Europa League - Groep D - Wedstrijd 2
Aftellen naar Eintracht Frankfurt
(28/09/2021)(Auteur: Frank Nicola)(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online)
Geschiedenis
De club uit het economische hart van Duitsland werd opgericht in 1899. Het won tot op heden een landstitel in de zeer competitieve Bundesliga en er staan verder ook vijf nationale bekerzeges op het palmares. De Uefa Cup werd in 1980 een prooi voor de Adler. In de meer recente geschiedenis ontpopte Eintracht Frankfurt zich tot een echte Cupfighter, zowel op nationaal als internationaal niveau. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het imposante Waldstadion (nu met de sponsornaam Deutsche Bank Park) en kan 51.500 toeschouwers herbergen.

Recente Europese campagnes
De eerstvolgende tegenstander was het voorbije seizoen afwezig op het Europese toneel, maar is inmiddels wel begonnen aan de derde Europa League-campagne van de voorbije vier jaar. De Adelaars kwalificeerden zich de voorgaande drie edities voor de knockout fase. Vooral het seizoen 2018-2019 zal bij de trouwe aanhang nog lang in het geheugen gegrift staan. Toen was de halve finale het eindstation. De trots van Frankfurt werd een halt toegeroepen door de latere winnaar Chelsea FC. Merkwaardig was dat zij in dat seizoen alle zes groepswedstrijden tot een goed einde brachten. Met 18 op 18 schreef de club voetbalgeschiedenis. Geen enkel Duis team was er ooit in geslaagd om een stunt van die omvang te realiseren. In het daaropvolgende Europese seizoen kwalificeerden ze zich opnieuw voor de knockout fase. Ze verpulverden het hoog ingeschaalde RB Salzburg, alvorens teleurstellend hun meerdere te moeten erkennen in FC Basel. Opvallend is dat Eintracht zeven van haar laatste negen Europese uitwedstrijden in de groepsfase winnend wist af te sluiten. Zou de indrukwekkende away-support daar voor iets tussen zitten? De eerste uitwedstrijd in de groepsfase in 2013-2014 tegen Apoel Nicosia werd gewonnen met 0-3. In 2018-2019 waren de Adler te sterk in het Stade Velodrome van Marseille en realiseerden er een 1-2 einduitslag. Ook de Portugese subtopper Vitoria Guimaraes ging twee seizoenen geleden voor de bijl in eigen stadion met een Arsenalscore. Geen lekkere statistiek om lezen voor de Great Old! Tegen Belgische opponenten deed Eintracht het in de loop van de geschiedenis minder goed. In 1989 was KV Mechelen over twee wedstrijden de sterkere, terwijl ook in 1991 KAA Gent het eindstation was voor de Adler. In 2019 was er een Europese uitnederlaag tegen R Standard de Liège, de thuiswedstrijd tegen de Rouches werd daarentegen wel gewonnen.

Huidige vorm
Er zijn zes wedstrijden gespeeld in het prille Bundesligaseizoen. Eintracht Frankfurt kon er nog geen winnen. Wel volgden, na de nederlaag op de openingsspeeldag in het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund (Haaland en Hazard waren toen te sterk voor de Adler) vijf gelijke spelen. Het vormpeil vertoont een opwaartse beweging. In de eerste wedstrijd van groep D in de Europa League deelde Eintracht thuis na een 1-1 draw, de punten met de Turkse gigant Fenerbahce.

Selectie
Onze eerstvolgende tegenstander telt 32 kernspelers, van wie 21 een buitenlandse nationaliteit hebben. Het team telt tevens 12+1 A-internationals. Met een totale marktwaarde van 231 miljoen euro weet de club zich verzekerd van een plaats in de nationale en Europese subtop. Belangrijk is de ervaren sluitpost Kevin Trapp met een verleden bij PSG. De verdediging wordt geleid door de Martin Hinteregger. De Oostenrijkse international is levensgevaarlijk op stilliggende fases, want hij beschikt over een uitstekend kopspel. De Franse international Evan N’Dicka is de man met de op één na hoogste transferwaarde van de kern. Geïnteresseerde clubs dienen 28 miljoen euro neer te leggen voor de verdediger. Hij ontbreekt evenwel tegen R Antwerp FC, net als zijn verdedigingspartner Durm. Het defensieve middenveld wordt gevormd door Stefan Ilsanker en Kristian Jakic. Vedette van de ploeg is winger Filip Kostic. Met een marktwaarde van 35 miljoen euro zet hij al zijn ploeggenoten in de schaduw. De Servische international levert assists en doelpunten en is een bron van constante dreiging. Ook ex-STVV spits Kamada zou weleens in actie kunnen komen. Aanvallend rekent de succesrijke coach Glasner vooral op toptalenten Jens Peter Hauge, Sam Lammers en Rafael Borre. De 21-jarige Noorse linksbuiten wordt voor een seizoen gehuurd van AC Milan. Hij valt op door snelheid en techniek. Met twee treffers is hij de clubtopscorer in de Bundesliga. Sam Lammers is een exceptioneel Nederlands talent dat via PSV en Atalanta Bergamo nu zijn geluk beproeft in het Deutsche Bank Park. De Columbiaan Borré zou op termijn moeten uitgroeien tot een sensatie. Hij scoorde in de meest recente Bundesligawedstrijd tegen 1.FC Köln de gelijkmaker.

Selectie Europa League
Kevin Trapp (doel - 1) Diant Ramaj (doel - 40), Jannik Horz (doel - 47) - Evan N'Dicka (verd. - 2), Martin Hinteregger (verd. - 13), Almamy Touré (verd. - 18), Timothy Chandler (verd. - 22), Danny da Costa (verd. - 24), Christopher Lenz (verd. - 25), Tuta (verd. - 35), Erik Durm (verd. - 37), Jan Schröder (verd. - 49) - Stefan Ilsanker (mid. - 3), Kristijan Jakić (mid. - 6), Ajdin Hrustic (mid. - 7), Djibril Sow (mid. - 8), Filip Kostić (10), Daichi Kamada (mid. - 15), Sebastian Rode (mid. - 17), Makoto Hasebe (mid. - 20), Aymane Barkok (mid. - 27),
Jesper Lindstrøm (mid. - 29) - Sam Lammers (aanv. - 9), Rafael Borré (mid. - 19), Jens Petter Hauge (aanv. 23),
Gonçalo Paciência (aanv. - 39), Martin Pečar Martin Pečar (aanv. - 45), Giorgos Pontikou (aanv. - 46), Ginaluca Schäfer (aanv. -48).

Coach
Oliver Glasner maakte furore bij LASK Linz en werd net als zoveel landgenoten voor hem opgepikt door een Bundesligaploeg. Met Wolfsburg bereikte hij een voortreffelijke vierde plaats, goed voor CL-voetbal dit seizoen in de stad van Volkswagen. Aangezien at hij niet overweg kon met het sportief management van de club, kon Eintracht de Oostenrijker overtuigen om voor hen te kiezen. Hij is de opvolger van de succesrijke Adi Hutter, ook al een Oostenrijker.

Europese spelerslijst Royal Antwerp FC (alf. volgorde)
8 Alhassan Yusuf Abdullahi, Abdel Malik Aziz, 10 Michel-Ange Balikwisha, 34 Jelle Bataille (foto: De ANTWERPSUPPORTER Online), 45 Kenneth Boakye, 1 Jean Butez, 52 Dries Ceulemans, 81 Thiam Chevaughn, 61 Dinis da Costa Lima Almeida, 2 Ritchie De Laet, 26 Ortwin De Wolf, 24 Dorian Dessoleil, 80 Pierre Junior Dwomoh, 9 Johannes Eggestein, 3 Björn Engels, 7 Viktor Fischer, 99 Michael Frey, 16 Pieter Gerkens, 57 Gilles Jehin, 50 Laurit Krasniqi, 56 Lucas Lendfers, 14 Benson Manuel, 19 Koji Miyoshi, 55 Japhet Muanza, 43 Edon Murataj, 44 Radja Nainggolan, 17 Robbe Quirynen, 70 Mbwana Ally Samatta, 27 Abderahmane Soussi, 5 Aurélio Ulineia Buta, 41 Mathis Van Gils, 6 Birger Verstraete, 32 Zeno Van Den Bosch, 41 Van Gils, 59 Dieter Vanhees, 21 Sam Vines.

Opmerking: Antwerpcoach Brian Priske Pedersen moet in de vervanging voorzien van (geel)geschorste Jelle Bataille.
Alhassan Yusuf Abdullahi en Sam Vines zijn eveneens onbeschikbaar. Mogelijk kan hij wel beroep doen op Micky Balikwisha.

Aftrap
De wedstrijd wordt op donderdag 30 september afgetrapt om 18:45u. in Bosuilstadion. Alle 800 bezoekende tickets zouden zijn verkocht.

Scheidsrechters
Jakob Kehlet (Den.), Lars Hummelgaard (Den.), Heine Sørensen (Den.), Jens Maae (Den.)
VAR
Jochem Kamphuis (Ndl.), Rob Dieperink (Ndl.)

De wedstrijd op televisie: play 4 - Rtbf
 
  
HOME