 Yoni Buyens
5 Seth De Witte - 35'
14 Lorenzo Rimkus
17 Jerome Vanderzijl
9 Ernandes Bueno de Castro
16 Charlie Miller - 16'
 
66' 14 Lorenzo Rimkus (uit)/
11 Dries Ventose (in)
88' 20 Jeroen Mertens (uit)/
24 Assan Jatta (in)