A.F.C. Tubize

1 - 0

Zat. 17/05/2008 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Leburtonstadion

Toeschouwers: 2256
 
Scheidsrechter: Benoni Burie

Lijnrechters: Edgard Vanden Boer - Patrick Vanackere
 
Een welgerichte uppercut voldoende voor roodgele zege
Eigen bericht - Zullen we ze maar meteen uitroepen tot topfavoriet de Waalse club met de meest bekende voorzitter en de trainer met het meest gevreesde defensieve concept van de reeks? Hoe de Waals-Brabantse voorzitter erover denkt, weten we voorlopig nog niet. Coach Philippe Saint Jean somde na de winstneming tegen R Antwerp FC heel veel redenen om waarom hij in deze gedachtegang (nog) niet meegaat. Ondanks de massale steun moesten Warren Jocye en zijn team inderdaad de duimen leggen tegen het stugge en bijzonder uitgekookte AFC Tubize. Ook de bezoekers van OHL beten in het zand in Noord-Limburg. Grote moeilijkheden voor de uitspelende clubs en zo wordt het (thuis)voordeel van de loting nu al dik in de verf gezet.

Ondanks de vele grote clubvlaggen kleurde het Leburtonstadion toch aardig roodwit. Het volume een beetje verdeeld. De mechanische middelen van de thuisclub onvermoeibaar. De diverse Antwerpsupportersclubs hadden de kortdag combiregeling ten spijt, massaal gemobileerd voor deze opener van de eindronde. Geen verrassingen in het bezoekende team. Vanwege ziekte werd Francesco Carratta vervangen door Marco Gbarssin na heel veel weken zonder. Misschien was dat nog de meest onverwachte keuze van coach Warren Joyce. Predrag Ristovic nam opnieuw de honneurs waar en ex-Tubize doelman Wauthy bleef in de dug-out. Ondanks de vertrouwde namen en de massale steun, schoot R Antwerp FC een beetje aarzelend uit de startblokken. Het balbezit weliswaar voor de bezoekers, het eerste gevaartje was een draaiend schot van de voet van rechtsachter Gailly. Roodwit combineerde en liep inderdaad vaak met de bal aan de voet, maar vond geen openingen in het metselwerk van Saint Jean. "Aan de zestien namen we vaak de verkeerde beslissing. Stampen waar passen beter had geweest en combineren waar knallen aangewezen was", vatte Warren Joyce achteraf in weinige woorden samen."

Duels in de lucht waren eens te meer een kolfje naar de hand van de roodgelen. Acheraan domineerden ze het luchtruim en vooraan liep er ook nog een dubbele meter. Rond de tiende minuut reageerden de vuisten van Predrag Ristovic op kopbal van lange jongen Njock. 't Was een kwartier wachten op wat doelgevaar van bezoeker R Antwerp FC. De kopbal van Gbarssin uit de laatste van een reeks hoekschoppen van Zarko Jelicic, viel scherp, maar belandde op het dak van het doel. Zarko Jelicic kromde de voorzet van Luciano Olguin over het doel. AFCT zette daar een welgerichte uppercut tegenover. De bal kwam diep aanwaaien van Lambot. Ransford Addo verloor het duel van Njock die gestrekt in de linkerhoek binnenvlamde. Thuisploeg op voorsprong en dat betekent al een seizoen lang zware moeilijkheden voor welke tegenstander ook! Toch leek topschutter Peter Utaka bijna onmiddellijk de stand te egaliseren, maar zijn schot strandde in het zijnet. Predrag Ristovic mocht op zijn beurt zijn kunnen tonen op een schot van Njock na een afgeweerde hoekschop. Balverlies van AFCT ging van Zarko Jelicic via Peter Utaka breed tot bij Slobodan Slovic. De middenvelder pegelde pal op de dwarsbalk.

Enkele centimeters maakten een wereld van verschil! Zo'n tien minuten voor de rust moest AFCT-doelman Berghmans goed in de hoek komen om een gestrekt schot van Zarko Jelicic weg te duwen. R Antwerp FC kwam nog eenmaal uit combinatie in schietvrije positie, maar ook Luciano Olguin vond het zijnet op zijn weg. AFCT mocht een beetje gevleid met voorsprong de rust in.

De Antwerpfans deden waarvoor ze gekomen waren: hun team aanmoedigen. Amper zeven minuten ver begon de smeekbede 'give us a goal'. Op de zittribune klonken enige verwijten richting coach Warren Joyce. Peter utaka & co. hadden in die bange minuten nog niets klaargemaakt. En toch al twee keer enige dreiging voor het eigen doel. Njock tilde zijn kopbal over het dwarshout en Lambot schoot voorlangs. De oefeningen van roodwit liepen zich te vaak vast in de duels. Ook Darko Pivaljevic had last met zijn persoonlijke huidplakker. Laat in de match zou de schakelman zich na een kwalijke en pijnlijke trap op de enkel nog moeten laten vervangen. "Wandelen kan hij nog, dus hopen we dat enige rust soelaas brengt", antwoordde Warren Joyce geduldig op vraag van een journalist. Matthias Trenson koos steeds vaker voor het volle offensief over links, de box bleef evenwel hermetisch afgesloten. Luciano Olguin kopte een voorzet van Peter Utaka naast. Dat was het enige roodwitte gevaar in een vol kwartier. Onder aanvoering van Ray Fränkel schoof de verdediging hoger op. Meteen ging ook de buitenspelval open. Stilaan sloop evenwel wat ongeduld in het bezoekende spel. Een ver schot van Roel van Hemert was hiervoor exemplarisch.

Zarko Jelicic vond de vuisten van Berghmans op zijn weg. En de linkspoot verknoeide een enig mooie vrijschopkans. De muur perfect op afstand, maar de winger legde breed en zette daarmee het centrum helemaal vast. Mondjesmaat beantwoordde de thuisploeg door enkele malen gevat gebruik te maken van slordige passing. Beste mogelijkheid voor de zwoegende Great Old viel nog voor de voet van Zarko Jelicic, maar het vluchtschot miste elk gevoel voor richting. Bij het ingaan van het laatste kwartier, hield Predrag Ristovic de Antwerpse hoop levendig door twee keer in een faze een fameuze redding te verrichten op pogingen van Lambot. De doelman had door zijn onvermogen stevig op de bal te trappen voorafgaand wel enkele keren voor onrust gezorgd in zijn verdediging. Terugspelen was enkel in uiterste nood een oplossing en AFCT was slim genoeg om daar een paar keer bijna van te profiteren. Saint Jean begon er op de 78' aan en de beide coaches stuurden in de laatste tien minuten hun voltallige bank nog tussen de lijnen. Mvuezolo kwam nog in blessuretijd invallen. De ingrepen van de beide selectieheren veranderden niets meer aan de tussenstand. Sang et Or had zijn eerste driepunter beet.

Feestvreugde voor de thuisploeg, complimenten voor het technisch vermogen van de bezoekers vanwege saint Jean, maar de Bosuilcoach zat opnieuw met een serieuze braakbal in de keel. Broer John mocht de Cup in de trofeeënkast zetten, maar voor Peter Utaka was er weinig te vieren...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 17/05/2008)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
1 Predrag Ristovic
2 Roel van Hemert
16 Ransford Addo
3 Ray Fränkel
20 Matthias Trenson
12 Slobodan Slovic
33 Marco Gbarssin
9 Darko Pivaljevic
52 Zarko Jelicic
11 Peter Utaka
99 Luciano Olguin
 
78' 33 Marco Gbarssin (uit)/
10 Stavros Glouftsis (in)
83' 2 Roel van Hemert (uit)/
8 Kevin Baert (in)
89' 9 Darko Pivaljevic (uit)/
17 David Geeroms (in)
A.F.C. Tubize
1 Thierry Berghmans
7 Quentin Gailly
6 Yohan Brouckaert
11 David Vandenbroeck
13 Jean-Baptiste Paternotte
19 Benjamin Lambot
20 Olivier Hernout
5 Grégoire Neels - 89'
18 Christophe Lepoint
10 Joachim Mununga
22 Jérémie Njock - 21'
 
76' 20 Olivier Hernout (uit)/
8 Samuel Remy (in)
81' 10 Joachim Mununga (uit)/
25 Kevin Stuckens (in)
89' 19 Benjamin Lambot (uit)/
16 Muscal Mvuezolo (in)