R. Antwerp F.C.

2 - 3

Vrij. 30/04/2021 20:45 u.

K.R.C. Genk

 
 
 
 
Plaats: Bosuilstadion

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Lijnrechters: Laurent Conotte - Christophe Battiston

Vierde official: Jasper Vergoote
 
Strijdlustige Great Old wordt genekt door gelegenheidskapitein Bongonda
Na een turbulente week koos coach Frank Vercauteren voor een basiselftal waar de meeste supporters zich wel mee konden verzoenen. Jean Butez, Maxime Le Marchand en Koji Miyoshi liepen in de startersrij in de plaats van Ortwin De Wolf, Jordan Lukaku en Lior Refaelov. Door de blessure van Faris Haroun nam clubicoon Ritchie De Laet de aanvoerdersband voor zijn rekening. De bezoekende trainer moest ook een andere kapitein aanwijzen. Geschorste Heynen werd vervangen door Toma, terwijl Bongonda bij scheidrechter Laforge mocht postvatten voor de toss. Met die nieuwe verantwoordelijkheid wist hij wel raad. Met een assist en twee doelpunten speelde hij inderdaad een belangrijke rol in de zege voor zijn club.

Na een korte studieronde namen de Genkies het initiatief in handen met balbezit en controlevoetbal. Grote doelkansen voor de Limburgers waren er evenwel niet te bespeuren. Na een doorbraak van winger Ito werd thuiskapitein Ritchie De Laet met een gele kaart voor het restant van de wedstrijd wel op scherp gezet. Na 15 minuten kwam er meer evenwicht in de wedsstrijd. De thuisploeg begon enkele halve en hele kansen bij elkaar te sprokkelen. Zo moest Cuesta in extremis een actie van de uitblinkende Japanner Koji Miyoshi afblokken. Ook een aanvallend imponerende Aurélio Ulineia Buta deed zijn duit in het zakje. Met wervelende rushes liet de vleugelflitser de bezoekende verdediging alle kleuren van de regenboog zien. Diens voorzetten en schoten werden door de Limburgers in laatste instantie geneutraliseerd. Martin Hongla zag zijn poeier afgeblokt worden door Lucumi. Dan volgde een dodelijk Genks omschakelingsmoment in de 20e minuut. Een vier tegen vier situatie werd via tussenstations Thorstvedt en Ito in het strafschopgebied gebracht. Sluipschutter Onuachu liet de bal slim lopen voor zijn spitsbroeder Bongonda. De Genkse kapitein kon simpel afronden en zijn ploeg een gevleide voorsprong bezorgen. Daarna trokken de Limburgers zich terug in verdedigende stellingen. Stamnummer Eén ging furieus op zoek naar de gelijkmaker. Wel even schrikken toen bij een aanval Ritchie De Laet minutenlang verzorgd moest worden. De modelkapitein kon gelukkig de wedstrijd met de nodige pijn uitspelen. De thuisploeg ging evenwel verder op het elan. Bij een afvallende bal kon Maxime Le Marchand met een geplaatst schot de reflexen van Vandevoordt testen. De jonge doelman kon zich onderscheiden en zijn ploeg met een Arsenalscore naar de kleedkamers vergezellen.

Geen wissels aan de start van de tweede helft, beide coaches gaven hun starterself opnieuw het vertrouwen. Coach Vercauteren had zijn poulains de opdracht gegeven om nog hoger druk te zetten en de tegenstander met een mix van combinatievoetbal en verticaliteit te verstikken. De eerste 20 minuten van het tweede bedrijf waren referentiemomenten die de Brusselse coach veel voldoening schonken. Aurélio Ulineia Buta bracht met een rush en flankvoorzet Dieumerci Mbokani in een kansrijke koppositie. De spits moest in zijn honderdste match voor de liefdevolle kleuren nog geduld oefenen voor zijn vijftigste doelpunt. Martin Hongla kreeg een uitgelezen kans om zijn ploeg de gelijkmaker te bezorgen om vervolgens Didier Lamkel Ze zijn duivels te zien ontbinden. De toekomstige profvoetballer van het jaar zette Vandevoordt nogmaals aan het werk. De jonge goalie moest een hoekschop toestaan. Op die corner verlengde Ritchie De Laet de bal tot bij Maxime Le Marchand. De huurling van Fulham kopte met zijn derde competitietreffer de bordjes in evenwicht. Met hernieuwde moed gingen de Reds op zoek naar meer. Met een heerlijke combinatie tussen Martin Hongla, Koji Miyoshi en Dieumerci Mbokani kon de Japanner zijn kleuren oververdiend op voorsprong zetten. Nadien kregen in deze temporijke en spectaculaire wedstrijd ook Dylan Batubinsika en Didier Lamkel Ze nog een mogelijkheid om de score uit te diepen. Hun vizier stond niet op scherp. Aan de overzijde knutselden Thorstvedt en Bongonda een middenveldactie in elkaar. De gelegenheidskapitein stuurde de bal met een boogje richting Onuachu. De boomlange Nigeriaan ontdeed zich knap van Dylan Batubinsika en nam doelman Jean Butez met zijn dertigste competitiedoelpunt overhoeks te grazen. De krachten begonnen bij beide ploegen stilaan weg te vloeien. Frank Vercauteren bracht Pieter Gerkens en Frank Boya in de plaats van de moegestreden krijgers Birger Verstraete en Koji Miyoshi. Laatstgenoemde bewees dat er leven is na Lior Refaelov. Een 2-2 gelijkspel leek in de maak maar toen Cuesta een schaars duel kon winnen van Dieumerci Mbokani, stuurde hij de aalvlugge Ito op pad. De Japanner zette haarscherp voor doel en in de verste zone kon weer Bongonda de hold-up van de Limburgers compleet maken met een rake kopbal. De thuisploeg had een fantastische wedstrijd gespeeld, maar de Limburgers vervolgden na de bekerwinst hun zegereeks. Volgende week kan de Great Old revanche nemen voor de 0 op 6 in de competitie tegen de prestigeclub uit Brussel. Om een kans te behouden op de tweede plaats in de Champions’ Play-offs is puntenwinst onontbeerlijk. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 30/04/2021)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
46 Jean Butez
4 Abdoulaye Seck
21 Dylan Batubinsika
31 Maxime Le Marchand - 57'
30 Aurélio Buta
5 Birger Verstraete - 74'
18 Martin Hongla
2 Ritchie De Laet (K) - 10'
19 Koji Miyoshi - 61'
7 Didier Lamkel Ze
70 Dieumerci Mbokani
 
76' 5 Birger Verstraete (uit)/
15 Frank Boya (in) - 81'
76' 19 Koji Miyoshi (uit)/
16 Pieter Gerkens (in)
K.R.C. Genk
26 Maarten Vandevoordt
23 Daniel Munoz
46 Carlos Cuesta
33 Jhon Lucumi
5 Gerardo Arteaga - 83'
14 Bastien Toma (K)
17 Patrik Hrosovsky
7 Junya Ito
42 Kristian Thorstvedt
10 Theo Bongonda - 20' - 88'
18 Paul Onuachu - 73'
 
89' 14 Bastien Toma (uit)/
2 Mark McKenzie (in)