Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Lijnrechters: Florian Lemaire - Matthias Massa

Vierde official: Michiel De Cuyper

Great Old schenkt Dury levenslijn
Het tweede blok van het seizoen begon voor Royal Antwerp FC zoals het eerste: met een onnodige nederlaag in een lastige uitwedstrijd. Dit keer bij SV Zulte Waregem (2-1). Dit verlies vertelt niet het hele verhaal. Op een zonnige zaterdagavond aan de Gaverbeek waren de bezoekers één helft de baas. In het tweede bedrijf waren de Antwerpenaren te weinig zichzelf. Op cruciale momenten ontbrak de scherpte om de tegenstander uit te tellen. De fusieclub verdient lof. De fel bekritiseerde Francky Dury mag complimenten in ontvangst nemen. Het is knap dat deze coach zijn elftal zo prepareerde dat het de lijstaanvoerder uit de Jupiler League kon verslaan. Hij greep daarvoor naar het simpelste recept uit het voetbalboek. Om onder de verwachte druk uit te komen, koos hij voor de lange bal achter de laatste lijn van de Antwerpenaren. Daarna was het aan zijn spelers om agressief de tweede bal te verdedigen.

Het wisselen van Srarfi voor Dompé aan de rust hielp natuurlijk om de bezoekende defensie te ontgrendelen. Stamnummer 1 had er geen antwoord op. Liet zich in slaap wiegen door Essevee en meesleuren in het gevecht, terwijl er zeker tegen het einde van de wedstrijd zeeën aan ruimtes lagen. Ze waren niet besteed aan de gasten, die zich het hoofd al te veel op hol hadden laten brengen en op de automatische piloot hun voorsprong hadden willen behouden. Gano en Kutesa velden in een dolle zeven minuten een te hard verdict. Slotsom is dat ook coach Brian Priske Pedersen zag dat er na rust enkel elf individuen op het plein stonden en er van teamcohesie geen sprake was. Het ging niet vanzelf, de passing was slordiger dan normaal. Met deze nederlaag gaf de Great Old thuiscoach Dury een levenslijn.

Beide coaches brachten veel wijzigingen uit aan de basisformaties van de vorige speeldag in de Jupiler Pro League. Coach Brian Priske Pedersen baadde in luxe en dropte Aurélio Ulineia Buta, Alhassan Yusuf, Michel Ange Balikwisha en Benson Manuel in zijn basiself. Jelle Bataille, Koji Miyoshi en Pieter Gerkens verdwenen naar de bank, de licht geblesseerde Radja Nainggolan verbeet zijn pijn in het Antwerpse. De ervaren thuiscoach Dury voerde liefst zes wijzigingen door ten opzichte van de 5-1 pandoering bij promovendus FC Seraing. Reeds 45 minuten voor aanvang van de wedstrijd voelden de Antwerpse fans zich zegezeker. Het hele repertoire aan clubsongs passeerde de revue.

De harde kern van de thuisaanhang gaf verstek in de eerste 15 minuten en zou zich daarna met rookbommen en vuurpijlen in hun sfeervak manifesteren. Ook een aantal spandoeken aan het adres van Dury ontbraken niet op het appel. Vanaf het beginsignaal monopoliseerde de gasten de bal en twee hoekschoppen waren het resultaat van de vroege aanvalsdrang. Even later kwamen er ook kansen via Alhassan Yusuf Abdullahi en een erg bedrijvige Manuel Benson. Niet gekadreerd evenwel. Van de gastheren kwam in de eerste helft bijna niets. Essevee onderging het veelvuldig Antwerps balbezit gelaten en leek een team in crisis. Toen de plaatselijke supporters hun eigen doelman belaagden met pyrotechnische middelen, leek het hek van de dam. De heren hadden hun moment niet beter kunnen uitkiezen.

Een verder anonieme Viktor Fischer bediende Manuel Benson. De kwikzilveren winger wurmde zich voorbij twee statische verdedigers en krulde de bal enig mooi in de bovenhoek. Een verdiende voorsprong voor de Great Old op basis van het vele balbezit en circulatievoetbal. Zo werd telkens de vrije man gezocht en meestal was dat opkomende back Aurélio Ulineia Buta. Na een vrije trap voor Essevee bleef hij liggen en werd vervangen door Jelle Bataille. Die aderlating liet zich in het verdere verloop van de wedstrijd gevoelen. De bezoekers lieten zich dan in slaap wiegen en verzuimden een hogere rustscore op het bord te zetten.

Na de citroentjes kwam er dan een herboren Essevee uit de kleedkamer. Spitsen Gano en Vossen zetten de bezoekende afweer onder druk. Balverlies aan Antwerpse zijde was daarvan het gevolg. Toch kon Michael Frey op aangeven van Benson Manuel de score bijna verdubbelen. Een ultieme reddingspoging van Pletinckx bracht soelaas voor de thuisploeg. Francky Dury had aan de rust Dompé ingebracht en dat zou de opmaat voor succes zijn. Op een corner kopte Gano tegen zijn ex-club de gelijkmaker tegen de netten. Jean Butez had tot dan werkloos toegekeken, maar in zeven dolle minuten zou dat veranderen. Een mooi uitgesponnen omschakeling bracht Sissako aan de bal. Hij bediende zijn collega-middenvelder Kutesa, wiens gekruist schot de thuisploeg op rozen zette. Nadien kregen ook Vossen en Gano nog opgelegde kansen omdat de bezoekers alles in het offensief moesten gooien.

Brian Priske Pedersen bracht Ally Samatta, Koji Miyoshi en Faris Haroun tussen de lijnen, maar de thuisverdediging stond pal. De geroutineerde Bossut moest nog wel een inzet vanop 20 meter van Faris Haroun uit zijn doel ranselen, maar de tegenprikken van een kwikzilveren Dompé zorgden voor ravage in de bezoekende gelederen. R Antwerp FC zocht en vond het gaatje niet in de plaatselijke afweer en dus kon ook de aanwezige Franck Boya genieten van een overwinning tegen zijn ex-club.

Cijfermatig is het met 15 behaalde punten uit de laatste 6 wedstrijden best prima, maar wat als je kijkt naar het voetbal? R Antwerp FC leverde zijn beste prestatie op Sclessin en thuis tegen KRC Genk. Toen verdedigde het goed en kon men naar believen omschakelen. Coach Brian Priske Pedersen zei dat hij werkte aan de dag waarop zijn elftal met dominant voetbal met veel balbezit een wedstrijd gaat winnen. Dat stamnummer 1 het derde blok met een quasi volledige kern op een laagvlieger niet kon winnen, geeft misschien te denken. Blijkbaar is de ploeg fysiek en mentaal nog niet goed genoeg in een druk schema van drie duels per week. Met nog zes duels in 19 dagen heeft de Great Old nog veel te winnen. Het is, midden oktober op meer dan een kwart van de competitie, een constatering waarmee vooraf niet iedereen binnen de club rekening had durven houden. De groei gaat immers gepaard met perspectief. Hopelijk zien we dat terug in de Europese uitmatch in Istanbul. Of zondag in de beladen wedstrijd tegen KV Club Brugge. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 16/10/2021)

99 Michael Frey

39' 5 Aurélio Buta (uit)/
34 Jelle Bataille (in)
62' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
70 Ally Samatta (in)
69' 8 Alhassan Yusuf Abdullahi (uit)/
38 Faris Haroun (in)
69' 7 Viktor Fischer (uit)/
93 Zinho Gano - 59' - 72'

46' 14 Alessandro Ciranni (uit)/
17 Jean-Luc Dompé (in)
84' 19 Dereck Kutesa (uit)/
23 Alieu Fadera (in) - 90'
90' 21 Ibrahima Seck (uit)/