R. Antwerp F.C.

2 - 0

Zon. 15/04/2018 14:30 u.

F.C.O.B.-Wilrijk

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 14.195
 
Scheidsrechter: Lawrence Visser

Lijnrechters: Jeroen Walschap - Ruben Wyns

Vierde official: Bram Van Driessche
 
Dubbelslag William Owusu Acheampong beslissend

Eigen bericht - De derbykoorts woedde ook in de rangen van de volgers van Royal Antwerp FC. Technische staf en spelers hadden het belang van de partij goed begrepen De club organiseerde bovendien op zaterdag al een geweldige open training waarbij horen en zien verging. Spelers en staf vertrokken zaterdagavond nog op afzondering en proefden van de derbysfeer bij hun aankomst. De rood-witte selectie werd ondergedompeld in een zee van geluid en dat zou zo duren tot lang na het einde van de partij. Beide coaches hadden, de ene al meer gedwongen dan de andere, met de pionnen geschoven. Zo stormde Ritchie De Laet als centrale verdediger de basis in. Jonathan Pitroipa en Ivo Dos Santos Rodrigues kregen een opdracht op de flanken. Met ook nog William Owusu Acheampong en Joaquin Ardaiz de los Santos toonde de Great Old alvast aanvallende intenties. De bezoekers waren met een vijfmansmiddenveld zinnens de slag om Deurne-Noord op een meer defensieve manier aan te pakken. Lawrence Visser was aangeduid om de eerste 'stadsderby' in jaren in goede banen te leiden.

Er werd nogal wat ongenoegen onder de rood-witte fans geventileerd via de sociale media. Kop van jut was Laszlo Bölöni die nochtans op een bijzonder geslepen manier de druk voor de slag om de Scheldestad had weten te omzeilen. De lokale media haalden een aantal oud-gedienden van de Bosuil van onder het stof om een (negatief) sfeertje te creëren. De achterban kreeg een open training en de spelers gingen op afzondering, tekenen van de ernst waarmee de derby werd voorbereid in de vernieuwde Bosuil. Het bezoekersvak kreeg bij de commerciële aftrap even de gelegenheid zich uit te leven, maar net als op het veld was er rood-witte dominantie. Hoewel flink op de huid gezeten door het centrale duo, maakte William Owusu Acheampong al heel vroeg bijna gebruik van een aangeven om te scoren. FCO haalde de eerste hoekschop binnen, gevaar leverde het niet op. Jonathan Pitroipa devieerde de vrijschop van Geoffry 'Deurne-Noord' Hairemans met het hoofd naast. Aanvoerder Jelle Van Damme dwong vervolgens voor zijn kleuren de eerste hoekschop af.

Het bezoekende centrale duo beheerste bij afwezigheid van o.a. Obbi Oulare het luchtruim. Toch kopte Maes bijna raak in eigen doel op assist van Ivo Rodrigues. Rechtsachter Diarra was ter plekke om het gevaar af te weren. Sébastien Siani kon zomaar op avontuur doorheen de paarse afweer. Zijn schot strandde helaas op doelman Romo. De loopactie en schot van Ivo Dos Santos Rodrigues eindigden in het zijnet van Romo. Pas op de twintigste minuut kwam FCO een momentje onder de druk uit. Het afstandsschot van Dom noopte Sinan Bolat tot vuistenwerk. De corner belandde uiteindelijk ver naast. Een nieuwe poging van Dom werd door de Antwerpdoelman simpel geplukt. Halverwege de periode vertrok een vrijschop van de voet van Geoffry Hairemans. Juiste snelheid, juiste kromming, de deviatie op de doellijn leverde enkel een nieuwe hoekschop op voor de Great Old. Opbouw van achteruit, de balbehandeling van Geoffry Hairemans stuurde William Owusu Acheampong via een dubbel met FCO-rechtsachter Diarra uiteindelijk perfect doorheen de vijandelijke linies.

Bezoekend doelman Romo stond machteloos tegen de knal in het dak. Joaquin Ardaiz de los Santos, wiens vormcurve stijgende is, zag zijn poging in de grijphanden van Romo eindigen. In weinige minuten werd Aurélio Ulineia Buta tot twee keer toe hard aangepakt. De Great Old liep zo bijna twee minuten in ondertal. De jonge rechtsachter moest zich uiteindelijk nog tijdens de eerste periode laten vervangen. De fout op Sinan Bolat en de elleboog van Zoua werd door de wedstrijdleiding door de vingers gezien! Het oponthoud leverde uiteindelijk twee minuten extra speeltijd op, maar de rood-witte voorsprong kwam geen moment in gevaar, wel integendeel. Bijna leverde de ultieme kopbal van William Owusu Acheampong nog de verdubbeling op.

Had Royal Antwerp FC al voor de rust (noodgedwongen) moeten wisselen, de reactie uit de 'paarse' dug-out kwam er bij de kampwissel: Messoudi moest voor impulsen richting Sinan Bolat komen zorgen. Het moet gezegd, de ouderdomsdeken bracht vernuft mee. Aan een duel in de middencirkel hield Jonathan Pitroipa een blessure én bovendien een gele kaart over, begrijpe wie kan. Gouné Niangadou, de vervanger. De jonge Malinees toonde zich op de hoogte van zijn taak, al hadden de bezoekers ondertussen wel wat meer balbezit op 'vreemd' terrein. De eerste hoekschop van de tweede periode was nochtans voor Geoffry Hairemans. Aan de overkant moest ook Dino Arslanagic een corner weggeven na actie van Prychynenko. Messoudi aan het halve maantje, maar opleveren deed het niet. Invaller Gouné Niangadou stond aan de tweede paal koppensklaar om het afgeblokte schot te deviëren, stuurde helaas naast. Niet tevreden met de tussenstand, stuurde bezoekend coach Brys bijkomend aanvallende power tussen de lijnen.

"Voor de rust moesten we achteruit, maar nadien hadden we toch zo onze momentjes", merkte hij tijdens de persbabbel op. Gouné Niangadou bracht de Bosuilhanden opnieuw op elkaar. Hij besloot zijn loopactie links naast de bezoekende kooi. Halverwege de tweede periode haalde ook Ivo Dos Santos Rodrigues uit, maar vond opnieuw Romo op zijn weg. Ook Joaquin Ardaiz de los Santos stuurde zijn hobbelende doelpoging buiten het kader. De inzet van Geoffry Hairemans leverde een zoveelste hoekschop op. Het was telkens een beetje de adem inhouden, maar de bezoekende centrale duo bleef baas. Net voor Messoudi een bezoekende corner in de grijphanden van Sinan Bolat stuurde, kwam Stallone Limbombe de moegestreden Uruguayaanse jeugdinternational vervangen. Een kwartier nog kreeg de oudste voetballende broer. "Ik ben blij, maar ook een beetje triest, dat hij binnenkort allicht andere oorden opzoekt", aldus Laszlo Bölöni. De spurtbom heeft inderdaad een heel parcours afgelegd in Deurne-Noord en mocht uiteindelijk ook winst in de stadsderby op zijn palmares bijschrijven.

Kansen genoeg, maar zekerheid over de overwinning had 'de Ploeg van 't Stad' pas bij de tweede opportunistische goal van... William Owusu Acheampong. De vrijschop van Geoffry Hairemans (na fout op Ivo Dos Santos Rodrigues) kaatste via het hoofd van Prychynenko richting doel en de clubtopschutter haalde voor de voeten van Stallone Limbombe onverbiddelijk uit. Deurne-Noord in extase. Net tevoren waren zowel Dom (fout) als Messoudi (bal tegen het hoofd van Jelle Van Damme geworpen) opgeschreven in een overigens faire en gedreven derby. Ook benieuwd of de vernielingen aan het stadion van bezoekende fans het nieuws zullen halen?

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 15/04/2018)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat
30 Aurélio Buta
24 Ritchie De Laet
21 Dylan Batubinsika
37 Jelle Van Damme (K)
99 Jonathan Pitroipa - 48'
20 Geoffry Hairemans
16 Sébastien Siani
8 Ivo Rodrigues
23 Joaquín Ardaiz
19 William Owusu Acheampong - 30' - 87'
 
40' 30 Aurélio Buta (uit)/
15 Dino Arslanagic (in)
49' 99 Jonathan Pitroipa (uit)/
11 Gouné Niangadou (in)
72' 23 Joaquín Ardaiz (uit)/
9 Stallone Limbombe (in)
F.C.O.B.-Wilrijk
1 Rafael Romo
44 Abdel Diarra
3 Denis Prychynenko
4 Antonie Swinkels
28 Jimmy De Jonghe
8 Octavio Manteca Merlo
10 Alexander Maes
5 Joren Dom - 83'
7 Tom Van Hyfte (K)
21 Guillaume François
31 Jacques Zoua Daogari
 
46' 8 Octavio Manteca Merlo (uit)/
19 Mohamed Messoudi (in) - 86'
58' 7 Tom Van Hyfte (uit)/
18 Richard Kule Mbombo (in)
77' 28 Jimmy De Jonghe (uit)/
9 Youssef Boulaouali (in)