Scheidsrechter: Robert Jeurissen

Lijnrechters: Marcel Javaux - Roger Hollevoet

Na R Antwerp FC - KSK Beveren

Eric Viscaal kan scoren en keepen

DEURNE - KSK Beveren heeft in het Bosuilstadion alleszins niet de indruk gegeven een degradatiekandidaat te zijn. Als de Waaslanders dit niveau kunnen handharen, halen zij gezwind een plaats in de middenmoot. Viscaal, Carette en Van Kessel hadden vooral in de eerste helft een opvallende rol. Eerstgenoemde strafte de fouten in de thuisdefensie maximaal af. Tijdens de tweede helft stelde R Antwerp FC orde op zaken en ging voluit in het offensief. Verder dan een gelijkspel geraakte de Kesslerbrigade niet. Een gunstig verdict voor KSK Beveren dus, dat in de slotfase doelman Rosez verloor.

Eric Viscaal heeft zijn debuut in de Belgische competitie niet gemist. Niet alleen scoorde de Nederlander twee mooie doelpunten, in de laatste minuten van de aangename partij mocht hij nog plaatsnemen onder de lat. Doelman Rosez was een kleine twee minuten vóór het einde ongelukkig ten val gekomen op de rug en werd gedwongen het veld te verlaten. Desaeyere had geen reserve-keeper op de bank en dus kreeg Viscaal de handschoenen toegeworpen. Gelukkig voor hem en voor KSK Beveren kreeg rood-wit in die laatste seconden geen bal meer tussen de palen, al verzekerde de ex-PSV'er best zijn mannetje te kunnen staan als het op keepen aankomt.

Hoe het ook zij, KSK Beveren won en R.A.F.C. verloor zaterdagavond een punt. De Sinjoren gaven in verdedigend opzicht een onzekere indruk. Met name Franky Dekenne was ver van zijn normale niveau verwijderd. Het beterde alleen toen Geert Emmerechts Ralf Geilenkirchen kwan vervangen. Franky Dekenne miste bij 1-1 stand, een reuzekans die kort vóór rust de partij een beslissende wending had kunnen geven. Mark Van der Linden dribbelde de hele Beverense defensie op een hoopje, gaf gepast aan Franky Dekenne die er in slaagde om van vlakbij naast een totaal lege doelmond te trappen.

Scoren was trouwens een van de problemen voor R.A.F.C. In de tweede helft werden geregeld kansen gecreëerd, alleen Mark Van der Linden kreeg de bal tegen de touwen. En dan was het nog een afstandsschot waarop Rosez geen goede kijk had. Hans-Peter Lehnhoff had anderzijds wel pech toen zijn verdwaalde voorzet tegen de paal ketste. Nico Claesen viel, in tegenstelling tot zijn partijen in het tornooi van Rotterdam, wat tegen en was in de tweede helft slechts zelden aan de bal. Zijn openingstreffer mocht er wel wezen, toen hij uithaalde met een verschrikkelijke spetter. Niet genoeg om het vuur aan de lont te steken. Opvallend was de afwezigheid van Dirk Goossens die wegens onbetamelijk gedrag niet eens een plaatsje op de bank kreeg (Ludwig De Smedt - GvA - 16/08/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (1)

Twaalfduizend toeschouwers waren opgekomen voor deze competitie-première tussen het new-look-R.A.F.C. en boeman KSK Beveren, met Vereycken, Kesselaers, Carette, het PSV-duo Van Kessel-Viscaal en trainer René Desaeyere, eveneens in een nieuw kleedje! De Great Old kende een bemoedigende start vermits al in de 17e minuut Nico Claesen, mooi bediend door Franky Dekenne, zijn ploeg dank zij een geweldige loeier in de kruishoek, op voorsprong bracht (1 -0)! De Bosuil glunderde, maar waar velen al te voorbarig een vlotte Antwerpzege in de maak achtten, deed de beweeglijke en klasrijke Eric Viscaal de partij kantelen!

Al vroeg in de wedstrijd was de PSV-er dicht bij een doelpunt, maar Wim De Coninck redde dank zij een attente reflex. In de 30e minuut was het toch zo ver. Een dekkingsfout van Ralf Geilenkirchen liet de aan de tweede paal totaal vrijstaande Viscaal toe rustig de Antwerpdoelman tegenvoets te nemen (1-1). Kwam dan het psychologisch moment van de wedstrijd! Mark Van der Linden, bediend door Frans van Rooij, kwam oog in oog met Rosez. De doelman ging plat. Mark Van der Linden, met de lege muit voor zich, liep tot op de doellijn en gaf terug op de op het penaltypunt totaal vrijstaande Franky Dekenne, die voor het lege doel de bal miste.

De consternatie nog niet weggeëbd of twee minuten later kopte Ralf Geilenkirchen te kort terug op Wim De Coninck. Sluwe Viscaal was er als de kippen bij was om in te tikken (1-2). Met Geert Emmerechts (op de libero) in de plaats van Ralf Geilenkirchen en Eddy Jaspers op rechtsachter, pakte RA.F.C. dadelijk na de rust met een blitzstart uit. Dit kende ei zo na succes vermits een center van Hans-Peter Lehnhoff de deklat scheerde. Een schot van Nico Claesen werd door Pfaff van de doellijn geveegd. In de 66e minuut werden de Bosuilen beloond als Mark Van der Linden met een hard laag schot naast de paal Rosez totaal verraste (2-2).

De Beverense goalie diende met nog een minuut te spelen na een verkeerd neerkomen te worden vervangen door... Viscaal, maar R.A.F.C. kwam niet meer tot scoren. Al bij al waren de rood-witten gelukkig met dit 2-2-gelijkspel, want zoals George Kessler na de wedstrijd zei: "Zulke matchen, verliest je meestal (B.C. - Antwerp Clubblad-6 - 1/10/1988)...

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/08/1988)

Nico Claesen - 16'

46' Ralf Geilenkirchen (uit)/
Karel Kesselaers

78' Marek Kusto (uit)/
Frank Peeraer (in)
85' Stefan Vereycken (uit)/