R. Antwerp F.C.

3 - 2

Zon. 26/05/2019 14:30 u.

Sp. du Pays de Charleroi

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: 10.500
 
Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Lijnrechters: Thibaud Nijssen - Mathias Hillaert

Vierde official: Nathan Verboomen
 
Indrukwekkende remonte leidt naar Europa
De Karolingers kwamen met adelbrieven naar de Bosuil afgezakt. Autoritaire winnaar van de vermaledijde play-offs 2 en geen verliespartij in de laatste negen competitieve wedstrijden. Eind maart kwamen ze ook de laatste confrontatie tussen beide clubs winnen op de Bosuil. Het was dus meer dan nodig dat de Great Old het vaste centrale verdedigingsblok bestaande uit Dino Arslanagic en Jelle Van Damme kon recupereren. Na zijn goede wedstrijd in Jan Breydel mocht Abdoulaye Seck postvatten op rechtsachter. Voor het overige rekende de technische staf met en op de vertrouwde sterkhouders om aanvallende lijnen uit te tekenen richting Dieumerci Mbokani en... Europa!

In de herfst van 1993 speelden de Reds voor het laatst op het Europese toneel. Natuurlijk tellen wij het Intertoto fantasietje van 1997 gemakshalve niet mee. Kon de thuisploeg, wederom gesteund door een luidruchtige achterban, de poort naar Europa openbeuken? Na niet eens acht seconden viel de snelste goal ooit uit de Jupiler Pro League. Het was wel een verbouwereerde Sinan Bolat die het nakijken kreeg op een inzet van goudhaantje Osimhen. De Nigeriaanse spits wist optimaal te profiteren van een communicatiestoornis tussen Amara Baby en Jelle Van Damme. De bezoekers op rozen. Door de snelle voorsprong konden ze hun beproefde recept met omschakelingsvoetbal ten volle uitspelen.

Wanneer een warrig fluitende Laforge een fopduik van Japanner Morioka honoreerde met een vrije trap was de dubbele voorsprong voor de Walen een feit. Het was centrale verdediger Dessoleil die met een plaatsbal Sinan Bolat verschalkte. Het leek een verloren strijd te worden, maar dat was zonder het DNA van de rood-witte spelers, technische staf en achterban gerekend. Na een goed kwartier kon een holder de bolder actie via verschillende schijven door Dieumerci Mbokani in doel gewerkt worden. Die treffer gaf de Antwerpse voetbalfan hoop. Vijf minuten later hingen de bordjes al opnieuw in evenwicht. Verdediger Zajkov beging in de fatale rechthoek een overtreding op Didier Lamkel Ze en werd terecht van het veld gestuurd.

Lior Refaelov klaarde het klusje vanop de elfmeter. In zijn favoriete rechterhoek liet hij doelman Riou kansloos. Al vier doelpunten na 20 minuten? Dat is onwaarschijnlijk voor ploegen die geleid worden door de strakke handen van Felice Mazzu en Laszlo Bölöni. Voor de rust kon de Great Old zijn numerieke overwicht niet meer verzilveren door overhaasting en onzuiverheden in de passvormen.

Na de citroentjes bleef de thuisploeg de dominante partij, maar het was wachten tot een geslaagde invalbeurt van Ivo Dos Santos Rodrigues om doelgevaar te noteren. Een actie van de winger vond draaischijf Lior Refaelov. De spelmaker knalde de doelrijpe kans pal op de deklat. Dat was voor de Zebras slechts uitstel van executie. Een diagonale pass van Omar Garcia Govea werd door Didier Lamkel Ze voor doel gekopt. Een attente Dieumerci Mbokani kon met een subtiel lobje zijn ploeg op voorsprong zetten. Een uitzinnig publiek scandeerde met enig sarcasme “Tous ensemble” en het rood-witte Europees avontuur kreeg stilaan vorm. Een kwartier voor tijd combineerden de twee Antwerpse vedettes een kans bij elkaar om een geruststellende voorsprong te verwerven.

Dieumerci Mbokani trof met een header het doelhout. Bij de bezoekers stond Osimhen alleen op een eiland en de thuisploeg trok geroutineerd het laken naar zijn kant. In de toegevoegde tijd belandde een stiftbal van een alom tegenwoordige Dieumerci Mbokani nog nipt naast. De zegeliederen waren dan al ingezet. Na het tweede seizoen Jupiler Pro League zit de oudste club van het land straks in de trommel van de Europa League. Afhankelijk van de beslissingen van de KBVB en FIFA in verband met 'Propere Handen' zal dat in de tweede of derde voorronde van de Europa League zijn.

Een dikke pluim voor bestuur, spelers, staf en achterban om dit huzarenstukje in het tweede jaar na promotie al te verwezenlijken. Hou uw agenda bij de hand, want voor eind juli gaan we Europa in! Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 26/05/2019)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Sinan Bolat
3 Abdoulaye Seck
15 Dino Arslanagic
37 Jelle Van Damme - 69'
6 Simen Juklerød
20 Didier Lamkel Ze - 92'
38 Faris Haroun
23 Omar Govea
14 Amara Baby
11 Lior Refaelov - 22' (P)
70 Dieumerci Mbokani - 16' - 66'
 
60' 14 Amara Baby (uit)/
8 Ivo Rodrigues (in)
Sp. du Pays de Charleroi
69 Rémy Riou
6 Gjoko Zajkov
33 Gabriele Angella - 94'
24 Dorian Dessoleil - 12'
17 Stergos Marinos - 74'
22 Gaetan Hendrickx
26 Marco Ilaimaharitra
44 Ryota Morioka
25 Nurio Fortuna - 92'
45 Victor Osimhen - 1'
77 Massimo Bruno
 
74' 44 Ryota Morioka (uit)/
9 Adama Niane (in)
79' 22 Gaetan Hendrickx (uit)/
7 David Henen (in)
87' 77 Massimo Bruno (uit)/
70 Younes Delfi (in)