Scheidsrechter: Alexis Ponnet

Lijnrechters: Marniq Sandra - Raymond Hoeben

Na R Antwerp FC - Club Brugge KV

M'Buyu houdt Club in het titelspoor

DEURNE - Na recente nederlagen tegen RSC Anderlecht en KV Mechelen, leek het erop dat Club Brugge KV aansluiting zou verliezen met het topduo. Zeker, omdat er zich met de verplaatsing naar de Bosuil opnieuw een moeilijke klip aankondigde. Zaterdag heeft de ploeg van Houwaart orde op zaken gesteld. Met twee doelpunten van Dimitri M'Buyu, die daarmee zijn totaal aandikte tot acht eenheden, sleepte blauw-zwart de volle winst weg uit de Bosuil en blijft zo in het spoor van RSC Anderlecht en KV Mechelen. Een laat offensief bracht nog een aansluitingstreffer, maar verder geraakte de thuisploeg niet.

Henk Houwaart gaf grif toe dat hij vooraf een weinig optimische kijk op het gebeuren had. De kwetsuur van van Wijk had hij wel ingecalculeerd, alsook het feit dat Degryse werd gespaard voor de Europese wedstrijd tegen Brondby. Tot overmaat van ramp liep Ceulemans tijdens de laatste training en verrekking op. Club moest het dus zonder zijn aanvoerder stellen. Zonder de tandem Degryse-Ceulemans durft de waarde wel eens fel terug te vallen. Van die handicap was zaterdag alleszins niet veel te merken. Club speelde niet bepaald zijn sterkste wedstrijd, maar bewees dat het in moeilijke omstandigeden zijn mannetje kan staan. Audoor heeft laten en dat hij veel meer is dan een tijdelijke wisselpion.

Vraag het maar aan bewaker Geert Emmerechts, die in de tweede helft sterren heeft gezien.
Over de eerste 45 minuten kunnen we trouwens erg kort zijn. Club Brugge KV schoot voorzichtig uit de startblokken en nam weinig initiatief. R.A.F.C. had veel moeite om door de gesloten gordel te geraken. Alleen de aalvlugge Hans-Peter Lehnhoff toonde zich met enkele mooie individuele flitsen. Hij vond nooit een gepast verlengstuk. Eenmaal moest Mamadou zelfs naar de noodrem grijpen, wat hem terecht de gele kaart opleverde.

De tweede helft was van betere kwaliteit, vooral omdat de bezoekers offensiever gingen spelen. Club ontdekte de zwakte van R.A.F.C. op de linkerflank en stuurde Audoor slag op slinger in de diepte, die helemaal geen moeite had om Geert Emmerechts in snelheid te nemen. De eerste serieuze verwittiging kwam rond het uur. Een hoekschop van Audoor werd door Brylle in de vlucht overgenomen. Frans van Rooij redde op de lijn. Enkele minuten later rolden M'Buyu en Audoor de hele thuisdefensie op. Het schot van laatstgenoemde was te zwak om Wim De Coninck te verschalken. Een kwartier voor tijd was het toch zover. Brylle, die eerder geel had gekregen wegens theatraal neergaan in de strafschopzone, werd door Franky Dekenne omvergeduwd.

Heel wat protest, maar dat raakte de koude kleren van M'Buyu niet die feilloos binnenschoot. Nadat Beyens nog een reuzekans had gemist, verdubbelde Club Brugge KV de voorsprong zelfs. Een voorzet van Audoor bereikte Brylle. De Deen kapte zich erg mooi vrij en gaf M'Buyu de gelegenheid om zijn achtste treffer aan te tekenen. Net zoals tegen RFC Luik begon R Antwerp FC dan nog aan een indrukwekkend slotoffensief. Het was echter te laat om de bakens te verzetten, al kwamen Dirk Goossens en Frans van Rooij nog erg dicht bij een doelpunt. Alleen Mark Van der Linden kreeg de bal voorbij Vande Walle. De laatste vijf minuten hield Club stand. Alleszins een goede opkikker voor de Europese partij van woensdag tegen Brondby (Ludwig De Smedt - bron: onbekend - 03/10/1988).

Retrospectieve Bob Crauwels (11)

Met nul op vier uit de laatste twee wedstrijden tegen RSC Anderlecht en KV Mechelen en zonder Ceutemans en Degryse tegen een op papier sterker R Antwerp FC dat in eigen huis mocht spelen, diende Club Brugge KV voor deze match alleszins als underdog beschouwd te worden. De Great-Old toonde zich inderdaad de betere ploeg maar... verloor!

Tijdens de eerste helft werd de Brugse verdediging met een autoritaire Plovie, doorlopend onder druk gezet. Vooral dank zij de snelle uitbraken langs een schitterende Hans-Peter Lehnhoff, maar deels door onkans, deels door een secure Van de Walle, werd de rust bereikt met een voor de blauw-zwarten gevleide 0-0-stand !

De tweede helft bleven de rood-witten de openingstreffer najagen. Even nadat hij Ralf Geilenkirchen vervangen had, kwam Dirk Goossens oog in oog met Van de Walle. De Brugse doelman kwam echter attent uit. Hij voorkwam zo het verdiende Antwerpdoelpunt!

Een kwartier voor tijd viel de beslissing aan de overzijde. De Bruggelingen, langs Audoor, Brylle en M'Buyu enkele keren gevaarlijk op counter, kregen van scheidsrechter Ponnet een ingebeelde penalty toegewezen voor fout (?) van Franky Dekenne op Brylle! Ponnet twijfelde niet, hoewel de vrije val van Brylle duidelijk was op de T.V.-beelden! Dimitri M'Buyu zette de elfmetertrap om (0-1). Even later reageerde Ponnet niet bij een handsspel van Mamadou. In de 82e minuut rondde M'Buyu een nieuwe Brugse counter af en was de wedstrijd gespeeld!

Met nog zes minuten op de klok, liet Marc Van der Linden met zijn 75e competitiedoelpunt nog even de hoop in de Bosuilrangen oplaaien (1-2). Het ultieme Antwerpoffensief, waarbij nog enkele aanvallen op betwistbare wijze voor buitenspel werden afgevlagd, kende geen succes. Een onverdiende nederlaag die met het oog op de drie komende, zware wedstrijden op een slecht moment kwam (B.C. - Antwerp Clubblad-6 - 17/12/1988).

Strafschop hier, strafschop daar

DEURNE — Ontgoocheling en boosheid. De Antwerpspelers konden beide menselijke gevoelens na de wedstrijd niet verbergen. Vooral de door scheidsrechter Ponnet genomen beslissingen lagen bij de Bosuilknapen zwaar op de maag. Dat Brylle voor zijn eerste duik in het strafschopgebied een gele kaart kreeg, vond iedereen terecht. Maar dat de Deen bij een volgend huzarenstukje toch een strafschop mee kreeg was voor de Kesllerbrigade duidelijk te gortig.

"Ik nodig iedereen uit om samen met mij de videobeelden van deze wedstrijd te bekijken", riep Frans van Rooij. "Het zal dan duidelijk zijn dat slechts één persoon de wedstrijd beslist en dat is Ponnet. Die man helpt Club Brugge KV vandaag aan de punten. Bij twee duidelijke penaltyfases voor R Antwerp FC sluit hij de ogen, maar als Brylle voor de tweede keer languit gaat legt hij de bal op de stip. Gewoon niet te geloven."

Ondertussen is R.A.F.C. wel de grote verliezer van het weekeinde. Alle topteams haalden de volle buit binnen. De Great Old lost dus even de rol. De 'strafschopfout' van Franky Dekenne op Brylle weegt hoedanook zwaar door. "Brylle is een specialist in het uitlokken van strafschoppen", aldus Franky Dekenne. "Dat weet toch iedereen. Voor het fantasietje van de Deen legt Ponnet de bal dus op de stip. De fout op Geilenkirchen of het handspel van Mamadou blijft ongestraft. Voor een scheidsrechter van zijn niveau zou dat niet mogen. Pon-
net koos duidelijk de kant van Club Brugge KV."

Toch was Franky Dekenne niet blind voor de Antwerpse tekortkomingen. "We kregen in de eerste helft inderdaad genoeg kansen om het zaakje in ons voordeel te beslechten. We scoorden echter niet. Dan krijg je het moeilijk. Misschien speelden we ook niet agressief genoeg. Club, zonder Ceulemans en Degryse, moeten we normaal opzijzetten. Pas na de 0-2 achterstand grepen we het team van Houwaart naar de keel. Toen was het echter te laat. R.A.F.C. staat nu voor een erg zware periode. Een overwinning tegen Club had ons op het goede spoor kunnen zetten. Nu zal het zeker hard knokken worden (L.D.R. - bron: onbekend - 3/10/1988)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/10/1988)

Mark Van der Linden - 89'

68' Ralf Geilenkirchen (uit)/
Dimitri M´Buyu - 76' (P) - 82'

89' Peter Crève (uit)/