K.R.C. Genk

4 - 0

Don. 20/05/2021 18:30 u.

R. Antwerp F.C.

 
 
 
 
Plaats: Luminus Arena

Toeschouwers: ---
 
Scheidsrechter: Jan Boterberg

Lijnrechters: Nick Senecaut - Kevin Dhondt

Vierde official: Wim Smet
 
Limburgse pletwals met Noors dynamiet maakt na pauze het verschil
Later op donderdagavond behaalde Club Brugge KV zijn zeventiende landstitel na een salonremise in het Lotto Park. Vanwege verplichtingen aan de rechtenhouders werden beide wedstrijden niet op hetzelfde tijdstip gespeeld. De Great Old moest al om 18u.30 aan de bak in de Luminus Arena. Waar de nieuwbakken kampioen zijn eerste plaats in de reguliere competitie te danken had aan de beste aanval en de beste verdediging, is dat in de Champions’ Play Offs heel anders. Daar moest Club Brugge KV haar meerdere erkennen in KRC Genk. De Limburgers waren na vier speeldagen in deze minicompetitie primus van de klas qua behaalde punten (10), overwinningen (3), gemaakte goals (9) en geïncasseerde goals (4). Na de bekerwinst denderde de Limburgse trein vloeiend verder: beste aanval, beste verdediging. Coach Van den Brom moest slechts op één positie een wijziging doorvoeren. Colombiaanse international Cuesta werd vervangen door zijn imponerende landgenoot Lucumi. Zoveel weelde kent bezoekend trainer Frank Vercauteren helaas niet. Ook de ervaren stuurman wisselde uiteindelijk slechts op een positie. Birger Verstraete nam zijn plaats in de startersrij terug in na schorsing. Pieter Gerkens verhuisde naar de bank. Naast de Limburger zaten ook Dylan Batubinsika en Didier Lamkel Ze in de dug-out. Beide sterkhouders testten negatief en konden dus deel uitmaken van de wedstrijdselectie.

KRC Genk wou de titelstrijd nieuw leven inblazen en ging verwoed op zoek naar de openingsgoal. Hoewel de thuisploeg genoeg had aan een gelijkspel om de tweede plaats te behalen, weigerden de poulains van de Nederlandse oefenmeester om het kalm aan te doen. Na balverlies van Birger Verstraete kon Bongonda keeper Jean Butez voor de eerste keer bedreigen. De Antwerpgoalie kon de bal uit het doel ranselen. In een evenwichtige eerste helft konden ook de roodwitten hun woordje meepraten. In de beginfase kon vleugelflitser Aurélio Ulineia Buta enkele flankvoorzetten afleveren. Zonder direct doelgevaar evenwel. In de 20e minuut kon een actie tussen targetman Dieumerci Mbokani en de aalvlugge Koji Miyoshi niet in een doelpunt omgezet worden. De Japanner besloot zijn infiltratie met een schot nipt naast de staander. Onmiddellijk daarna kon Alexis de Sart zijn middenveldpartner Martin Hongla voor doel afzonderen. De Kameroener talmde iets te lang. Lucumi kon in allerijl de meubelen voor zijn ploeg redden. Met een sterke organisatie hielden de Bosuilen de thuisclub tot ver in de eerste periode weg van echte doelkansen. Met de magische viertand Thorstvedt, Bongonda, Ito en Onuachu kon doelgevaar natuurlijk niet uitblijven. Birger Verstraete ontzette een voorzet onvoldoende. Ook een goed acterende Maxime Le Marchand leverde een onvrijwillige assist af voor de instormende Thorstvedt. Net voor rusten kon de Noor met een lage schuiver Jean Butez in linkerhoek verschalken. Met een onverdiende Arsenalscore kon de thuisfalanx gaan rusten en de bezoekers in de tweede helft met omschakelingsvoetbal de das omdoen.

Na de kampwissel begon de Great Old nog wel voortvarend met kansen voor Koji Miyoshi en Maxime Le Marchand. Het schot van de Japanner werd afgeblokt in hoekschop. De header van de Franse centrale verdediger dwarrelde over de lat. Daarna: éénrichtingsvoetbal naar het doel van Jean Butez. De goalie moest zich al snel een tweede keer gewonnen geven na een communicatiefout met Abdouleye Seck. Keerde hij in eerste instantie het schot van Ito keren, klemmen lukte niet. Thorstvedt nam het geschenk aan en zette zijn club op rozen. Wanneer even later ook de Gouden Stier vrij op wandel ging en een assist afleverde op de infiltrerende Noor was diens hattrick een feit. Aan de overkant liet ook de charismatische doelman Vandevoordt zich opmerken. Met een wonderbaarlijke save vermeed hij een treffer van targetspits Dieumerci Mbokani. Stonden Martin Hongla en Ritchie De Laet op scherp en dus greep coach Frank Vercauteren naar zijn invallersbank. Eerst mocht Didier Lamkel Ze nog een half uur trachten de bakens te verzetten. Tien minuten voor tijd maakten ook Dylan Batubinsika, Felipe Avenatti en Nill De Pauw hun opwachting. Offensief kon enkel Didier Lamkel Ze met een krulbal nog eens dreigen maar het was aan de overkant dat invaller Dessers het te zware verdict velde.

De drie voorgaande partijen met de fusieclub resulteerden in 16 doelpunten, met 4 extra treffers werden de neutrale kijkers zeker niet in de steek gelaten. Alleen hadden de doelpunten wel wat beter over beide teams verdeeld mogen zijn. Vooral een kwestie van efficiëntie. Commentator Lainé had ook zijn beste dag niet, want hij ontdekte een nieuwe speler in de bezoekende rangen. Het ging constant over Ibrahima Seck, de Senegalees speelde weliswaar niet zijn beste wedstrijd in Antwerpkleuren, maar om hem daarvoor nu met een nieuwe voornaam op te zadelen... Zondag staat de beslissende thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht op het programma. Dan is winnen een must om de begeerde derde plaats te bemachtigen. Een capitulatie zoals in de laatste 30 minuten moet dan best vermeden worden. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 20/05/2021)
 
 
 
Fotoreportage
R. Antwerp F.C.
46 Jean Butez
4 Abdoulaye Seck
31 Maxime Le Marchand
2 Ritchie De Laet (K)
30 Aurélio Buta
25 Alexis de Sart
5 Birger Verstraete
18 Martin Hongla
94 Jordan Lukaku
19 Koji Miyoshi - 16'
70 Dieumerci Mbokani
 
61' 25 Alexis de Sart (uit)/
7 Didier Lamkel Ze (in) - 67'
78' 2 Ritchie De Laet (uit)/
21 Dylan Batubinsika (in)
78' 18 Martin Hongla (uit)/
14 Nill De Pauw (in)
78' 19 Koji Miyoshi (uit)/
90 Felipe Avenatti (in)
82' 94 Jordan Lukaku (uit)/
16 Pieter Gerkens (in)
K.R.C. Genk
26 Maarten Vandevoordt
23 Daniel Munoz
2 Mark McKenzie
33 Jhon Lucumi
5 Gerardo Arteaga
17 Patrik Hrosovsky
8 Bryan Heynen
7 Junya Ito
42 Kristian Thorstvedt - 43' - 49' - 64'
10 Theo Bongonda
18 Paul Onuachu
 
74' 18 Paul Onuachu (uit)/
9 Cyriel Dessers (in) - 75'
79' 10 Theo Bongonda (uit)/
24 Luca Oyen (in)
82' 17 Patrik Hrosovsky (uit)/
11 Bastien Toma (in)