Royal FC de Liège

0 - 3

Zat. 19/09/2009 20:00 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stade du Pairay

Toeschouwers: 1800
 
Scheidsrechter: Christophe Delacour

Lijnrechters: Pascal Willems - Peter Claeys
 
King Darko kent de weg in Seraing

Tot grote spijt van coach Raphael Quaranta viel de laatste weken de ene sterkhouder na de andere uit met blessures. Zo moest hij het voor dit belangrijke treffen stellen zonder de broers Legros en sterkhouder Gomez. Niet evident om dan niet in de gevarenzone te belanden, hoewel een goede mentaliteit heel wat kan compenseren, aldus de sympathieke ex-Antwerpspeler. Niettemin staan de Luikenaars onderaan met slechts 2 punten uit 15. Nog een andere bron van ergernis voor de talrijke Club Luik-aanhangers is het gebrek aan een stadion in eigen stad, waardoor het nu in het 'koekoeksnest' van Seraing moet aantreden. De Antwerpsupporters betoonden hun solidariteit door middel van een groot spandoek, wat uiteraard gesmaakt werd bij de lokale fans. Solidair was ook Antwerpcoach Svilar met de wederoptredende Addo en Marquinhos, die na zijn sterke optredens bij het tweede elftal op een basisplaats mocht rekenen om het felle spel van RFC Luik te counteren. Om die reden (het vermijden van blessures omwille van het immer (sportief) agressieve Luik) bleven Tisza en Hairemans aan de kant, waardoor Verbiest en Marquinhos achter Lambot hun mouwen mochten opstropen.

De partij ging goed van start. Darko Pivaljevic zonderde Kenmogne af, maar die besloot overhaast voorlangs. Even later een heet standje voor het doel van Wauthy, maar Grandisson kopte nipt naast. Wauthy was na 10' ook attent op een schot uit de tweede lijn, eenvoudig geklemd. Lambot probeerde het dan ook maar eens van ver, maar de sympathieke Waal knalde naast. Vijf minuten later deed ook Darko dat, en Oris verraste ei zo na keeper Descamps met een poging vanop 30 meter. Wanneer Trenson mocht ingooien aan de grote baklijn, belandde de bal in de voeten van King Darko, die kapte en draaide maar zijn schot uiteindelijk tegen de thuisdoelman zag belanden. Oris kon na 37 minuten zijn hoofd tegen een vrije trap van Marquinhos zetten, maar weer stond Descamps pal. Wanneer even later diezelfde Oris het laantje werd ingestuurd door Kenmogne, hield alleen een sliding tackle van een verdediger hem en Antwerp nog van het verdiende openingsdoelpunt. Maar als de nood het hoogst is, is King Darko nabij. De corner die volgde op de actie van Oris werd door Marquinhos meteen naar Darko gespeeld, die zijn stoutste schoenen aantrok, met één beweging 2 man in de wind zette, er voor de lol nog eentje liet voorbijrazen en vervolgens overhoeks afwerkte.

Moment de gloire van de publiekslieveling, die het de laatste weken sedert de uitsluiting tegen FCBrussels meer bepaald, niet onder de markt had. Hoe dan ook: bij het rustsignaal stond het niet meer dan terecht 0-1 voor de roodwitten. Geen reden dus voor Ratko Svilar om zijn opstelling om te gooien tijdens de rust. De verdediging stond sterk te spelen: Trenson, Van Hemert en Phibel trokken hun sterk vormpeil moeiteloos door. Addo bewees nog maar eens zijn waarde als sleutel op de deur. Het middenveld leek eindelijk in evenwicht met de verdedigende middenvelders Verbiest en Marquinhos, met onvermoeibare Lambot ervoor. Pivaljevic, Kenmogne en Oris eveneens goed in vorm, speelden gedreven. Quaranta was minder tevreden. Canale en (kapitein!) Kinet betaalden het gelag voor de zwakke mentaliteit in de eerste helft en werden vervangen door Bruzesse en Okionis.

De tweede helft ging iets minder fel van start als de eerste. Oris, De Pauw en Bruzesse probeerden het van ver, maar alle pogingen gingen over. Scheidsrechter Delacour kon dan weer niet anders dan Gonzatti met een gele kaart op te zadelen, na een van zijn tackles die gerust 'op het randje' genoemd mogen worden. Eerder werd Addo ook al terecht op geel getrakteerd. Wanneer Kenmogne na 64' alleen doorging op links, zag de Belgische Kameroener zijn schot afgeweerd door Descamps. Oris stond op de goeie plaats voor de rebound, maar gaf onzelfzuchtig af aan de beter op gestelde Darko, die andermaal kapte en draaide, maar ditmaal zijn schot afgeblokt zag door een Luiks achterwerk. Een waarschuwing was het echter wel. Even later mochten de meegereisde Antwerpfans wel opgelucht ademhalen, wanneer Trenson na een duel zijn tegenstander tegen de grond zag gaan in de kleine baklijn. De kundige arbiter Delacour had echter geen vierde of vijfde assistent nodig om te besluiten geen penalty te fluiten. De rugnummer van Spencer Verbiest verdween enkele minuten later dan weer wel met geel in zijn boekje.

Beide coaches wisselden met nog een goed kwartier op de klok: Steven De Pauw moest naar de kant ten voordele van El Khodri, terwijl het Antwerplegioen smaakmaker Tisza voorgeschoteld kreeg, ten koste van de meer dan verdienstelijke Oris. Marquinhos mocht wat later een hoekschop trappen, die hij fraai naar de tweede paal slingerde. Lambot kwam tussen twee verdedigers tevoorschijn en kopte de bal laag tegen de netten. 0-2 en de roodwitte spelers en toeschouwers konden 'tous ensemble, tous ensemble' uit de bol gaan. Marquinhos mocht na zijn twee assists (vanop stilstaande fase weliswaar) gaan rusten, waardoor Vervaeke nog wat minuten mocht opdoen. En hij mocht al meteen getuige zijn van hoe Tisza zich een weg door de baklijn baande en enkel foutief afgestapt kon worden: strafschop! Kenmogne was de aangeduide speler en knalde het leer rechts tegen de touwen. En als Tisza, Vervaeke en Kenmogne hun counter beter uitgespeeld hadden, had het drie minuten later zelfs 0-4 kunnen staan. De kopjes gingen, op enkele uitzonderingen na, duidelijk naar beneden bij de oudste club van Luik en de wedstrijd liep naar zijn einde toe.

Dit niet zonder nog een laatste kans voor de Luikenaars (een kopbal die hoog over vloog) en enkele invalminuten voor Jelicic, die King Darko nog kwam vervangen.
Op deze manier kon R Antwerp FC na een 1/6 op de Bosuil tegen FC Brussels en RFC Doornik, 'aansluiten' met een 4/6 in Bergen en Luik, maar staat desondanks nog in de middenmoot geparkeerd. Als de mentaliteit en het vernuft van de tweede helft doorgetrokken kan worden, zou het slechts een kwestie van tijd mogen zijn eer stamnummer 1 weer bovenaan kan aanpikken. Het moet gezegd, dit Club Luik kan niet meteen als waardemeter tellen. 'Miracle Man' Quaranta heeft nog werk voor de boeg, want niemand in Antwerpse kringen die hem en zijn Club Luik de degradatie zou toewensen... 'Bonne chance' voor beide traditieclubs, voor R Antwerp FC te beginnen volgende week thuis tegen laagvlieger KSK Ronse!

(Thomas Slembrouck - bron: www.rafc.be - 19/09/2009)
 
 
 
R. Antwerp F.C.
21 Kevin Wauthy
29 Roel van Hemert
16 Ransford Addo - 18'
2 Thomas Phibel
20 Matthias Trenson
14 Spencer Verbiest - 73'
8 Benjamin Lambot - 75'
12 'Marquinhos' Roberto Rocha
18 Manu Kenmogne - 80' (P)
9 Darko Pivaljevic (K) - 40'
99 Kevin Oris
 
75' 99 Kevin Oris (uit)/
10 Tibor Tisza (in)
76' 12 'Marquinhos' Roberto Rocha (uit)/
19 Bas Vervaeke (in)
88' 9 Darko Pivaljevic (uit)/
52 Zarko Jelicic (in)
Royal FC de Liège
28 Michael Descamps
2 Nicolas Lacroix
3 Arnaud Winandts
6 Hans Dibi
10 Benjamin Marèchal
13 Stèphane Callegari
14 Christophe Kinet (K)
20 Guiseppe Canale
22 Wilfrid Grondisson
23 Sèbastien Gonzatti - 52'
25 Steven De Pauw
 
45' 14 Christophe Kinet (uit)/
15 Dominico Bruzesse (in)
45' 20 Guiseppe Canale (uit)/
17 Nicolas Gkionis (in)
73' 25 Steven De Pauw (uit)/
7 Sofiene El Khadri (in)