Beerschot V.A.

1 - 2

Zon. 07/02/2021 13:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Stedelijk Olympisch Stadion

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Lijnrechters: Laurent Conotte - Vito Di Vincenzo

Vierde official: Wim Smet
 
Reds winnen stammentwist na heerlijke slotfase
Dé weken van de waarheid. Het is een term die gedurende het seizoen van Royal Antwerp FC wel een paar keer terugkomt, bijvoorbeeld als de Reds binnen acht dagen de beladen derby op het Kiel moeten afwerken, een op revanche beluste reeksleider Club Brugge midweeks moeten bekampen en tot slot staat ook nog de wedstrijd op Standard de Liège altijd garant voor passie en spektakel. Het scheelt al gauw een plaatsje in de Jupiler Pro League of dit wel of niet lukt. Toch is de term vaak aan inflatie onderhevig, omdat hij te vaak wordt misbruikt. Voor de Reds breken er met ook de Europese treffens tegen Rangers FC wel degelijk dé weken van de waarheid aan. De ploeg van Frank Vercauteren moet binnen de tien dagen vier wedstrijden afwerken die een eerlijke indicatie zullen geven van de waardeverhouding van de Antwerpfalanx ten overstaan van de Belgische en Europese top en subtop. Voor een ploeg in vorm, nu helaas wel gehavend door blessures, is dat een loodzware opgave. Laszlo Bölöni kreeg de credits voor het behalen van de bekerfinale en de kwalificatie voor Europees voetbal. Opvolger Ivan Leko kreeg complimenten voor het sprookjesvoetbal waarmee de Great Old geregeld Europa betoverde. Nadat de Kroaat de lokroep uit China niet kon weerstaan mocht de ervaren Brusselse coach Frank Vercauteren verder boetseren aan een winnend elftal. Enkel tegen seizoensrevelatie KV Oostende werd een verliespartij genoteerd, alle andere wedstrijden werden vanuit een stevige organisatie zonder pardon gewonnen.

Ook op het Kiel werd in een prangende slotfase een driepunter bij het als fameuze aantal behaalde punten bijgeschreven. De waslijst aan blessures kunnen voor een topclub in België met de begroting van de Reds hoogstens een verzachtende omstandigheid zijn. De ervaren coach sprak heel terecht de afgelopen week over volwassenheid en verantwoordelijkheid. Dat zou de opmaat moeten betekenen voor een nieuwe derbyzege. Na een povere start van beide teams gaven deze waarden de doorslag in een dolle slotfase. Met Jérémy Gelin en waterdrager Birger Verstraete in de ploeg moesten de drie aanwinsten Ortwin De Wolf, Felipe Avenatti en Maxime Le Marchand nog even geduld oefenen om competitieminuten te sprokkelen. Op een door twee dozijn vrijwilligers "sneeuwvrij" gemaakt terrein blies referee Lardot voor het startsignaal. In een mindere eerste periode waren de verdedigers de meerdere van de aanvallers van de oppositie. Beide teams opteerden voor een behoudende speelstijl. Onder het toeziende oog van bondscoach Roberto Martinez gaf Ritchie De Laet wederom zijn visitekaartje af. Op een zompig maar bespeelbaar veld gaf de kapitein meermaals het voorbeeld qua intercepties en meedogenloos ingrijpen. Het was immers een stammentwist met de heerschappij in de Koekenstad die op het spel stond. De Reds toonden zich wel de meest aanvallende partij, maar door een gebrek aan verticaliteit leidde dat niet tot uitgespeelde doelkansen. Enkel een schot van de excellerende Martin Hongla was het vermelden waard. Ook de panna van de Kameroener met als slachtoffer zilveren schoen Holzhauser mocht gezien worden. De thuisploeg had ondanks de stevige woorden in de pers niets in de pap te brokkelen. Alireza Safarbeiranvand stond te koukleumen in zijn doel.

Na de pauze werd de wedstrijd aantrekkelijker per verstreken minuut. De Antwerpgoalie moest een kopbal van Frans uit zijn doel ranselen. Het was evenwel de Great Old die de betere combinaties op de grasmat toverde. Beerschot VA stelde er qua kansen niets tegenover met alleen Suzuki in punt. In een bruisende laatste tien minuten gebeurde het allemaal. Eerst had Ritchie De Laet nog een vrije trap van Refaelov naast gebuffeld maar de rood-witte aanvalsgolven bleven zich opstapelen. Het geduld werd ook beloond. Een verre voorzet van Jordan Lukaku werd door Martin Hongla aan de overzijde van het terrein in extremis binnen de lijnen gehouden. De Kameroener bediende de mee opgerukte Jérémy Gelin. De Fransman dropte de bal enig mooi voor doel waar Didier Lamkel Ze zijn rechtstreekse bewaker te vlug af was. LZ7 is goed op weg om opnieuw de darling van de Antwerpsupporters te worden. Hij ging zijn kopbaldoelpunt vieren in de lege tribune achter het doel. Rechtsachter Nill De Pauw vond er niets beter op dan Didier te bekogelen met een sneeuwbal voor zijn ludieke actie. Wel weer een gele prent van een goed leidende referee Lardot. Drie minuten na het openingsdoelpunt verdubbelde Pieter Gerkens de score. Lior Refaelov zette de bal voor doel, Frans deed een onoordeelkundige controle en Nill De Pauw kon de capriolerende bal moeiteloos doodmaken. De Congolese international bediende de infiltrerende Limburger en die gaf Vanhamel voor de tweede keer het nakijken. De Great Old zou het toch nog spannend maken in de laatste minuten door een vrije trap van Holzhauser niet te ontzetten. De ingelopen Frans kon met een buffelstoot milderen maar dat was het dan wel. Met deze nieuwe overwinning is de titel Ploeg van het Stad weer eens een keer waar hij thuishoort en kunnen de Reds de week van de waarheid met vertrouwen tegemoet zien. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 07/02/2021)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
1 Alireza Safarbeiranvand
4 Abdoulaye Seck
26 Jérémy Gelin
2 Ritchie De Laet (K) - 70'
14 Nill De Pauw
5 Birger Verstraete
18 Martin Hongla
94 Jordan Lukaku
16 Pieter Gerkens - 87'
11 Lior Refaelov - 90'
7 Didier Lamkel Ze - 84' - 84'
 
89' 7 Didier Lamkel Ze (uit)/
90 Felipe Avenatti (in)
90' 11 Lior Refaelov (uit)/
21 Dylan Batubinsika (in)
Beerschot V.A.
31 Mike Vanhamel
55 Stipe Radic
4 Frédéric Frans - 90'
2 Jan van den Bergh - 38'
5 Joren Dom
16 Tom Pietermaat - 20'
8 Raphael Holzhauser
18 Ryan Sanusi
15 Pierre Bourdin - 76'
10 Musashi Suzuki
22 Abdoulie Sanyang - 68'
 
73' 22 Abdoulie Sanyang (uit)/
7 Blessing Eleke (in)
90' 5 Joren Dom (uit)/
27 Réda Halaima (in)
90' 55 Stipe Radic (uit)/
38 David Mukuna Trouet (in)